Το ότι ο καιρός επηρεάζει την διάθεσή μας είναι γνωστό, με τις βροχερές ημέρες να μας κάνουν να νιώθουμε λιγότερο αισιόδοξοι και περισσότερο αδρανείς. Αν και ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι ο πιο δροσερός καιρός – αυτό το γλυκό σημείο των 16 και των 21 βαθμών – μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την ψυχική μας υγεία σε σύγκριση με την ανυπόφορη ζέστη, οι σκοτεινές και θυελλώδεις μέρες μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικό αντίκτυπο στην διάθεσή μας.

Τα άτομα που δεν τα πάνε καλά με την βροχή μπορεί να αισθάνονται «λιγότερο χαρούμενοι» και πιο θυμωμένοι τις βροχερές ημέρες, σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία.

Πώς επηρεάζει ο μουντός καιρός τον εγκέφαλο

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το πώς και γιατί ο μουντός καιρός επηρεάζει τη διάθεσή σας, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η έλλειψη ηλιακού φωτός ευθύνεται κυρίως. Όταν υπάρχει πολύ λίγη ηλιοφάνεια, θα αρχίσετε να νιώθετε άβολα, σύμφωνα με τον David Avery, καθηγητή ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, είτε συναισθηματικά είτε σωματικά.

Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας βασίζεται στο ηλιακό φως για να κρατήσει υπό έλεγχο το εσωτερικό σας ρολόι και να ρυθμίσει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης.

Λίγο φως το πρωί είναι αρκετό για να μπείτε σε εγρήγορση, οπότε όταν βρέχει, μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε υπνηλία. Αυτό μπορεί να χαλάσει τα κανονικά μοτίβα ύπνου σας, προκαλώντας σας να κοιμάστε λιγότερο ή περισσότερο από ό,τι συνήθως ενώ η διατάραξη της ποιότητας του ύπνου σας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στη διάθεσή σας, σύμφωνα με έρευνες.

Το φως του ήλιου μπορεί επίσης να κρατήσει τη διάθεσή σας σε υψηλά επίπεδα, ενισχύοντας δύο από τις «feel-good» ορμόνες: τη σεροτονίνη και την ντοπαμίνη.

Χωρίς αυτό το φως – και επαρκή επίπεδα αυτών των νευροδιαβιβαστών – μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς στο να αισθάνονται λιγότερο αισιόδοξοι, επισημαίνει ο δρ Avery. Η έλλειψη ήλιου (και οι πιθανές επιπτώσεις του στον εγκέφαλό σας) πιστεύεται επίσης ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που μπορεί να πυροδοτήσουν την εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD).

Μπορεί να μην είναι μόνο η διάθεσή σας

Άλλοι μετεωρολογικοί παράγοντες—συμπεριλαμβανομένων των αλλαγών στη θερμοκρασία, την υγρασία και τη βαρομετρική πίεση—μπορεί επίσης να προκαλέσουν εξάρσεις πόνου σε άτομα που είναι ευαίσθητα (για παράδειγμα, σε άτομα που ζουν με χρόνιες παθήσεις όπως ημικρανία ή αρθρίτιδα), που μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεται ένα άτομο, συναισθηματικά αλλά και σωματικά.

Ο βροχερός καιρός μπορεί επίσης να σας ενθαρρύνει να μείνετε σπίτι και έτσι μπορεί να είστε λιγότερο δραστήριοι ή να ακυρώσετε σχέδια που περιμένατε. Χωρίς άσκηση ή κοινωνικοποίηση —ειδικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους— μπορεί να αισθάνεστε λίγο πιο μόνοι ή ληθαργικοί, κάτι που τροφοδοτεί τον κύκλο της κακής διάθεσης.

Φυσικά, όλα αυτά είναι πολύ προσωπικά. Αν και οι ειδικοί δεν έχουν κατανοήσει πλήρως το φαινόμενο, φαίνεται να υπάρχει σύνδεση μεταξύ της προσωπικότητάς σας και της ευαισθησίας σας στον καιρό.