Οι έξι αρχές της μεθόδου Pilates είναι αυτό που εν μέρει την κάνει μοναδική στον κόσμο του fitness και της ευεξίας. Αν και μπορεί να ακούγονται λίγο αφηρημένες, όταν τις ενσωματώνουμε στις κινήσεις καθώς γυμναζόμαστε μπορούμε να βρούμε την πολυπόθητη ισορροπία, την χάρη και την ευκολία που σχετίζεται με την εξάσκησή της. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο Joseph Pilates, ο ιδρυτής της, δεν όρισε ο ίδιος απευθείας τις αρχές της.

Αντίθετα πρόκειται για έννοιες που αποστάχθηκαν από τη δουλειά του από μεταγενέστερους εκπαιδευτές. Εξαιτίας αυτού, δεν υπάρχει πάντα συμφωνία στην κοινότητα του Pilates σχετικά με τη σειρά των αρχών, τις συγκεκριμένες λέξεις που χρησιμοποιούνται για ορισμένες έννοιες ή τον ακριβή αριθμό τους. Ωστόσο, εάν ήδη είστε εξοικειωμένη με την μέθοδο θα βρείτε κάποια εκδοχή τους ως μέρος σχεδόν οποιουδήποτε μαθήματος ή προγράμματος στο οποίο συμμετέχετε.

Οι βασικές αρχές της Pilates

Ο Joseph Pilates αρχικά ονόμασε το έργο του «Contrology». Ίδρυσε αυτή την προσέγγιση σώματος/νου/πνεύματος στην κίνηση με βάση το ενσωματωμένο αποτέλεσμα της συγκέντρωσης, του ελέγχου, της ακρίβειας, της αναπνοής και της ροής.

Centering

Αυτή η έννοια (στα ελληνικά επικέντρωση) ορίζεται ως η φυσική εστίαση στο κέντρο του σώματος, στην περιοχή παραγωγής ενέργειας μεταξύ των κάτω πλευρών και του ηβικού οστού. Ενεργειακά, οι ασκήσεις Pilates προέρχονται από το κέντρο.

Όλες οι κινήσεις της προέρχονται από αυτό το κέντρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της ενεργοποίησης και εμπλοκής ή χαλάρωσης των μυών του πυρήνα και του πυελικού εδάφους. Η αρχική θέση Pilates σάς βοηθά να κεντράρετε πριν προχωρήσετε σε περαιτέρω κινήσεις.

Συγκέντρωση

Εάν δώσετε πλήρη προσοχή στην άσκηση και την κάνετε με πλήρη αφοσίωση, θα αποκτήσετε τα μέγιστα οφέλη από αυτήν. Θα χρειαστεί να συγκεντρωθείτε σε κάθε πτυχή μιας κίνησης για να την εκτελέσετε βέλτιστα. Η συγκέντρωση χαρίζει επίσης ψυχικά οφέλη.

Η συγκέντρωση στο Pilates είναι παρόμοια με την εξάσκηση της ενσυνειδητότητας, καθώς εξασκείτε την επίγνωση στις κινήσεις που κάνετε την παρούσα στιγμή.

Έλεγχος

Κάθε άσκηση Pilates πρέπει να γίνεται με πλήρη μυϊκό έλεγχο. Κανένα μέρος του σώματος δεν αφήνεται στην τύχη του. Όλα είναι μια συνειδητή, σκόπιμη κίνηση. Αυτή η αρχή ελέγχου επεκτείνεται και στο μυαλό, καθώς μαθαίνετε να τη χρησιμοποιείτε για να ελέγχετε τις κινήσεις σας με πρόθεση.

Ακρίβεια

Στην pilates είναι σημαντικό να εκτελείτε κάθε κίνηση με επίγνωση. Υπάρχει κατάλληλη τοποθέτηση και ευθυγράμμιση σε σχέση με άλλα μέρη του σώματος για κάθε άσκηση. Η ακρίβεια σε αυτό το πλαίσιο σημαίνει την εκτέλεση κάθε κίνησης και βήματος με σκόπιμο τρόπο με συγκεκριμένα σχήματα για κάθε άσκηση.

Είναι απαραίτητο να εστιάσετε στην τελειοποίηση της τεχνικής προκειμένου να σπάσετε τις λανθασμένες και εν δυνάμει βλαβερές προηγούμενες συνήθειες άσκησης και τα μοτίβα κίνησης.

Αναπνοή

Ο Joseph Pilates συνήθιζε να τονίζει την σημαντικότητα της πλήρους αναπνοής στις ασκήσεις του. Οι περισσότερες ασκήσεις συντονίζονται με την αναπνοή και η σωστή χρήση της αναπνοής είναι αναπόσπαστο μέρος της Pilates.

Η αναπνοή είναι πιθανώς η πιο σημαντική αρχή της, με τον δημιουργό της να έχει τονίσει ότι πάνω από όλα θα πρέπει να μάθουμε πώς να αναπνέουμε σωστά.

Ροή

Η εξάσκηση της συγκεκριμένης μεθόδου γίνεται ακολουθώντας μια ροή. Όλες οι ασκήσεις πρέπει να εκτελούνται με ρευστότητα, χάρη και ευκολία. Η ενέργεια μιας άσκησης συνδέει όλα τα μέρη του σώματος και ρέει μέσω του σώματος με ομοιόμορφο τρόπο.

Το reformer και άλλα μέρη εξοπλισμού της αποτελούν καλά παραδείγματα της εν λόγω ροής και της συγκέντρωσης, καθώς αν χάσετε τον έλεγχο και την ροή σας μπορεί να αποσυντονιστείτε «χτυπώντας» ανά σημεία ή νιώθοντας τις ασκήσεις να γίνονται ξαφνικά εντελώς «μηχανικές».