«Το λάστιχο γυμναστικής είναι εύκολο να το πάρετε μαζί σας οπουδήποτε, αν ταξιδεύετε ή δεν έχετε πρόσβαση σε γυμναστήριο ή βάρη», λέει ο Peter Marino, CPT. Και, σε σύγκριση με άλλα εργαλεία προπόνησης με βάρη, «προσφέρουν υψηλότερη αντίσταση στην κορύφωση της συστολής της άσκησής σας», γεγονός που βοηθά στην ανάπτυξη δύναμης.

«Μπορούν επίσης να βελτιώσουν την ευλυγισία και παράλληλα τη δύναμη», υπογραμμίζει ο Marino. Μια μελέτη του 2019 στο Journal of Sports Science and Medicine, η οποία αξιολόγησε 23 παίκτες του ράγκμπι, διαπίστωσε ότι ένα πρόγραμμα προπόνησης με λάστιχο γυμναστικής βελτίωσε τόσο την ευλυγισία όσο και την κινητικότητά τους.

Διαβάστε επίσης: Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του να γυμνάζεστε ξυπόλητοι

Τα λάστιχα είναι επίσης απίστευτα ευέλικτα. Μπορείτε να τα προσθέσετε στις αγαπημένες σας ασκήσεις για να αυξήσετε την ένταση, να προσομοιώσετε κάποια από τα αγαπημένα σας μηχανήματα γυμναστικής στο σπίτι ή ακόμη και να τα έχετε στο γραφείο σας για ένα διάλειμμα στη δουλειά.

Resistance Band Challenge

Κάθε εβδομάδα θα ολοκληρώνετε διαφορετικές προπονήσεις κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, για όλα τα μέρη του σώματος. Θα απολαμβάνετε ημέρες ξεκούρασης τις Παρασκευές και τις Τρίτες.

Δείτε πώς θα μοιάζει κάθε εβδομάδα:

  • Τετάρτη: Στήθος, τρικέφαλοι και πυρήνας
  • Πέμπτη: Πόδια και ώμοι
  • Παρασκευή: Ξεκούραση
  • Σάββατο: Cardio χαμηλής έντασης
  • Κυριακή: Πλάτη, δικέφαλοι και πυρήνας
  • Δευτέρα: HIIT (High-Intensity Interval Training)
  • Τρίτη: Ξεκούραση

Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε μια προπόνηση, αυξήστε τον αριθμό των επαναλήψεων ή των σετ που κάνετε. Ελέγχετε πάντα το λάστιχο για σκισίματα ή άλλες φθορές που μπορεί να το κάνουν να σπάσει και να σας τραυματίσει κατά τη διάρκεια της προπόνησης.

Cardio

Αυτό το challenge επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση, αλλά είναι σημαντικό να ενσωματώσετε κάποια χαμηλής έντασης αερόβια άσκηση για να κρατήσετε το σώμα σας σε κίνηση χωρίς πρόσθετο στρες.

Το Σάββατο cardio, όχι μόνο προσθέτη ποικιλία στο πρόγραμμα, αλλά είναι μια ευκαιρία να εντάξετε μια άσκηση που ξέρετε ότι αγαπάτε. Αν δεν είστε σίγουροι από πού να ξεκινήσετε, μπορείτε να δοκιμάσετε γιόγκα ή διατάσεις, χαλαρή ποδηλασία ή τζόκινγκ. Αυξήστε την ποσότητα του cardio κάθε εβδομάδα τουλάχιστον κατά 5 λεπτά.

Χαρείτε τις ημέρες ξεκούρασης

Οι ημέρες ξεκούρασης της Παρασκευής και της Τρίτης είναι εξίσου σημαντικές με τις ενεργές ημέρες αυτής της πρόκλησης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μύες σας αποκαθίστανται και δυναμώνουν τις ελεύθερες ημέρες.

Με δύο πλήρεις ημέρες ξεκούρασης κάθε εβδομάδα, ο εγκέφαλος και το σώμα σας κάνουν ένα αποτελεσματικό διάλειμμα. Μπορείτε πάντα να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα ή να κάνετε μια πιο ελαφριά δραστηριότητα όπως το περπάτημα.

Το σημαντικό είναι πάντα να ακούτε το σώμα σας. Αν καταφέρετε και ολοκληρώσετε το 4-Week Resistance Band Challenge, αξιοποιήστε λίγο από τον ελεύθερο χρόνο σας να εκτιμήσετε και να γιορτάσετε αυτό το επίτευγμα.