Η ημέρα της μαρμότας είναι ένας όρος που περιγράφει την αίσθηση ότι κάθε μέρα είναι ακριβώς η ίδια και βρίσκεστε σε τέλμα. Όταν κάθε μέρα φαίνεται σαν να επαναλαμβάνεται, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε απελπισία για το μέλλον.

Μπορεί να αισθάνεστε παγιδευμένοι σε έναν κύκλο της καθημερινής ζωής που δεν φαίνεται να οδηγεί πουθενά. Είναι ένα οικείο συναίσθημα για πολλούς. Από ψυχολογική άποψη, στη ρίζα αυτού του φαινομένου βρίσκεται η συνήθεια.

Η συνήθεια είναι μια μειωμένη απόκριση σε επαναλαμβανόμενη έκθεση σε ερεθίσματα. Με άλλα λόγια, όταν συνηθίζεις τα πράγματα, σταματάς να εστιάζεις σε αυτά. Το πλεονέκτημα είναι ότι δίνει στο μυαλό σας ένα διάλειμμα και έτσι μπορείτε να φιλτράρετε τις λεπτομέρειες.

Διαβάστε επίσης: 6 πράγματα που οι άνθρωποι κάνουν διαφορετικά στην πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν παρατηρείτε πράγματα όπως παλιά, κάτι που κάνει τον κόσμο βαρετό. Έτσι μπαίνετε σε μια ασυνείδητη λειτουργία και κάνετε πράγματα σαν ένα ρομπότ. Την πρώτη φορά που κάνετε μια δραστηριότητα, ο εγκέφαλος δημιουργεί νέες οδούς και μοναδικές συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων.

Θυμάστε αυτή τη δραστηριότητα έντονα, όπως την πρώτη φορά που κάνατε ποδήλατο. Όταν κάνετε την ίδια δραστηριότητα ξανά και ξανά, δεν απαιτεί τόση προσοχή γιατί οι ίδιες παλιές οδοί πυροδοτούνται στον εγκέφαλο. Ο εγκέφαλός σας δεν χρειάζεται να δουλεύει τόσο σκληρά.

7 συμβουλές για την αντιμετώπιση του συνδρόμου «ημέρα της Μαρμότας»

1. Mindfulness: Μην είστε μόνο σωματικά παρόντες, να είστε και ψυχικά παρόντες. Χρησιμοποιήστε όλες τις αισθήσεις σας. Φανταστείτε ότι είστε κάποιος που κάνει αυτήν την καθημερινή δραστηριότητα ρουτίνας για πρώτη φορά. Αυτή είναι απλώς μια αλλαγή νοοτροπίας, που ενεργοποιεί την επίγνωσή σας.

2. Νέες γεύσεις: Έχουμε την τάση να τρώμε τα ίδια 15 φαγητά συνέχεια. Έτσι οι γευστικοί μας κάλυκες μπορούν να τις συνηθίσουν και να τις βαρεθούν. Ένα νέο φαγητό μπορεί να ξυπνήσει τους γευστικούς κάλυκες και τις αισθήσεις σας.

3. Περιπέτεια: Μπορεί να είναι τόσο απλό όσο το να πάτε σε ένα νέο εστιατόριο ή να στρίψετε διαφορετική κατεύθυνση στη βόλτα σας—ή τόσο περίπλοκο όσο να ταξιδέψετε σε μια νέα πόλη. Αυτός είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να δημιουργήσετε συναρπαστικές, νέες νευρικές οδούς στον εγκέφαλο.

4. Εμπλουτισμός ρουτίνας: Κρατήστε τις ρουτίνες σας. Το σώμα μας αγαπά τη συνέπεια και τη διατήρηση του status quo. Ωστόσο, δώστε μια μικρή αλλαγή στη ρουτίνα σας αλλάζοντας την ώρα, την ένταση ή τον τρόπο που κάνετε μια δραστηριότητα. Αλλάξτε τον ήχο στο ξυπνητήρι σας ή καθίστε σε μια νέα θέση στο τραπέζι.

5. Reset στη δουλειά: Περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας στη δουλειά. Αυτό μπορεί να είναι μια υπενθύμιση ότι έχει έρθει η ώρα να κάνετε μια αναδιάταξη στο γραφείο σας.

6. Νοητική Γυμναστική: Ασχοληθείτε με οποιαδήποτε πνευματικά διεγερτική δραστηριότητα που μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγκεφαλικής δραστηριότητας. Εστιάστε στο να μάθετε κάτι νέο.

7. Ρωτήστε τον εαυτό σας αυτό: «Ποιο είναι ένα πράγμα που μπορώ να κάνω διαφορετικά σήμερα;». Αντί να ζείτε στον αυτόματο πιλότο και να επαναλαμβάνετε τα ίδια παλιά μοτίβα και συνήθειες, σκεφτείτε πώς μπορείτε να κάνετε αυτό που ήδη κάνετε με περισσότερο σκοπό και νόημα.