Η γυμναστική και ο ύπνος φαίνεται πως συνδέονται με μια σχέση αμφίδρομη. Η άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μας βοηθήσει να κοιμηθούμε καλύτερα ενώ η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερα επίπεδα καθημερινής σωματικής δραστηριότητας.

Ορισμένα είδη άσκησης φαίνεται πως υπερτερούν σε σχέση με άλλα όσον αφορά την ποιότητα του ύπνου μας.

Γνωρίζοντας ποιες ασκήσεις είναι καλύτερες για τον ύπνο και πότε πρέπει να γυμναζόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκουραζόμαστε επαρκώς και να είμαστε πιο υγιείς και ακμαίοι.

Οι ασκήσεις που βελτιώνουν τον ύπνο

Cardio

Η αερόβια άσκηση μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η τακτική αερόβια άσκηση μέτριας έντασης μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να μειώσει την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας για τα άτομα που υποφέρουν από αϋπνία.

Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα διαταραχών της αναπνοής στον ύπνο, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην περίπτωση της αποφρακτικής άπνοιας.

Αν και γενικά δεν συνίσταται να αθλούμαστε τη νύχτα αφού η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, ορισμένες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι προπονήσεις μέτριας έντασης πριν τον ύπνο έχουν ελάχιστη έως καθόλου αρνητική επίδραση στην ξεκούρασή μας.

Προπόνηση ενδυνάμωσης

Οι ασκήσεις αντίστασης, ακριβώς όπως οι αερόβιες, μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου και άλλες πτυχές της νυχτερινής μας ανάπαυσης.

Η προπόνηση ενδυνάμωσης μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άγχους ή ακόμα και κατάθλιψης, δύο παράγοντες κινδύνου εμφάνισης διαταραχών του ύπνου, όπως η αϋπνία.

Yoga

Η yoga μπορεί να μας ανακουφίσει από το στρες, να βοηθήσει στην απώλεια βάρους καθώς και στη μείωση του πόνου στον αυχένα και τη μέση.

Η πρακτική της yoga μπορεί επίσης να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με μελέτες, ιδιαιτέρως σε ηλικιωμένους, γυναίκες με προβλήματα ύπνου και γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.

Extra tips για καλύτερο ύπνο

Πειραματιστείτε με το χρόνο και την ένταση

Oι έντονες ή αργά το βράδυ προπονήσεις έχουν, όπως είπαμε, συνδεθεί με διατάραξη του ύπνου, γεγονός που ολοένα και περισσότερες μελέτες αμφισβητούν.

Δοκιμάστε να ασκηθείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας, το απόγευμα και λίγες ώρες πριν τον ύπνο για να διαπιστώσετε ποια ρουτίνα βελτιώνει περισσότερο τον ύπνο σας.

Εξασκηθείτε τόσο σε έντονες όσο και σε μέτριας έντασης προπονήσεις.

Δεν χρειάζεται να το παρακάνετε

Ενώ οι μεγαλύτερες ή πιο έντονες προπονήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε πιο γρήγορα αποτελέσματα, μόλις 30 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα μπορούν να ανακουφίσουν το άγχος και να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα τη νύχτα.

Εστιάστε σε μια σταθερή και με διάρκεια στο χρόνο προπόνηση.

Μελέτη διαπίστωσε ότι η αερόβια άσκηση μέτριας έντασης και διάρκειας μόλις έξι μηνών μπορεί να είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στη βελτίωση του ύπνου, της διάθεσης και της συνολικής ποιότητας ζωής.