Οι επιστήμονες βρίσκονται συνεχώς σε δέος για τις νεότερες ανακαλύψεις στο μικροβίωμα του εντέρου μας. Τώρα, μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν πράγματι να αλλάζουν ανάλογα με την ημέρα… Ακόμη και με την εποχή!

Παρουσιάζουν, μάλιστα, έντονες διαφορές το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα.

Οι εποχιακές διακυμάνσεις που βλέπουμε σε καταστάσεις όπως οι αλλεργίες ή η γρίπη συμβαίνουν στο πλαίσιο εντελώς διαφορετικών μικροβιωμάτων, εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Διαβάστε επίσης: Συκώτι: Οι περιπτώσεις ηπατικής νόσου αυξάνονται – Πώς θα την προλάβετε;

«Ίσως χρειαστεί να θέσουμε την κατανόησή μας για το πώς οι εποχές επηρεάζουν την υγεία και την ασθένεια στο πλαίσιο ενός μικροβιώματος που είναι πολύ πιο μεταβλητό και δυναμικό από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα», τονίζουν.

Τι έφερε στο φως η νέα έρευνα

Για τον σκοπό αυτό, η ομάδα εξέτασε δεδομένα από περίπου 20.000 δείγματα. Αυτά συλλέχθηκαν στο πλαίσιο του American Gut Project, του μεγαλύτερου επιστημονικού προγράμματος πολιτών στον κόσμο, μεταξύ 2013 και 2019.

Διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 60% των σχετικών βακτηρίων έχουν έναν ξεχωριστό 24ωρο κύκλο. Ωστόσο, οι εποχιακές διαφορές ξεχώρισαν ακόμη περισσότερο. Δείχνοντας ότι ορισμένοι τύποι βακτηρίων ακολουθούσαν πολύ συγκεκριμένα μοτίβα κατά τη διάρκεια ενός έτους.

Ειδικότερα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο αριθμός των βακτηρίων που ονομάζονται Actinobacteriota ήταν διαφορετικός ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Το πρωί, οι αριθμοί ήταν χαμηλοί, αλλά μέχρι το βράδυ ήταν σημαντικά υψηλότεροι.

Καλοκαίρι vs. χειμώνας

Παρόμοιες τάσεις εμφανίστηκαν και στα επίπεδα των Πρωτεοβακτηρίων ανάλογα με τις εποχές. Το χειμώνα, τα βακτήρια αυτά υπήρχαν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την κορύφωση του καλοκαιριού.

«Μπορείτε να φανταστείτε ότι το περιβάλλον του εντέρου είναι ριζικά διαφορετικό όσον αφορά τη διαθεσιμότητα των θρεπτικών συστατικών, του νερού και του pH όταν το άτομο κοιμάται σε σύγκριση με το αμέσως μετά το πρωινό του», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Είναι λίγο πιο δύσκολο για τους επιστήμονες να εξηγήσουν τους λόγους πίσω από τις εποχιακές αλλαγές. Αλλά αναζητούν απαντήσεις διερευνώντας δεδομένα γεωγραφικού πλάτους και κλίματος προκειμένου να δουν αν το φως και η θερμοκρασία παίζουν ρόλο.

Η γύρη και η υγρασία μπορεί επίσης να αποτελούν μέρος της εξίσωσης, οπότε είναι σημαντικό για τους επιστήμονες να εξετάσουν ολόκληρη την εικόνα.

Τα ευρήματα αυτά δεν είναι πολύτιμα μόνο για άλλους ερευνητές του μικροβιώματος του εντέρου, αλλά και για άλλους των οποίων η έρευνα περιλαμβάνει το έντερο και επομένως θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεαστεί από τις αλλαγές που υφίσταται.

Για παράδειγμα, οι επιστήμονες που διεξάγουν μελέτες φαρμακευτικής αγωγής, όπου το μικροβίωμα θα μπορούσε να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην πέψη και τον μεταβολισμό των φαρμάκων, θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους αυτές τις μεταβολές, ιδίως όταν ερμηνεύουν τα αποτελέσματά τους.