Το να κάνετε διατάσεις και ασκήσεις ξυπόλητοι είναι συνηθισμένο φαινόμενο σε ένα στούντιο γιόγκα ή πιλάτες. Ωστόσο, σε πιο παραδοσιακά περιβάλλοντα, όπως γυμναστήρια και αίθουσες με βάρη, η είσοδος χωρίς παπούτσια απέχει πολύ από τον κανόνα.

Μπορεί να έχετε δει φωτογραφίες και βίντεο με τις αγαπημένες σας προσωπικότητες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να μιλούν για προπόνηση ξυπόλητοι. Πολλοί προσωπικοί γυμναστές και ειδικοί σε θέματα γυμναστικής γυμνάζονται χωρίς παπούτσια.

Διαβάστε επίσης: Yoga ή Stretching: Ποιος είδος ωφελεί πιο πολύ την καρδιά;

Αλλά πριν αποφασίσετε να κρεμάσετε τα παπούτσια σας, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας.

Τα οφέλη του να προπονείστε ξυπόλητοι

Σταθερότητα

Η προπόνηση χωρίς παπούτσια μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σταθερότητας των ποδιών και του σώματός σας. Όταν γυμνάζεστε ξυπόλητοι, έχετε τη δυνατότητα να ανοίγετε τα δάχτυλα των ποδιών σας. To γεγονός αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής με το έδαφος που επιτρέπει μεγαλύτερη σταθερότητα, εξηγεί η Eva Peña, CPT.

Συντονισμός

Το να είστε ξυπόλητοι είναι ένα φυσικό μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης. Η εκ νέου εκμάθηση των μοτίβων κίνησής σας και η βελτίωση των μυών πάει αναμφισβήτητα τον συντονισμό την ισορροπία και την αποδοτικότητά σας στο επόμενο επίπεδο. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε υγιέστερες αρθρώσεις και σε σημαντική μείωση του κινδύνου τραυματισμού.

Ενδυνάμωση 

Όταν γυμνάζεστε ξυπόλητοι, ενεργοποιείτε όλους τους μύες των ποδιών σας με τρόπο που δεν είναι πάντα εφικτός λόγω των «διευκολύνσεων» που σας παρέχουν τα παπούτσια σας. Για παράδειγμα, τα περισσότερα παπούτσια τρεξίματος είναι σχεδιασμένα για να σας βοηθούν να προχωράτε προς τα εμπρός, όχι για να παρέχουν ισορροπία.

Ως αποτέλεσμα τα πόδια σας να μην ενεργοποιούνται με τον σωστό τρόπο. Αυτό οδηγεί σε πιο σφιχτούς μύες, αυξημένη πίεση στις αρθρώσεις και πιο αδύναμα πόδια. Η προπόνηση χωρίς παπούτσια ενισχύει τα πόδια και βελτιώνει τον μυϊκό τόνο επιτρέποντας στην καμάρα να ανυψωθεί.

Κινητικότητα

Η προπόνηση με γυμνά πόδια βοηθά στην αύξηση της κίνησης και της ευκινησίας των ποδιών. Παράλληλα, βελτιώνει την κινητικότητα του αστραγάλου συνδέοντας τους ιστούς από τα δάχτυλα των ποδιών, την πελματιαία περιτονία μέχρι τον αστράγαλο.

το σώμα μας αλλάζει επίσης για να προσαρμοστεί στα υποδήματα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες συνέπειες, όπως πιο αδύναμα πόδια και αφύσικη κατανομή βάρους. Όταν είστε ξυπόλητοι, ενεργοποιείτε όλους τους μύες σας με τον κατάλληλο τρόπο.

Αυτό σας επιτρέπει να δημιουργήσετε την απαραίτητη σύνδεση μεταξύ των ιστών και των συνδέσμων σας, επειδή το σώμα σας δεν μετατοπίζεται προκειμένου να προσπαθήσει να βρει την ισορροπία.

Πότε δεν πρέπει να γυμνάζεστε ξυπόλητοι

Ορισμένα γυμναστήρια μπορεί να μην επιτρέπουν την προπόνηση χωρίς παπούτσια βάσει του ενδυματολογικού τους κώδικα καθώς και για λόγους ασφαλείας. Η εξέταση της υγιεινής και της καθαριότητας είναι επίσης σημαντική. Ο έλεγχος του χώρου στον οποίο σκοπεύετε να προπονηθείτε είναι σημαντικός.

Η απόφαση για το αν θα γυμναστείτε ξυπόλητοι είναι επίσης προσωπική. Εξαρτάται από το επίπεδο προπόνησης και την εμπειρία του κάθε ατόμου σε κάθε συγκεκριμένη δραστηριότητα. Το είδος της προπόνησης είναι επίσης σημαντικό να εξετάσετε αν θα την κάνετε ξυπόλητοι ή με αθλητικά παπούτσια.

Όταν κάνετε ασκήσεις όπως τα άλματα, μπορεί να είναι ασφαλέστερο να προπονείστε με παπούτσια για να αμβλύνετε τις αρθρώσεις από τη δύναμη της προσγείωσης. Αντίστοιχα, αν σκαρφαλώνετε ή περπατάτε σε αιχμηρές ανώμαλες επιφάνειες, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να προπονείστε ξυπόλητοι.