Γνωρίζαμε ήδη ότι η άσκηση μπορεί να είναι η «ασπίδα» μας ενάντια στον διαβήτη τύπου 2, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Αλλά τώρα, επιστήμονες από το Harvard αναφέρουν ότι το επίπεδο προστασίας μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το πώς και το πότε κάνουμε γυμναστική.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia, η σωματική δραστηριότητα το πρωί μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 10% και το απόγευμα κατά 9%.

Μάλιστα, η συσχέτιση συνέχισε να είναι ισχυρή, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό παραγόντων, όπως η ηλικία.

Ωστόσο, δεν φάνηκε να ισχύει κάτι τέτοιο για τη βραδινή προπόνηση.

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε, επίσης, ότι όσο περισσότερο γυμνάζονταν οι συμμετέχοντες, τόσες λιγότερες ήταν οι πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διάρκεια του ύπνου και η διατροφή, μπορεί να επηρεάσουν τον όγκο της άσκησης που εκτελείται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.

Όσον αφορά το είδος της άσκησης, οι ερευνητές προτείνουν να συμπεριλάβετε στο πρόγραμμά σας δραστηριότητα υψηλότερης έντασης, ώστε να μειωθεί περαιτέρω ο κίνδυνος.

Ποιο είδος άσκησης έχει την ισχυρότερη προστασία;

Προηγούμενες μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η άσκηση υψηλής έντασης, όπως η προπόνηση τύπου HIIT (High Intensity Interval Training), φαίνεται να είναι αποτελεσματική τόσο για την πρόληψη, όσο και για τη ρύθμιση του ήδη υπάρχοντος σακχαρώδη διαβήτη.

H HIIT ή υψηλής έντασης διαλειμματική άσκηση, είναι η μέθοδος προπόνησης που περιλαμβάνει την εναλλαγή μεταξύ υψηλής και χαμηλής έντασης ασκήσεων, με μικρές περιόδους ξεκούρασης ή και χωρίς.

Τέτοια προγράμματα μπορεί να περιλαμβάνουν μόνο τρέξιμο, όπως το σπριντ ή ασκήσεις με το σωματικό βάρος του αθλούμενου, με επιπλέον βάρος ή αντίσταση ή και συνδυασμό όλων των προηγουμένων.

Κατά τη διάρκεια της HIIT καίτε πιο πολλές θερμίδες ανά λεπτό, συγκριτικά με τα συμβατικά προγράμματα, έως και 10 φορές περισσότερες.

Επιπλέον οι καύσεις παραμένουν αυξημένες για αρκετές ώρες μετά την προπόνηση – καίτε πιο πολλές θερμίδες και λίπος 24 ώρες το 24ωρο, ακόμη και όταν αναπαύεστε.

Και ο έλεγχος του βάρους, είναι μια κρίσιμη πτυχή της πρόληψης και της διαχείρισης του διαβήτη.

Μελέτη σε υπέρβαρα άτομα με προδιαβήτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sports Science & Medicine, έδειξε ότι η HIIT – όταν γίνεται σε τακτική βάση – μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, μειώνοντας, έτσι, τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Προσοχή, η HIIT είναι κατάλληλη για γυναίκες και άνδρες που προπονούνται συστηματικά για περισσότερους από έξι μήνες.

Δεν ενδείκνυται για αρχάριους ή για άτομα μεγάλης ηλικίας ή καπνιστές ή με προβλήματα υγείας ή που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, σωματικά και ψυχολογικά, να προπονηθούν εντονότερα.

Εάν κάνετε περιστασιακά γυμναστική ή κάνετε καθιστική ζωή και είστε άνω των 35, είναι σημαντικό να ελέγξετε την κατάσταση της υγείας σας και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, προτού ξεκινήσετε.