Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να καταπολεμήσουμε την κούραση είναι το να παραμένουμε δραστήριοι, εφόσον ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι ο ένοχος. Τι γίνεται όμως αν κανείς νιώθει εξαντλημένος μετά από μια έντονη προπόνηση το πρωί;

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι κατά τη διάρκεια μιας απαιτητικής προπόνησης, οι μύες συστέλλονται. Σαν αποτέλεσμα, αν δεν έχετε καταναλώσει ένα γεύμα πριν την άσκηση, η ενέργεια που είναι αποθηκευμένη σε αυτούς με τη μορφή γλυκογόνου, εξαντλείται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή εξάντληση και υπνηλία. Αυτή η μυϊκή κόπωση είναι συνήθως παροδικής φύσεως. Εάν επιμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τότε καλό είναι να εξετάσετε τους ακόλουθους παράγοντες.

Τρώτε καλά πριν και μετά την προπόνηση;

Είναι σημαντικό να διασφαλίσετε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα πρωτεϊνών, υδατανθράκων και φυτικών ινών για να διατηρήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας υψηλά.

Προτού ξεκινήσετε τη ρουτίνα σας το πρωί, μην ξεχνάτε να καταναλώνετε ένα θρεπτικό σνακ, όπως μια μπανάνα, για να διασφαλίσετε ότι δεν θα καταλήξετε κουρασμένοι αμέσως μετά.

«Χτίζετε» σταδιακά την αντοχή σας;

Τα επίπεδα αντοχής του καθενός από εμάς διαφέρουν. Εάν ο φίλος σας δεν αισθάνεται κουρασμένος μετά την πρωινή προπόνηση, δεν σημαίνει ότι αυτό θα πρέπει να ισχύει και για εσάς. Η αντοχή χρειάζεται χρόνο για να «χτιστεί». Εάν είστε στην αρχή ή συνήθως δεν γυμνάζεστε το πρωί, το σώμα σας θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Έχετε λοιπόν υπομονή και επιλέξτε να κάνετε μια σταδιακή πρόοδο.

Πώς να αυξήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας μετά την πρωινή προπόνηση

  • Πάρτε έναν σύντομο υπνάκο 15-20 λεπτών.
  • Μην εξαρτάστε μονάχα από τον καφέ το πρωί και δώστε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη που χτίζει μυς και βοηθά το σώμα να ανακάμψει. Όπως είπαμε, πριν την προπόνηση, χρειάζεστε ένα ενδυναμωτικό σνακ και γενικά μέσα στην ημέρα σας, ένα ισορροπημένο και θρεπτικό διατροφικό πλάνο.
  • Κάντε προθέρμανση και χαλάρωση. Και τα δύο είναι απαραίτητα στην προπόνηση γιατί βοηθούν τους μύες να ανακάμψουν ενώ παράλληλα αποτρέπονται τραυματισμοί.
  • «Quality over quantity». Μην στοχεύετε σε μεγαλύτερες προπονήσεις. Η ποιότητα της προπόνησής σας έχει μεγαλύτερη σημασία από τη διάρκεια.
  • Ακούστε το σώμα σας. Το να προχωράτε αργά και να το πιέζετε μέχρι το σημείο που μπορείτε θα σας εξασφαλίσει τη διάρκεια στην άσκηση.
  • Μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό έτσι ώστε να παραμένετε ενυδατωμένοι.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα πάτε στο γυμναστήριο το πρωί και θα νιώθετε τα μάτια σας να κλείνουν μετά, δοκιμάστε τα παραπάνω για να αλλάξετε την κατάσταση και να αρχίσετε να ξεκινάτε τη μέρα σας με όρεξη και ενέργεια στο… φουλ.

Πάντα να συμβουλεύστε τους ειδικούς. Τον προπονητή σας, το γιατρό, τον διατροφολόγο σας. Είναι σημαντικό να απευθύνεστε σε εκείνους όταν η κόπωση είναι παρατεταμένη και αισθάνεστε πως κάτι δεν πάει καλά ή κάτι κάνετε λάθος.