Μετά από μια μακρά νηστεία 8 ωρών τη νύχτα, το σώμα σας χρειάζεται κάτι που είναι υγιεινό, θρεπτικό και ενεργητικό. Κι ενώ οι επιλογές φαγητού είναι άφθονες, η επιλογή του πιο υγιεινού ποτού για το πρώτο γεύμα της ημέρας μπορεί να είναι λίγο δύσκολη. Τόσο το γάλα όσο και ο χυμός πορτοκαλιού είναι οι δύο πιο δημοφιλείς επιλογές που προτιμούν οι άνθρωποι για το πρωινό τους. Αλλά ποιο από τα δύο είναι πιο υγιεινό ή ποιο είναι αρκετά χορταστικό για να αποτρέψει το τσιμπολόγημα μετά από μία ώρα;

Γάλα για πρωινό: Γιατί είναι καλό

Υπάρχουν μελέτες που έχουν δείξει ότι τα άτομα που πίνουν γάλα το πρωί είναι λιγότερο πιθανό να επιδοθούν σε τσιμπολόγημα μεταξύ των γευμάτων ή σε υπερφαγία κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος. Ένα ποτήρι γάλα περιέχει περίπου το 20% των πρωτεϊνών που χρειάζεστε την ημέρα. Και το να πίνετε γάλα το πρωί σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι λόγω της χορταστικής φύσης της πρωτεΐνης. Επίσης, το γάλα περιέχει ασβέστιο που ρυθμίζει τις ορμόνες ελέγχου του βάρους στο σώμα.

Γάλα για πρωινό: Τι μειονεκτήματα έχει

Το γάλα περιέχει κορεσμένα λίπη που μπορεί να συμβάλει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία μεταξύ των διαβητικών. Περιβαλλοντικά, το μη βιολογικό γάλα παράγεται από την υπερβολική διατροφή των ζώων. Αυτή η διαδικασία όχι μόνο προκαλεί περίσσεια αντιβιοτικών και αυξητικών ορμονών στα ζώα, αλλά επίσης μολύνει την υδάτινη οδό με ζωικά απόβλητα.

Χυμός πορτοκάλι για πρωινό: Πώς μας ωφελεί

Ένα ποτήρι χυμός πορτοκαλιού καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες ενός ενήλικα σε βιταμίνη C για μία ολόκληρη ημέρα. Η βιταμίνη C περιλαμβάνει ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα μας από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου. Προστατεύει επίσης τον εγκέφαλό μας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Χυμός πορτοκάλι για πρωινό: Σε τι υστερεί

Η κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού μπορεί να είναι επιβλαβής για το σμάλτο των δοντιών σας. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλους χυμούς φρούτων. Επίσης, οι χυμοί έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και ως εκ τούτου δεν προτείνονται για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν την φόρμα τους. Περιβαλλοντικά, οι περισσότεροι χυμοί πορτοκαλιού παράγονται συνθετικά με φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Ποιο είναι καλύτερο και γιατί;

Οι ειδικοί προτείνουν το γάλα ως καλύτερη επιλογή για το πρωινό από τους χυμούς φρούτων. Αλλά προσπαθήστε να επιλέξετε το βιολογικό γάλα, καθώς έχει περισσότερη βιταμίνη Ε και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με το συμβατικό. Εναλλακτικά, μπορείτε να στραφείτε στο φυτικό εμπλουτισμένο γάλα, μιας και πλέον στην αγορά υπάρχει μια ευρεία ποικιλία.

Τα καλά νέα, αν αγαπάτε τα φρούτα, δεν χρειάζεται να τα αποκλείσετε τελείως από το πρωινό σας. Αλλά, αντί να πίνετε τους χυμούς τους επιλέξτε να τα τρώτε στην αρχική τους μορφή. Αυτό θα σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο, καθώς εκτός από τις θρεπτικές ιδιότητες των φρούτων θα απολαύσετε και τα οφέλη των φυτικών τους ινών. Εναλλακτικά, πιείτε ένα μικρό ποτήρι φρεσκοστυμμένου χυμού με το καλαμάκι, ώστε να αποφύγετε τυχόν πρόσθετα σάκχαρα και να περιορίσετε την επαφή του χυμού με τα δόντια σας. Αυτό αποτρέπει τη διαβρωτική επίδραση του χυμού ενώ δεν σας στερεί τα θρεπτικά του οφέλη.