Όλοι κάποια στιγμή έχουμε νιώσει την ανάγκη να τρίψουμε τα μάτια μας αλλά ορισμένοι είναι πιο επιρρεπείς στο να τα τρίβουν συχνά. Είτε αυτή η τακτική ανάγκη οφείλεται σε εποχικές αλλεργίες είτε σε ξηροφθαλμία είτε σε οποιαδήποτε άλλη αιτία, η εν λόγω συνήθεια μάλλον κάνει τα πράγματα χειρότερα απ’ ό,τι είναι.

Αν υποφέρετε για παράδειγμα από αλλεργίες, το τρίψιμο μπορεί να επιδεινώσει την αίσθηση φαγούρας. Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος εκδορών αφού το δυνατό τρίψιμο θα μπορούσε να προκαλέσει τραυματισμό στον κερατοειδή και με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και να τον παραμορφώσει και να τον κάνει πιο λεπτό. Χαρακτηριστικά, έρευνα αποκάλυψε ότι το φαινομενικά αθώο τρίψιμο των ματιών, ενδέχεται να είναι η αιτία του κερατόκωνου, μιας πάθησης που προκαλεί διόγκωση του κερατοειδούς προς τα έξω.

Η πίεση που ασκείτε στο μάτι τρίβοντάς το, θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει βλάβη στις ίνες κολλαγόνου και σε άλλες πρωτεΐνες που υπάρχουν μέσα σε αυτό. Για να μην αναφέρουμε τον ενδεχόμενο κίνδυνο μόλυνσης.

Πιθανές αιτίες που τα μάτια μας, μας «τρώνε»

Εκτός από τις αλλεργίες και την ξηροφθαλμία που αναφέραμε, υπάρχουν κι αλλές αιτίες που μας προκαλούν φαγούρα. Ορισμένες από αυτές είναι:

Ερεθισμός από τους φακούς επαφής

Οι φακοί επαφής μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό γι’ αυτό και είναι σημαντικό να φροντίζουμε ώστε να είναι πάντοτε σε καλή κατάσταση.

Ανεξάρτητα από το είδος του διαλύματος που χρησιμοποιείτε, ξεπλένετε σε καθημερινή βάση απαλά τους φακούς επαφής σας και εν συνεχεία τη θήκη τους με αυτό, προτού τους τοποθετήσετε μέσα. Φροντίστε τα χέρια σας να είναι καθαρά όταν βγάζετε ή βάζετε τους φακούς και φυσικά αντικαταστήστε τους με καινούριους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τη διάρκεια «ζωής» τους. Τέλος, κάντε ένα «διάλειμμα» φορώντας τα γυαλιά σας εάν τα μάτια σας, σας ενοχλούν επίμονα.

Επιπεφυκίτιδα ή αλλιώς το «ροζ μάτι»

Το «ροζ μάτι», γνωστό και ως επιπεφυκίτιδα, είναι ένας γενικός όρος για οτιδήποτε προκαλεί φλεγμονή του επιπεφυκότα, της λεπτής μεμβράνης που καλύπτει το εσωτερικό των βλεφάρων μας. Η επιπεφυκίτιδα μπορεί να προκύψει από αλλεργία, μόλυνση ή οποιαδήποτε φλεγμονώδη κατάσταση του ματιού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έντονα συμπτώματα όπως πρήξιμο των ματιών, ερυθρότητα και φαγούρα.

Ερεθισμός από προϊόντα ομορφιάς

Η μάσκαρα, οι σκιές ματιών και άλλα προϊόντα ομορφιάς περιέχουν ουσίες στις οποίες μπορεί να αναπτύξουμε αλλεργία ή υπερευαισθησία, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κνησμό.

Λοίμωξη των βλεφάρων

Η βλεφαρίτιδα είναι μια επίμονη φλεγμονή που επηρεάζει συνήθως και τα δύο μάτια κατά μήκος των άκρων των βλεφάρων με συμπτώματα ερεθισμού, ερυθρότητας και φαγούρας.

Καταπόνηση των ματιών

Όταν τα μάτια μας κουράζονται από έντονη «χρήση», όπως για παράδειγμα όταν κοιτάμε την οθόνη του υπολογιστή ή οδηγούμε για πολλή ώρα, τότε καταλήγουμε με καταπόνηση των ματιών. Έτσι, προκαλείται ξηρότητα και πολλές φορές φαγούρα.

Αποβάλλοντας αυτήν την κακή συνήθεια

Αν νιώθετε τα μάτια σας ξηρά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οφθαλμικές σταγόνες που τα ενυδατώνουν και τα λιπαίνουν.

Εάν έχετε την τάση να τα τρίβετε λόγω κόπωσης ενώ για παράδειγμα εργάζεστε σε υπολογιστή, μπορείτε να δοκιμάσετε τον κανόνα «20-20-20»: Κάθε 20 λεπτά, στρέφετε το βλέμμα σας για 20 δευτερόλεπτα σε κάτι που βρίσκεται τουλάχιστον 20 πόδια (6 μέτρα) μακριά σας. Μελέτη αποκάλυψε ότι το να κοιτά κανείς αντικείμενα που βρίσκονται μακριά κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων του από την εργασία μπορεί να μειώσει σημαντικά τα συμπτώματα του συνδρόμου ψηφιακής καταπόνησης.

Εάν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να σταματήσετε να τρίβετε τα μάτια σας ή αν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε πρόβλημα στην περιοχή όπως θολή όραση, ευαισθησία ή ερεθισμό, ερυθρότητα των ματιών, πόνο κτλ., επισκεφθείτε άμεσα τον οφθαλμίατρό σας.