H «cheat day», όπως κάθε… απάτη ή ατασθαλία μπορεί να οδηγήσει σε ενοχές, ειδικά όταν κάνουμε δίαιτα και θέλουμε να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες και να χάσουμε βάρος.

Είναι όμως εφικτό μονίμως να αντιστεκόμαστε σε ένα γλυκάκι; Και τελικά μήπως το να ενδώσουμε θα μας έκανε καλό;

Σύμφωνα με έρευνες, ο μεταβολισμός μας επιταχύνεται ύστερα από ένα περιστασιακό γεύμα με ζάχαρη και περιττές θερμίδες όταν καθημερινά το σώμα μας είναι συνηθισμένο σε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής για απώλεια βάρους.

Έτσι, εν μέσω μιας δίαιτας, την ημέρα που αφηνόμαστε να φάμε ελεύθερα ό,τι θέλουμε, μπορεί να καταλήξουμε να «κάψουμε» περισσότερες θερμίδες.

Επιπλέον, το να έχουμε τέτοιες μέρες προσφέρει στις διατροφικές μας συνήθειες ισορροπία και μπορεί να μας ανεβάσει τη διάθεση για να συνεχίσουμε την προσπάθεια.

Περιστασιακά λοιπόν και υπό τους όρους που θα αναφέρουμε παρακάτω, οι «ημέρες απάτης» μπορούν να είναι εξίσου ωφέλιμες με τις ημέρες της δίαιτας.

Οι 3 κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε

#1 Κάντε την «cheat day», «cheat meal»

Ο πρώτος και ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας είναι να μην αφεθείτε εντελώς να καταναλώσετε ό,τι βρείτε μπροστά σας…

Προγραμματίστε εκ των προτέρων ποιο γεύμα σας θα θέλατε να αφήσετε ελεύθερο. Το πρωινό, το μεσημεριανό ή το βραδινό σας; Έτσι, θα επωφεληθείτε πλήρως από την ελεύθερη μέρα σας.

Γενικά, μην κάνετε υπερβολές. Δε πρέπει να είστε ούτε πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας, αλλά ούτε και να… παραχαλαρώσετε. Ένα γλυκό που σας αρέσει ή ένα burger δεν θα «χαλάσουν» τη δίαιτά σας. Περισσότερα όμως;

#2 Φροντίστε να τρώτε συνειδητά

Δίνοντας όλη σας την προσοχή στο γεύμα σας και απολαμβάνοντας κάθε μπουκιά. Έτσι, θα αποφύγετε να υποπέσετε σε υπερβολές σε σχέση με την μερίδα του φαγητού σας.

#3 Πιείτε ένα ποτηράκι νερό προηγουμένως

Ένα ποτηράκι νερό πριν ξεκινήσετε το γεύμα σας, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε λίγο πιο χορτάτοι και να μην καταλήξετε με… πρησμένο στομάχι.

Ακολουθήστε τις ανάγκες σας- Μιλήστε με έναν ειδικό

Η πιο αποτελεσματική δίαιτα είναι εκείνη που «αντέχει» στο χρόνο. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να συνδέεται με τις ανάγκες σας και τον τρόπο ζωής σας.

Να θυμάστε ότι οι «cheat days» μπορεί να λειτουργήσουν καλά για κάποιους ανθρώπους.

Για άλλους όμως, μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα αν είναι άτομα που για παράδειγμα τείνουν να χάνουν το μέτρο ή βρίσκονται σε περίοδο συναισθηματικής φόρτισης.

Σε κάθε περίπτωση, η διάκριση των φαγητών σε «καλά» και «κακά» δεν ευνοεί τη διαίτα. Το φαγητό είναι και απόλαυση και δεν πρέπει να μας δημιουργεί ενοχικά συναισθήματα.

Ιδανικά, συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας ώστε να απολαύσετε το πολυθερμιδικό σας πιάτο με μέτρο και να αισθανθείτε ικανοποίηση αντί για φούσκωμα ή «βάρος».

Και πού ξέρετε; Μπορεί μαζί του να βρείτε τη χρυσή τομή και να έχετε περισσότερες και πιο υγιεινές, μικρές απολαύσεις στο καθημερινό σας μενού έτσι ώστε να μην έχετε καθόλου την ανάγκη μιας τέτοιας μέρας «ζαβολιάς» στη δίαιτα…