Ως fitness expert, δεν μπορώ να μην επισημάνω πόσο σημαντική είναι τόσο η κίνηση όσο και η άσκηση για την ευεξία μας. Η καθιστική ζωή είναι γνωστό πως μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για το σώμα αλλά και και για το μυαλό μας. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικές από τις επιπτώσεις του να μην κινούμαστε αρκετά στην καθημερινότητα μας:

Μυϊκό Σύστημα

Η ανεπαρκής κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μυϊκής μάζας, αυξάνοντας τον κίνδυνο τραυματισμών. Οι μυϊκές ομάδες που δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς αρχίζουν να ατροφούν και να χάνουν την ικανότητά τους να υποστηρίζουν το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει πέραν απο τραυματισμούς σε δυσκαμψία, μυοσκελετικό πόνο καθώς και σε μειωμένη κινητικότητα.

Αρθρώσεις

Η έλλειψη κινητικότητας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα πόνου και φλεγμονής στις αρθρώσεις, ακόμη και να επιδεινώσει την αρθρίτιδα. Η κίνηση από την άλλη, βοηθάει στην απομάκρυνση των προϊόντων της φλεγμονής, αυξάνοντας την λίπανση των αρθρώσεων, βελτιώνοντας την κινητικότητά τους και μειώνοντας τα επίπεδα του πόνου.

Λεμφικό Σύστημα

Η κίνηση βοηθά στη διέγερση της λεμφικής ροής, βελτιώνοντας το ανοσοποιητικό μας. Το λεμφικό σύστημα λειτουργεί σαν ένα σύστημα αποχέτευσης των τοξινών από το σώμα, και η άσκηση είναι καθοριστική για τη διατήρηση της ομαλής ροής του.
Η έλλειψη κίνησης από την άλλη, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη συγκέντρωση τοξινών και επιδείνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υγεία του Γαστρεντερικού Συστήματος

Η ακινησία καθιστά δυσκολότερη την κινητικότητα του γαστρεντερικού συστήματος, με αποτέλεσμα εμφάνιση ενοχλητικών συμπτωμάτων όπως είναι η δυσπεψία, η δυσκοιλιότητα, ο πόνος, τα πρηξίματα ακόμα και οι φλεγμονές. Η επαρκής κίνηση μπορεί να βελτιώσει όλα τα παραπάνω και να επιτρέψει στο γαστρεντερικό μας σύστημα να λειτουργεί πιο ομαλά.

Οστική Υγεία

Η έλλειψη άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια οστικής πυκνότητας, κάτι που παρατηρείται συχνά σε γυναίκες ειδικά την περίοδο της εμμηνόπαυσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αυξημένες πιθανότητες οστεοπενίας, οστεοπόρωσης, ακόμη και κίνδυνο κατάγματος.

Ορμόνες

Η καθιστική ζωή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία των ορμονών μας. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα απελευθερώνει ενδορφίνες, γνωστές και ως “ορμόνες της ευτυχίας”, οι οποίες μειώνουν το στρες και βελτιώνουν τη διάθεση. Επιπλέον, η άσκηση βοηθάει στην ρύθμιση του επιπέδου της κορτιζόλης, ορμόνη που συνδέεται με το στρες, μειώνοντας το άγχος και την κούραση. Με την τακτική άσκηση η ισορροπία των ορμονών μας βελτιώνεται, προωθώντας την καλή διάθεση και ενισχύοντας την αντοχή μας στο στρες.

Καρδιαγγειακό Σύστημα

Η έλλειψη άσκησης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υπέρτασης. Αντιθέτως, όταν ασκούμαστε τακτικά ενισχύουμε την καρδιά και τα αγγεία μας, βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος και μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Αναπνευστικό Σύστημα

Η άσκηση βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία, αυξάνοντας την πνευμονική αντοχή και μειώνοντας τον κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων. Η αύξηση του ρυθμού αναπνοής κατά την άσκηση βελτιώνει την ανταλλαγή αερίων και βοηθά στον καθαρισμό των πνευμόνων μας από τις τοξίνες.

Εγκεφαλική Υγεία

Η κίνηση ενισχύει τη νοητική λειτουργία και βελτιώνει τη διάθεση. Διεγείρει επίσης την αύξηση του όγκου του εγκεφάλου και τη δημιουργία νέων νευρικών συνδέσεων, βελτιώνοντας έτσι γνωστικές λειτουργίες όπως η αντίληψη, η μνήμη, η μάθηση και η επεξεργασία των πληροφοριών.

Για να μειώσουμε τους κινδύνους που ελλοχεύει μια ζωή δίχως συστηματική άσκηση, το American College of Sports & Medicine μας προτείνει τα εξής:

  • Περισσότερο περπάτημα : Προσπαθήστε να περπατάτε τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα, πέντε φορές την εβδομάδα. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται σημαντικά όλα τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καθιστική ζωή.
  • Ενσωματώστε την άσκηση στην καθημερινότητά σας: Πάρτε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, περπατήστε στη δουλειά σας, ή δοκιμάστε μικρά διαλείμματα άσκησης κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, βάλτε στο πρόγραμμα το γυμναστήριο τουλάχιστον 2 με 3 φορές την εβδομάδα.