Από όλες τις περιοχές του σώματος, η μέση είναι η πιο επιρρεπής στους τραυματισμούς, γεγονός που δεν μας παραξενεύει ιδιαίτερα αν σκεφτούμε πόσες ώρες περνάμε καθισμένοι ή σηκώνουμε βάρη (ναι μετρήστε και τα ψώνια του σούπερ μάρκετ) με τον λάθος τρόπο ή διατηρώντας λανθασμένη στάση.

Αλλά ανεξάρτητα από το τι κάνετε στην καθημερινότητά σας, αυτό που προκαλεί πόνο στη μέση είναι σχεδόν πάντα το ίδιο: επαναλαμβανόμενες κινήσεις, συγκεκριμένα, το γεγονός ότι περνάμε πολλές ώρες με την σπονδυλική μας στήλη σε κάμψη προς τα εμπρός.

Αυτό δε σημαίνει ωστόσο, ότι οι κινήσεις που κάνουμε κάμψη, όπως το σκύψιμο, είναι απαραιτήτως επιβλαβείς.

Διαβάστε επίσης: Πόνος στην μέση: Μήπως φταίνε οι αδύναμοι γλουτοί;

Είναι απλώς, όπως αναφέρουν οι ειδικοί ότι η καθημερινότητά μας είναι διαμορφωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να σκύβουμε προς τα εμπρός, μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού, μπροστά από το τιμόνι…

Ως ένα βαθμό, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, μιας και η σπονδυλική στήλη έχει σχεδιαστεί για να λυγίζει, να στρίβει και να εκτείνεται.

Απλώς τυχαίνει να περνάμε πολύ περισσότερο χρόνο στην κάμψη, κατά την οποία οι μύες της μέσης τεντώνονται, και όχι αρκετό χρόνο στην επέκταση, κατά την οποία συστέλλονται. Αυτό δημιουργεί μυϊκές ανισορροπίες και αδυναμίες.

3 καθημερινές συνήθειες που προκαλούν πόνο στη μέση

1/ Δεν στηρίζετε τη μέση σας όσο κάθεστε

Όσοι άνθρωποι έχουν δουλειές γραφείου, βρίσκονται διαρκώς σε μια θέση καθίσματος που οι ειδικοί ονομάζουν κάμψη τελικού εύρους. Αυτό σημαίνει ότι το κάτω μέρος της μέσης κάνει τον ίδιο τύπο κίνησης σαν να αγγίζουμε τα δάχτυλα των ποδιών μας.

Το κλειδί για να ανακουφίσετε το σημείο από την ένταση είναι να το υποστηρίξετε με ένα εργονομικό μαξιλάρι για να κάθεστε άνετα και σωστά όσο εργάζεστε. Μπορείτε να το τοποθετήσετε στο σημείο που η μέση σας καμπυλώνει.

2/ Παραμένετε στην ίδια στάση για πολύ

Το να αλλάζετε τον τρόπο που κάθεστε συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε για τη μέση σας και το σώμα σας γενικότερα. Ακόμα κι αν στέκεστε, πάλι είναι σημαντικό να αλλάζετε συχνά την στάση σας.

Αυτό σημαίνει να αλλάζετε το πόδι πάνω στο οποίο κάθεστε σταυροπόδι ή ακόμα καλύτερα να πατούν και τα δύο για λίγο στο έδαφος ή σε ένα βοηθητικό υποπόδιο. Στην περίπτωση που στέκεστε όρθιοι, περπατήστε για λίγο και μετατοπίστε το βάρος σας από το ένα πόδι στο άλλο.

3/ Δεν έχετε οργανώσει σωστά τον χώρο σας

Ανεξάρτητα από το τι κάνετε, είναι σημαντικό να προσέχετε ώστε το περιβάλλον σας να μην προκαλεί την άσκοπη κάμψη του σώματος. Εάν εργάζεστε σε υπολογιστή, το δεύτερο πιο σημαντικό πράγμα μετά τη σωστή υποστήριξη της πλάτης είναι η θέση της οθόνης σας.

Οι ειδικοί προτείνουν να ακολουθείτε τον καλό εμπειρικό κανόνα, που λέει ότι η οθόνη θα πρέπει να είναι περίπου δύο ίντσες κάτω από το επίπεδο των ματιών. Το πληκτρολόγιό σας θα πρέπει επίσης να είναι αρκετά κοντά ώστε να μη χρειάζεται να γέρνετε προς τα εμπρός για να το φτάσετε.

Ο πραγματικός ένοχος όταν πρόκειται για πόνους στη μέση ή τραυματισμούς είναι οι επαναλαμβανόμενες κινήσεις, γι’ αυτό σκεφτείτε τι κάνετε καθημερινά ξανά και ξανά είτε στην δουλειά είτε στον ελεύθερό σας χρόνο και δείτε αν υπάρχουν τρόποι για να το αλλάξετε.