Το καγιάκ πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα του καλοκαιριού, με αμέτρητα οφέλη για την καρδιά, τις αρθρώσεις και την δύναμη του άνω μέρους του σώματος. Είτε είστε κωπηλάτης αναψυχής είτε ανταγωνιστικός αθλητής, το καγιάκ έχει πολλά να προσφέρει για την υγεία και το συνολικό αίσθημα ευεξίας σας.

Πώς μας ωφελεί το καγιάκ

Το καγιάκ συνδυάζει την καρδιαγγειακή δραστηριότητα με την προπόνηση ενδυνάμωσης χωρίς κραδασμούς, χαρίζοντας μια εξαιρετική συνολική προπόνηση. Μερικά από τα μεγαλύτερα οφέλη που θα σας πείσουν να το δοκιμάσετε, περιλαμβάνουν:

Βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία

Αναζητάτε έναν συναρπαστικό τρόπο για να ολοκληρώσετε τα 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα για την εβδομάδα; Το καγιάκ θα μπορούσε να είναι το νέο σας άθλημα.

«Η καρδιαγγειακή άσκηση πρόκειται για δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και τον ρυθμό της αναπνοής για 10 λεπτά ή περισσότερο. Το καγιάκ, επειδή είναι μια ρυθμική άσκηση όπου διατηρείς έναν αρκετά σταθερό ρυθμό, πρόκειται για ιδανική επιλογή», μας λένε οι ειδικοί.

Καθώς πλοηγείστε στην επιλεγμένη υδάτινη περιοχή, ο ρυθμός και η ένταση του καγιάκ σας εξαρτάται από εσάς. Όσο πιο σκληρά κάνετε κουπί, τόσο περισσότερο θα αυξήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό αλλά τα διαστήματα ελαφρύτερης δραστηριότητας έχουν επίσης πλεονεκτήματα.

Αυξημένη αντοχή στο άνω μέρος του σώματος

Σαφώς, με το καγιάκ το άνω μέρος του σώματος δουλεύει περισσότερο.

Η κίνηση που κάνετε για να σηκώσετε και να βυθίσετε επαναλαμβανόμενα το κουπί σας, καθώς και η αντίσταση του νερού συνδυάζονται για να ενισχύσουν τους μύες στα χέρια, τους ώμους, την πλάτη και το στήθος σας.

Δυνατά πόδια, γλουτοί και πυρήνας

Παρά την ενεργοποίηση των μυών του άνω σώματος, το καγιάκ γυμνάζει όλο σας το σώμα. «Οι μύες της πλάτης, των ώμων, των χεριών και των κοιλιακών είναι οι κύριοι μοχλοί, ναι, αλλά η σωστή και αποτελεσματική μορφή κωπηλασίας απαιτεί επίσης τη χρήση των μυών των ποδιών και των γλουτών», μας εξηγούν οι ειδικοί.

«Η οικοδόμηση μυϊκής δύναμης και μυϊκής αντοχής σε αυτά τα μέρη του σώματος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη σωστή φόρμα, να διατηρήσετε σταθερό ρυθμό και να χρησιμοποιήσετε αποτελεσματικές κινήσεις κωπηλασίας».

Μαζί με τους μύες των ποδιών και των γλουτών, η κίνηση εμπρός-πίσω της καθιστής κωπηλασία εμπλέκει επίσης τον κορμό σας, προάγοντας ισχυρότερους, πιο αδύνατους κοιλιακούς.

Άσκηση που δεν επιβαρύνει τις αρθρώσεις

Η άσκηση υψηλής έντασης με προσκρούσεις δεν είναι κατάλληλη για όλους. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιόδους της ζωής ή για άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας, οι προπονήσεις χαμηλής έντασης είναι πολύ καλύτερη επιλογή.

Σε αντίθεση με το τρέξιμο, το τένις και πολλά ομαδικά αθλήματα, το καγιάκ δεν συνεπάγεται κτύπημα των άκρων σας στο έδαφος. Αυτή η άσκηση χαμηλής πρόσκρουσης είναι ήπια για τις αρθρώσεις, καθιστώντας την κατάλληλη για άτομα με αρθρίτιδα ή άτομα που κινδυνεύουν να τραυματιστούν.