Οι υπαίθριες δραστηριότητες στη φύση βρέθηκαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές για την βελτίωση της ψυχικής υγείας σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με προϋπάρχοντα ζητήματα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο York, έδειξε ότι η συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες οδήγησαν σε βελτιωμένη διάθεση, λιγότερο άγχος και θετικά συναισθήματα.

Ποιες είναι οι καλύτερες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε στην φύση

Διαπιστώθηκε επίσης ότι οι δραστηριότητες διάρκειας 20 έως 90 λεπτών, που διατηρήθηκαν για διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων, είχαν τις πιο θετικές επιδράσεις για τη βελτίωση της διάθεσης και τη μείωση του άγχους.

Η κηπουρική και η άσκηση ήταν μεταξύ των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με οφέλη για την ψυχική υγεία ενώ εξίσου αποτελεσματικό ήταν και το forest bathing, η στάση δηλαδή στο δάσος προκειμένου να απολαύσει κανείς το φυσικό κάλλος.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Peter Coventry από το Τμήμα Επιστημών Υγείας, δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι η φύση κάνει καλό στην υγεία και την ευημερία μας, αλλά η μελέτη μας έρχεται να προσθέσει στις αυξανόμενες αποδείξεις ότι πράγματι η φύση συνδέεται με μεγάλα οφέλη για την ψυχική υγεία».

«Κι ενώ μπορείτε να απολαύσετε αυτές τις δραστηριότητες μόνοι σας, μπορείτε να αυξήσετε τα οφέλη αν συμμετέχετε σε ομάδες» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Μια από τις βασικές ιδέες που μπορεί να εξηγήσει γιατί οι δραστηριότητες στην φύση μας κάνουν καλό είναι ότι βοηθούν στην εσωτερική μας σύνδεση με το φυσικό κάλλος» εξηγούν οι ερευνητές.