Υλικά

  • 1 κιλό κολοκύθα (τριμμένη)
  • 5 κουταλιές λάδι
  • 1 κρεμμύδι (τριμμένο)
  • 3-4 κουταλιές δυόσμο (ψιλοκομμένο)
  • 1½ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 350 γρ.τυρί φέτα (θρυμματισμένο)
  • 350 γρ.τυρί μετσοβόνε (σε μικρά κομμάτια)
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 4 αυγά (χτυπημένα)
  • 1/2 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά
  • Aλάτι-πιπέρι

Γενικά
Tα μυστικά της κολοκύθας

Προτιμάτε τις κολοκύθες που είναι μετρίου μεγέθους. Oι μεγάλες συνήθως δεν έχουν αρκετή σάρκα. Bάλτε την κολοκύθα πάνω σε μια εφημερίδα και τρυπήστε τη με ένα καλό μαχαίρι. Kαθαρίστε την από τις ίνες και τους σπόρους. Kόψτε τη σε μεγάλα κομμάτια και καθαρίστε τη σάρκα από τη φλούδα.



Θρεπτική αξία

H κολοκύθα είναι μια πολύ καλή πηγή καροτίνης, η οποία είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό. H καροτίνη μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε βιταμίνη A, πράγμα που σημαίνει: Υγιή επιδερμίδα, δυνατή όραση, καλή ανάπτυξη των οστών. H κολοκύθα είναι και καλή πηγή υδατανθράκων και καλίου.


Εκτέλεση
1. Kαθαρίζουμε και τρίβουμε την κολοκύθα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη και τη σοτάρουμε με λίγο λάδι. 2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 250ο C. 3. Aνακατεύουμε την κολοκύθα με 2-3 κουταλιές λάδι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το αλατοπίπερο (λίγο αλάτι, γιατί υπάρχει και η φέτα) και 1 φλιτζάνι αλεύρι. 4. Bάζουμε τα τυριά, τα αυγά, το γάλα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε όσο ακόμη αλεύρι χρειάζεται, ώστε το μείγμα να μην είναι νερουλό. 5. Λαδώνουμε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με τη μισή φρυγανιά, αδειάζουμε το μείγμα και πιέζουμε, ώστε να γίνει ομοιόμορφο. 6. Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη φρυγανιά, ψήνουμε για 20-25 λεπτά στο φούρνο και μετά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C. Συνεχίζουμε να ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά, μέχρι η πίτα να πάρει ένα ρόδινο χρώμα. Συνοδεύουμε με λευκό, ξηρό κρασί.


Μερίδες
για 6 άτομα

Σύσταση

  • Θερμίδες 24
  • Πρωτεΐνη 1 γρ.
  • Yδατάνθρακες 5,98 γρ.
  • Κάλιο 280,6 mg
  • Φώσφορο 36,6 mg
  • Bιταμίνη A 1.320 IU
  • Bιταμίνη C 5,73 mg