Για πολλούς οι γιορτές σηματοδοτούν μια περίοδο χαρά και ευφορίας, όπου ο εύθυμος και πολύχρωμος στολισμός υπάρχει παντού γύρω μας και μας φτιάχνει την διάθεση. Εάν όμως, ξαφνικά έρχεστε αντιμέτωποι με αρνητικές ή ανήσυχες σκέψεις, όπως «Και μετά τις γιορτές τι;», δεν είστε μόνοι. Φέτος, ξεκινάμε από νωρίς και καταστρώνουμε το πλάνο μας για να αντιμετωπίσουμε τα «Post-Holiday Blues», την μελαγχολία δηλαδή που μπορεί να αισθανθείτε μετά την περίοδο των γιορτών.

Τι είναι τα «Post-Holiday Blues»

Τα «Post-Holiday Blues» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψουμε την θλίψη που μπορεί να αισθανόμαστε μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Είναι μια απογοήτευση που συμβαίνει μετά από μια πολυάσχολη σεζόν με την οικογένεια και τους φίλους. Είναι παρόμοιο με αυτό που συμβαίνει μετά από πολυαναμενόμενα γεγονότα όπως οι διακοπές.

Μερικές από τις πιο κοινές ενδείξεις περιλαμβάνουν:

  • Μετανιώνετε για πράγματα που κάνατε ή που δεν κάνατε.
  • Νιώθετε ένα γενικότερο αίσθημα κενού καθώς δεν έχετε προγραμματίσει εξόδους ή άλλα σχέδια.
  • Αισθάνεστε μοναξιά, καθώς αποχωρίζεστε τους αγαπημένους σας.
  • Αισθάνεστε λύπη για το τέλος των διακοπών ή γιατί τελικά δεν ήταν όπως τις περιμένατε.
  • Αντιμετωπίζετε δυσκολία στον ύπνο λόγω άγχους ή άβολων συναισθημάτων.

Τι να βάλετε στο πλάνο σας για να τα διαχειριστείτε

Μπορεί να πιστεύετε ότι είναι πολύ νωρίς για να σκεφτείτε την μελαγχολία που μπορεί να ακολουθήσει μετά τις γιορτές, αλλά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να οργανωθείτε και να καταστρώσετε το πλάνο δράσης σας για να ελαχιστοποιήσετε την συναισθηματική δυσφορία.

Αλλάξτε την οπτική σας

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μελαγχολούν με το πέρας των γιορτών, συνήθως φοβούνται για το τι θα ακολουθήσει. Οι ειδικοί μας προτείνουν να απαλλαγούμε από αυτές τις άχρηστες σκέψεις, αλλάζοντας τον τρόπο που επιλέγουμε να βλέπουμε τα πράγματα καθημερινά. Για παράδειγμα, μπορείτε να επαναπροσδιορίσετε μια σκέψη αλλάζοντάς σε μία πιο θετική.

Αντί να σκέφτεστε ότι τον Ιανουάριο οι διακοπές τελειώνουν, μπορείτε να σκεφτείτε ότι οι διακοπές τελειώνουν για να ξεκινήσει μια νέα σεζόν με νέες ευκαιρίες και νέες ευχάριστες στιγμές με τους αγαπημένους σας.

Κάντε τα σχέδιά σας για μετά τις γιορτές

Οι εορτασμοί και οι ευχάριστες εκδηλώσεις δεν χρειάζεται να περιοριστούν στις γιορτές. Πιάστε την ατζέντα σας και κάντε τον προγραμματισμό σας ώστε να δοκιμάσετε νέες εμπειρίες μαζί με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Δώστε προτεραιότητα σε αυτές και δείτε το άγχος σας να μεταμορφώνεται σε ανυπομονησία και χαρά.

Με αυτόν τον τρόπο το αίσθημα χαράς των γιορτών διαρκεί περισσότερο, χωρίς να αφήνεται περιθώριο για περιττό στρες.