Το Journaling ή αυτόματη γραφή είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο που χρησιμοποιούν πετυχημένοι άνθρωποι σε διάφορους τομείς ανά τον κόσμο και είναι ακόμα πιο εξαιρετικό εάν τώρα ξεκινάτε την προσωπική και επαγγελματική σας πορεία, αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα απλό σημειωματάριο στο οποίο θα καταγράφετε καθημερινά τις σκέψεις σας.

Και όσο απλοϊκή κι αν φαίνεται η συγκεκριμένη μέθοδος έχει αναγνωριστεί ως ένας αποτελεσματικός τρόπος για να μειώσετε τα επίπεδα του στρες που βιώνετε καθημερινά, να εστιάσετε σε συγκεκριμένα πράγματα και να οργανώσετε καλύτερα τη ζωή σας.

Η καταγραφή του ημερολογίου είναι μια τακτική που σας κρατά σε εγρήγορση, οργανωμένους και προσηλωμένους σε αυτό που θέλετε να κάνετε. Και σύντομα θα σας διευκολύνει σε πολύ περισσότερα πράγματα από όσα μπορείτε να φανταστείτε.

Το «αγαπητό ημερολόγιο» γίνεται ένα καταθετήριο σκέψεων, συναισθημάτων, γεγονότων και ονείρων που μας βοηθάει να προσπεράσουμε τις προκλήσεις της καθημερινότητας, να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας και να σταματήσουμε να ζούμε μια διαρκή πάλη για όσα θέλουμε να κατακτήσουμε.

Τελικά πώς με βοηθάει το Journaling;

Είναι μια ανοιχτή επικοινωνία με το μέσα σας, εκφράζοντας ειλικρινά αλλά και δημιουργικά όλα όσα έχετε στο μυαλό σας, η έκφραση είναι από μόνη της ανακουφιστική, πόσο μάλλον όταν παίρνει υπόσταση με την καταγραφή. Είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος να εντοπίσετε εάν η εστίασή σας είναι σε λάθος σημείο και να την επαναπροσδιορίσετε.
Λίγα λεπτά την ημέρα είναι αρκετά για να αξιοποιήσετε το εργαλείο του Journaling αποτελεσματικά.

Πώς μπορώ να ξεκινήσω Journaling;

Την ισχυρή τεχνική αυτοβοήθειας μπορείτε να την ξεκινήσετε σήμερα κιόλας. Διαλέξτε ένα όμορφο σημειωματάριο που θα έχετε κοντά σας για τουλάχιστον 6 μήνες. Ξεκινήστε λοιπόν να καταγράφετε όσα σκέφτεστε, χωρίς καμία κριτική διάθεση και χωρίς τύψεις και ενοχές.

Οσα γράφετε έχουν τον λόγο τους και θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε. Εάν αισθάνεστε άγχος ή κάποιο άλλο δυσάρεστο συναίσθημα δείτε πού μπορεί να οφείλεται. Υπάρχουν επίσης αρκετές εφαρμογές για κινητά και tablets για να κρατήσετε ημερολόγιο, όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή καταγραφή είναι πιο αποδοτική για τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Eξυπνα tips για να μείνω συνεπής στο Journaling

* Δεσμευτείτε στον εαυτό σας να γράφετε κάθε μέρα, ώστε να σας γίνει μια καλή συνήθεια.

* Εχετε συγκεκριμένο χρόνο και μέρος μέσα στην ημέρα που θα γράφετε, σαν να πρόκειται για ένα ραντεβού με τον εαυτό σας.

* Βρείτε έναν φίλο που θέλει να κάνει το ίδιο και μοιραστείτε την εμπειρία σας.

* Γράψτε χωρίς να πολυσκέφτεστε και να υπεραναλύετε.

* Βάλτε ένα όριο καταγραφής, για παράδειγμα μπορείτε να ξεκινήσετε με 5 λεπτά καταγραφής και να το αυξάνετε σταδιακά.

* Σταματήστε να αναρωτιέστε εάν δουλεύει η μέθοδος και δώστε ένα χρονικό περιθώριο 6 μηνών.

Με αυτή τη μέθοδο μπορείτε ανά πάσα στιγμή να γυρίσετε πίσω και να κάνετε μια μικρή ανασκόπηση-αξιολόγηση στον εαυτό σας ώστε να δείτε πόσα θέματα λύσατε στο παρελθόν, και έτσι να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας για το μέλλον, και αποκτήστε ισχυρό κίνητρο για τα επόμενα επιτεύγματά σας, αλλά και μαθήματα για τις αστοχίες σας

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Χριστίνα Πίκουλα, Human Connection Specialist, Motivational Speaker.