από τη Νάντια Μαρνέρου, Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (BSc)

Οι δυο βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους είναι η άσκηση και η δίαιτα. Πολλοί άνθρωποι επιλέγουν μόνον τον παράγοντα δίαιτα για να χάσουν βάρος. Παρ’ όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία είναι πολύ φτωχά για την μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους μέσω δίαιτας μόνο. Συνήθως μόνο το 5% αυτών που κάνουν μόνο δίαιτα καταφέρνουν να διατηρήσουν το χαμένο βάρος.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το 1/3 του βάρους που χάνεται ξανακερδίζεται μέσα σε ένα χρόνο και περίπου όλο το βάρος σε διάστημα 3-5 χρόνων. Εξετάζοντας αυτά τα στοιχεία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο συνδυασμός άσκησης και διατροφής είναι πιο αποτελεσματικός στην απώλεια βάρους.

Πώς επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους

O μηχανισμός της απώλειας βάρους είναι απλός. Όταν «καις» περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνεις θα χάσεις βάρος. Κατά συνέπεια για να χάσεις κιλά πρέπει να καις περισσότερες θερμίδες και / ή να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες. Ο συνδυασμός αυτών των μεθόδων είναι ο καλύτερος τρόπος για απώλεια βάρους αλλά και για τη βελτίωση της υγείας.

Πώς να αρχίσετε

Ο συνδυασμός άσκησης και διατροφής μπορεί να φαίνεται δύσκολος όταν ταυτόχρονα περιορίζονται και οι θερμίδες. Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία και να καταναλώνονται οι απαραίτητες θερμίδες και όχι λιγότερες ή περισσότερες ώστε να μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο προπονητικό σας πρόγραμμα αλλά και να έχετε απώλεια βάρους .

Ένας ρεαλιστικός στόχος απώλειας βάρους είναι 0.5 – 1 kg την εβδομάδα. Η απώλεια μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά από την άλλη πλευρά οι υπερβολικοί στόχοι συνήθως οδηγούν σε ψυχολογική φθορά και αποτυχία.

Η διατροφή σας πρέπει να αποτελείται από χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφικές επιλογές και ελεγχόμενο περιορισμό μερίδας φαγητού ώστε να πετυχαίνετε θερμιδικό έλλειμμα 500 kcal την ημέρα. Προσπαθήστε να είστε συνεπείς στην διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αντί να κάνετε αυστηρή δίαιτα κάποιες ημέρες της εβδομάδας

Όσον αφορά την άσκηση σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολέγιο Αθλητιατρικής πάνω από 250 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκησης οδηγεί σε σημαντική μείωση βάρους. Αν αρχικά αυτός ο στόχος σας φαίνεται δύσκολος ξεκινήστε την προσπάθεια σας με μικρότερη διάρκεια, ένταση, συχνότητα και σταδιακά δυσκολέψτε την.

Πώς να διατηρήσετε το χαμένο βάρος

Η απώλεια βάρους περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής που αφορούν τόσο στην άσκηση όσο και στην διατροφή. Πολλοί άνθρωποι μπορούν να χάσουν βάρος αλλά λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να το διατηρήσουν καθώς οι τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής πρέπει να είναι μόνιμες και όχι παροδικές.Το κλειδί είναι να μην απογοητεύεστε και μην χάνετε το κίνητρο σας. Προσπαθήστε να ελέγχετε το βάρος σας συχνά καθώς όσο λιγότερο βάρος ξαναπαίρνετε τόσο πιο εύκολα χάνετε. Μείνετε συγκεντρωμένοι στον στόχο σας και να γνωρίζετε ότι η επιτυχής απώλεια βάρους είναι εφικτή.