Το να ξεκινάς μια νέα ρουτίνα γυμναστικής μπορεί να είναι τρομακτικό και το κίνητρο για να παραμείνεις προσηλωμένος στο στόχο σου – είτε αφορά την απώλεια βάρους, είτε την μυϊκή ενδυνάμωση, είτε την ευλυγισία, κ.ο.κ. – μπορεί να είναι μια από τις πιο δύσκολες συνήθειες για να διατηρήσει κανείς, ειδικά σε μεταβατικές περιόδους – όπως μετά τις διακοπές. Ωστόσο, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του 2021 που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό JAMA, η χρήση ενός fitness (ή activity) tracker μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με παχυσαρκία, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις να ενισχύσουν σημαντικά τα επίπεδα φυσικής τους δραστηριότητας. Συγκεκριμένα, μετά από περίπου 15 εβδομάδες, οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές είχαν αυξήσει τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας περίπου κατά 70%.

Tι κάνουν τα fitness trackers

Αυτές οι συσκευές λειτουργούν σαν ψηφιακοί προπονητές στους οποίους λογοδοτείτε, ενώ προάγουν την προσωπική ασφάλεια και ενθαρρύνουν την αυτο-παρακολούθηση και τη βιοανάδραση, καθώς και την προσωπική ευθύνη αυξάνοντας τη συνολική κατανόηση του τι συμβαίνει μέσα στο σώμα. Έτσι, μπορούμε ανά πάσα στιγμή να γνωρίζουμε τι πρόοδο έχουμε κάνει, είτε σε σχέση με την προηγούμενη μέρα/εβδομάδα, μήνα είτε σε σχέση με έναν fitness στόχο που έχουμε βάλει.

Κι ενώ ένα fitness tracker δεν μπορεί να υπολογίσει με ακρίβεια την απόσταση που διανύσατε ή τα βήματα που έχετε κάνει, μπορεί να προσφέρει μια βάση για να συγκρίνετε ημέρες ή δραστηριότητες. Σας προσφέρει επίσης την δυνατότητα να μοιραστείτε τα δεδομένα που συλλέγει με έναν επαγγελματία υγείας.

Πώς να χρησιμοποιήσετε σωστά ένα fitness tracker

Ό,τι λειτουργεί για την οικογένεια ή τους φίλους σας μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς. Οπότε αναλογιστείτε ποιοι είναι οι δικοί σας στόχοι και θέστε τις δικές σας προτεραιότητες.

Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να πάτε από τα 100 βήματα στα 10.000 βήματα μέσα σε μια μέρα. Αφού καταλήξετε στον στόχο σας, ξεκινήστε με μικρές τροποποιήσεις:

  • Προσθέστε περιπάτους κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού διαλείμματος ή σύντομους περιπάτους μετά το δείπνο ή πριν ξεκινήσετε τη μέρα σας.
  • Μπορεί αυτό να είναι δύσκολο με οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις, αλλά η υγεία σας πρέπει να είναι προτεραιότητα στη ζωή σας.
  • Θυμηθείτε ότι οι αναποδιές (και οι τραυματισμοί) είναι στο πρόγραμμα.
  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε τον εαυτό σας.
  • Επικεντρωθείτε στα θετικά (όπως αν έχετε αυξήσει τα βήματά σας κατά 1.000 την ημέρα, παρόλο που δεν έχετε φτάσει ακόμα στο στόχο σας).
  • Προσπαθήστε να είστε καλύτεροι την επόμενη μέρα.

Σημειώνεται πως οι ειδικοί συνιστούν στους ενήλικες να συμμετέχουν σε τουλάχιστον 150 έως 300 λεπτά αερόβιας δραστηριότητας μέτριας έντασης, όπως γρήγορο περπάτημα ή γρήγορος χορός, κάθε εβδομάδα.

Επιπλοκές που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Εάν εκδηλώνετε τάσεις εμμονής ή προσήλωσης σε αριθμούς και στόχους, ίσως τα οι βιομετρικές συσκευές, όπως τα fitness trackers, δεν είναι για εσάς. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να τρώει περισσότερο νομίζοντας ότι έχει κάψει έναν ορισμένο αριθμό θερμίδων, υπερεκτιμώντας ουσιαστικά τα δεδομένα της συσκευής. Κάποιος άλλος μπορεί να σκέφτεται συνεχώς τα δεδομένα κι αυτό να επηρεάζει αρνητικά τους στόχους υγείας του. Αν ήδη χρησιμοποιείτε μια τέτοια συσκευή και βιώνετε ορισμένα ανησυχητικά συμπτώματα,  θα ήταν σκόπιμο να υιοθετήσετε μια πρακτική διαλογισμού ή γιόγκα που θα βοηθήσει στην ισορροπία και θα ηρεμήσει το συχνά καταπονημένο μυαλό.

Τα προγράμματα παρακολούθησης φυσικής κατάστασης μπορεί επίσης να είναι παραπλανητικά στον τρόπο που παρουσιάζουν πληροφορίες ή στον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι ερμηνεύουν αυτές τις πληροφορίες. Για παράδειγμα, μερικοί άνθρωποι περπατούν 10.000 βήματα την ημέρα λόγω της εργασίας τους. Αυτά τα βήματα όμως είναι κατακερματισμένα και συχνά δεν έχουν καρδιαγγειακό όφελος. Αν το άτομο αυτό χρησιμοποιεί ένα fitness tracker μπορεί να πιστεύει ότι αύξησε τη δραστηριότητά του, ενώ στην πραγματικότητα απλά έχει αρχίσει να μετράει τα βήματα που ήδη έκανε.

Έχει σημασία να θυμάστε ότι οι συσκευές αυτές δεν είναι πανάκεια. Εξάλλου, δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τους ίδιους στόχους υγείας ή φυσικής κατάστασης και το ιατρικό ιστορικό μπορεί να παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς.