Είναι γνωστό ότι η φύση μας ευνοεί με πολλούς τρόπους. Είτε επιλέξετε να κάνετε ένα περίπατο είτε να απολαύσετε μια μικρή πεζοπορία, θα διαπιστώσετε ότι η διάθεσή σας θα βελτιωθεί, το αίσθημα ευεξίας θα αυξηθεί και η ηρεμία θα επανέλθει τόσο στο νου όσο και στο σώμα.

Σας έχει τύχει ποτέ καθώς περπατάτε ανάμεσα στα δέντρα μαζί με τον σύντροφός σας να κάνετε βαθύτερες, πιο ουσιαστικές συζητήσεις; Αν ναι, τότε δεν είναι τυχαίο. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ένα από τα κορυφαία οφέλη της πεζοπορίας εκτός της ψυχικής υγείας είναι και η σχεσιακή υγεία.

Η φύση βελτιώνει και την σχέση

Είτε ξεκινάτε έναν χαλαρό περίπατο στη φύση είτε μια εξαιρετικά απαιτητική ανάβαση, το να το κάνετε με τον σύντροφό σας, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν φίλο σας δημιουργεί μια κοινή εμπειρία που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση των μεταξύ σας δεσμών.

Και υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που το υποστηρίζουν, καθώς το να μοιραζόμαστε μια αίσθηση δέους στην ύπαιθρο φαίνεται να δημιουργεί βαθύτερες κοινωνικές συνδέσεις κα φιλίες.

Σε επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Applied Psychology: Health and Well-Being, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν συνέκριναν εικοσάλεπτες βόλτες μητέρας-κόρης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, το να περνούν χρόνο μαζί σε εξωτερικούς αύξησε σημαντικά τις θετικές αλληλεπιδράσεις και μείωσε τα αρνητικά συναισθήματα.

Πώς η πεζοπορία ενισχύει την επικοινωνία

Η πεζοπορία στην φύση πρόκειται για μια μορφή άσκησης που απελευθερώνει ενδορφίνες. Οι ενδορφίνες είναι οι «feel-good» ορμόνες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά.

Τα ενισχυμένα επίπεδα των ενδορφινών, σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλουν σε μειωμένο στρες, καλύτερο ύπνο και βελτιωμένη ψυχική υγεία, και όταν το σώμα σας απελευθερώνει ενδορφίνες, αισθάνεστε συχνά λιγότερο άγχος και είστε πιο ανοιχτοί στην επικοινωνία.

Έπειτα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πεζοπορία και το να περιτριγυρίζεστε από τη φύση μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε τα πράγματα με άλλη προοπτική. Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από τη φύση μας υπενθυμίζει ότι τα προβλήματά μας είναι μικρότερα από ό,τι νομίζουμε και ότι είμαστε μέρος ενός θεαματικού κόσμου.

Οι συζητήσεις γίνονται πιο εύκολες

Όταν είστε παγιδευμένοι γύρω από ένα τραπέζι προσπαθώντας να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση, μπορεί να αισθανθείτε άβολα και ως αποτέλεσμα μπορεί να μπείτε σε μια αμυντική θέση ή να «κλειστείτε» στον εαυτό σας, πράγμα που μπορεί να ισχύσει και για τον συνομιλητή σας.

Όταν βρίσκεστε έξω για πεζοπορία στη φύση, απελευθερώνεται η πίεση μιας επίσημης συζήτησης, η κουβέντα γίνεται πιο χαλαρή και έχετε την ευκαιρία να πάρετε μια βαθιά ανάσα.

Συχνά εστιάζετε περισσότερο στην αναπνοή σας καθώς περπατάτε σε μια ανηφόρα ή αγναντεύετε το όμορφο περιβάλλον και η επικοινωνία μπορεί να ρέει πιο εύκολα, σχεδόν αβίαστα. Μην ξεχνάτε ότι για πολλούς είναι συχνά πιο εύκολο να κάνουν δύσκολες συζητήσεις όταν δεν κοιτούν τον συνομιλητή τους απευθείας στα μάτια.

Υπενθύμιση να ζούμε στο τώρα

Η πεζοπορία μας ενθαρρύνει επίσης να είμαστε περισσότερο παρόντες, καθώς κινητά και ηλεκτρονικές συσκευές μένουν στο σακίδιο. Αφαιρώντας αυτά τα εξωτερικά ερεθίσματα, υπάρχει περισσότερος χώρος για να συνδεθείτε πραγματικά με τους ανθρώπους ή το άτομο με το οποίο κάνετε πεζοπορία.

Γι’ αυτό, ακόμα κι αν έχετε την ευκαιρία να καθίσετε ή να κάνετε ένα διάλειμμα στη μέση της πεζοπορίας, αντισταθείτε στην επιθυμία να κοιτάξετε το κινητό σας. Ξεκουραστείτε, απολαμβάνοντας την φύση και συζητώντας με το άτομο που είναι δίπλα σας.

Για να αποκομίσετε τα περισσότερα οφέλη από το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους με άλλους, είναι σημαντικό να παραμένετε παρόντες και αφοσιωμένοι.