Η επιδερμίδα σας εκτός από λαμπερή, θέλετε να είναι και υγιής μιας και τα αυτά τα τρία δερματικά στρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία του οργανισμού. Ως φράγμα ενάντια στα περιβαλλοντικά παθογόνα, το υπεριώδες φως και τους τραυματισμούς, η πραγματική ομορφιά του δέρματός μας έγκειται στο γεγονός ότι προστατεύει το σώμα μας από πιθανές βλάβες, σύμφωνα με έρευνες.

Για αυτόν τον λόγο πέρα από τις skincare συνήθειές σας, θα πρέπει να προσέχετε και την διατροφή σας. «Μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά σίγουρα θα αντικατοπτρίζεται στο δέρμα σας» αναφέρει η δρ Ενρίζα Π. Φάκτορ, δερματολόγος.

Ποια συστατικά χαρίζουν λαμπερή επιδερμίδα

Παραμένοντας όμως ενυδατωμένοι και επιλέγοντας τις σωστές τροφές μπορείτε να διατηρήσετε το δέρμα σας φρέσκο και αναζωογονημένο. Τα θρεπτικά συστατικά που δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή σας καθημερινά, περιλαμβάνουν:

#Πρωτεΐνη

Ίσως έχετε ακούσει ορισμένους να χαρακτηρίζουν την πρωτεΐνη ως ένα από τα «δομικά στοιχεία της ζωής».

Αυτό συμβαίνει επειδή το μακροθρεπτικό συστατικό αποτελείται από 20+ αμινοξέα που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και την επιδιόρθωση των ιστών στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένων των μυών, των οστών, των μαλλιών και του δέρματός μας, σύμφωνα με τους ειδικούς του Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Οι πρωτεΐνες είναι θεμελιώδεις για την προώθηση και τη διατήρηση της ελαστικότητας του δέρματος, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το σώμα σας μετατρέπει τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα και τα επεξεργάζεται ξανά για να δημιουργήσει άλλες πρωτεΐνες, όπως η κερατίνη και το κολλαγόνο που υποστηρίζει το δέρμα.

Άπαχη πρωτεΐνη βρίσκουμε στο γιαούρτι, το κοτόπουλο, τα αυγά.

#Βιταμίνη C

Ενώ συνήθως συνδέεται με την υγεία του ανοσοποιητικού, η βιταμίνη C ωφελεί το δέρμα σας με διάφορους τρόπους.

Αυτή η ισχυρή βιταμίνη προστατεύει τα κύτταρα του δέρματος από βλάβες που σχετίζονται με την ηλικία και είναι εξαιρετικά σημαντική εάν θέλετε να παρατείνετε την λάμψη του δέρματός σας και τα επόμενα χρόνια.

Η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που καταπολεμούν τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες για να προάγουν τον ομοιόμορφο τόνο του δέρματος και να απομακρύνουν αυτές τις λεπτές γραμμές και ρυτίδες που εμφανίζονται με την ηλικία.

Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη C παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο, όπως αναφέραμε, δίνει στο δέρμα σφριγηλή δομή.

Εκτός από το πορτοκάλι, μπορούμε να βρούμε βιταμίνη C σε τροφές όπως λεμόνια, μήλα, μούρα, μπανάνες, αβοκάντο, καρότα.

#Βιταμίνη Α

Η ρετινόλη, γνωστή και ως βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την όραση, την ανάπτυξη των κυττάρων και την ανοσία, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Έχει επίσης αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αποτρέπουν τις βλάβες του δέρματος.

«Η βιταμίνη Α παίζει κρίσιμο ρόλο στην επισκευή και τη συντήρηση του δέρματος», αναφέρει η δρ Ενρίζα Π. Φάκτορ.

Η βήτα-καροτίνη, ένα καροτενοειδές και προάγγελος της βιταμίνης Α, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μειώνουν τις βλάβες του δέρματος από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο».

Μόλις απορροφηθούν τα καροτενοειδή, συσσωρεύονται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα), όπου μπορούν να παρέχουν μια άμεση γραμμή άμυνας ενάντια στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες, σύμφωνα επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο Antioxidants‌.