Η κατάθλιψη επηρεάζει περίπου 280 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Τα ψυχολογικά της συμπτώματα περιλαμβάνουν επίμονα καταθλιπτική διάθεση, αίσθημα αναξιότητας ή απελπισίας, απώλεια ενδιαφέροντος για ευχάριστες δραστηριότητες, δυσκολία συγκέντρωσης. Επιπλέον, η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει σωματικά συμπτώματα, όπως κόπωση, έλλειψη όρεξης, πονοκεφάλους, χρόνιους πόνους και πεπτικά προβλήματα ενώ σύμφωνα με νέα μελέτη αυξάνει και τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Η έρευνα έχει επίσης συνδέσει την κατάθλιψη με την καρδιαγγειακή νόσο, με έρευνα να αναφέρει ότι η κατάθλιψη αύξησε τον κίνδυνο θνησιμότητας σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο.

Διαβάστε επίσης: Καρδιά: Πόσο επηρεάζεται από τον ψυχισμό μας;

Τώρα διεθνής μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neurology, επισημαίνει ότι τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης έχουν αυξημένο κίνδυνο τόσο για ισχαιμικό όσο και για αιμορραγικό εγκεφαλικό και πιο δύσκολη ανάρρωση μετά από ένα εγκεφαλικό.

Μεγάλη, διεθνής μελέτη

Η έρευνα διερεύνησε 26.877 ενήλικες από τη μελέτη INTERSTROKE. Οι συμμετέχοντες ήταν από 32 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Είχαν μέση ηλικία 62 ετών.

Περισσότεροι από 13.000 συμμετέχοντες έπαθαν εγκεφαλικό. Οι ερευνητές συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με τα συμπτώματα κατάθλιψης το έτος που προηγήθηκε της μελέτης.

Ρώτησαν τους συμμετέχοντες εάν ένιωθαν θλίψη ή κατάθλιψη για 2 ή περισσότερες συνεχόμενες εβδομάδες κατά τη διάρκεια αυτών των 12 μηνών.

Για να αξιολογήσουν εάν οι συμμετέχοντες μπορεί να έχουν χρόνια χαμηλή διάθεση, οι ερευνητές τους ρώτησαν εάν είχαν εγκαταλείψει τις βελτιώσεις στη ζωή τους. Κατέγραψαν επίσης εάν οι συμμετέχοντες είχαν πάρει ποτέ αντικαταθλιπτικά.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Όσοι έπαθαν εγκεφαλικό ήταν πιο πιθανό να έχουν εμφανίσει στην ζωή τους συμπτώματα κατάθλιψης (18%) συγκριτικά με εκείνους που δεν έπαθαν εγκεφαλικό (14%).

Όσοι ανέφεραν ότι «σταμάτησαν να προσπαθούν να βελτιώσουν τη ζωή τους» είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όταν οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα για την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση και άλλους παράγοντες τρόπου ζωής, είδαν ότι τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης είχαν 46% αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν τέτοια συμπτώματα.

Τα άτομα με τέσσερα ή περισσότερα επεισόδια κατάθλιψης διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σχέση με εκείνα με λιγότερα συμπτώματα.

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης ότι αν και τα άτομα με συμπτώματα κατάθλιψης δεν είχαν πιο σοβαρά εγκεφαλικά επεισόδια, είχαν χειρότερη έκβαση έναν μήνα μετά το εγκεφαλικό.

Γιατί αυξάνει τον κίνδυνο;

Στην έρευνα δεν προσδιορίζονται οι μηχανισμοί με τους οποίους η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, και προηγούμενες μελέτες δεν ήταν επίσης σε θέση να το κάνουν.

Αρκετές μελέτες έχουν σημειώσει ότι η κατάθλιψη συνήθως ακολουθεί ένα εγκεφαλικό.

Έρευνες αναφέρουν επίσης ότι η κατάθλιψη μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε πιο δυσμενείς συμπεριφορές υγείας, όπως το κάπνισμα και η μη συμμόρφωση με ιατρικές θεραπείες.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να συμβάλλουν στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και εγκεφαλικού.