Για ορισμένους η ποδηλασία είναι ένας τρόπος να έρχονται καθημερινά πιο κοντά στη φύση, να γνωρίζουν μέρη ανεξερεύνητα, να απολαμβάνουν τις διαδρομές στην πόλη, να ασκούν το κορμί τους. Η ποδηλασία για αυτούς είναι ανάγκη και το ποδήλατο προέκταση του εαυτού τους. Για κάποιους άλλους, τους περισσότερους ίσως, πάει καιρός, αρκετός καιρός, από την τελευταία φορά που ήρθαν σε επαφή μαζί του. Και ίσως τώρα ήρθε η ώρα να… γνωριστούν καλύτερα.


Κατ’ αρχάς σκεφτείτε ποιες είναι οι ανάγκες σας, ποιες οι επιθυμίες σας. Το χρειάζεστε μονάχα για να μετακινείστε μέσα στην πόλη, σε άσφαλτο; Ή μήπως «διψάτε» για ορεινή ποδηλασία, για χωματόδρομους άγριους που οδηγούν σε θέες που κόβουν την ανάσα; Τώρα που γνωρίζετε ποια θα είναι η χρήση του ποδηλάτου που σκοπεύετε να αγοράσετε, μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας με μεγαλύτερη ασφάλεια. Εσείς, λοιπόν, που είστε λάτρεις της εξοχής, θα χρειαστείτε ένα ποδήλατο βουνού, ένα ποδήλατο που έχει κατασκευαστεί ειδικά για ποδηλασία σε ανώμαλο έδαφος. Βέβαια, μπορείτε κάλλιστα να το χρησιμοποιήσετε και στις αστικές σας μετακινήσεις. Όσοι επιθυμείτε να κινείστε αποκλειστικά στην πόλη, στραφείτε στα ποδήλατα πόλης, τα οποία προορίζονται για αυτόν ακριβώς το σκοπό. Αν, πάλι, σας γοητεύει η ταχύτητα, η καλύτερη λύση είναι να προμηθευτείτε ένα ποδήλατο δρόμου. Να θυμάστε, όμως, ότι είναι κατάλληλο μόνο για ασφαλτοστρωμένες διαδρομές και όχι για το βουνό.


Υπάρχουν τρεις τύποι ποδηλάτων: της πόλης (city), του βουνού (mountain) και του δρόμου.
διαθέτουν φαρδιά, όχι όμως τρακτερωτά, λάστιχα και είναι ιδανικά για βόλτες στην πόλη – σε ασφαλτοστρωμένους, δηλαδή, δρόμους. Παρ’ ολ’ αυτά, μπορούν να σας εξυπηρετήσουν και σε ορισμένους ήπιους χωματόδρομους.
2. Εκείνα που προορίζονται είναι ποδήλατα με γερό σκελετό, χοντρά, τρακτερωτά λάστιχα, χαμηλό τιμόνι και πολλές ταχύτητες – αυτές είναι που θα σας βοηθήσουν στις δύσκολες ανηφόρες. Είναι το πιο δημοφιλές μοντέλο και το συναντάμε πολύ συχνά και στην πόλη, παρόλο που έχει κατασκευαστεί για άλλη χρήση.
3. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει . Είναι εκείνα με το λεπτό, γυριστό τιμόνι και τα λεπτά λάστιχα.


Είναι από τις πιο αποδοτικές μορφές αεροβικής άσκησης, καθώς γυμνάζει το καρδιοκυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Επιπλέον, αποτελεί μια από τις καλύτερες ασκήσεις, κυρίως για την ενδυνάμωση των μηρών. Παράλληλα, όμως, γυμνάζονται οι γάμπες, τα χέρια και οι κοιλιακοί. Βέβαια, όσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στη μέση και στη σπονδυλική στήλη θα πρέπει να αποφεύγουν την ποδηλασία σε ανώμαλο έδαφος, καθώς οι κραδασμοί που θα προκληθούν ενδεχομένως να επιδεινώσουν την πάθησή τους. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δείξουν άτομα με ευπάθεια στα γόνατα, αφού η τακτική άσκηση πιθανόν να προκαλέσει μεγαλύτερο πρόβλημα – για το λόγο αυτό, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε πρώτα έναν ορθοπεδικό. Τέλος, η ποδηλασία για όσους διαθέτουν μερικά περιττά κιλά θα πρέπει να γίνεται σε ήπιους ρυθμούς, με πολλά διαλείμματα και σε διαδρομές χωρίς μεγάλες κλίσεις.


-Φοράτε πάντα το ειδικό κράνος ποδηλασίας. Είναι απαραίτητο για την προσωπική σας ασφάλεια. Επίσης, απαραίτητα είναι τα αθλητικά παπούτσια και τα σορτς ή κολάν, τα οποία εφαρμόζουν καλύτερα και προστατεύουν το δέρμα στο εσωτερικό των μηρών.
– Τις βραδινές ώρες είναι καλό να φοράτε ανοιχτόχρωμα ρούχα για να είστε ορατοί στους οδηγούς των διερχόμενων αυτοκινήτων. Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας, βεβαιωθείτε ότι τα φανάρια σας λειτουργούν.
– Όταν θέλετε να σταματάτε, για μεγαλύτερη ασφάλεια, να χρησιμοποιείτε και τα δύο φρένα.
– Έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό (ιδανικά, στην ειδική θήκη που διαθέτει το ποδήλατό σας).
– Αρχικά εξοικειωθείτε με το ποδήλατό σας και ύστερα, σταδιακά, δοκιμαστείτε σε δυσκολότερες διαδρομές.
– Τα χέρια σας, προκειμένου να απορροφούν τους κραδασμούς, πρέπει να λυγίζουν. Μην τεντώνετε, λοιπόν, και μη σφίγγετε τους αγκώνες σας. (Το ίδιο ισχύει και για τα γόνατα.)
– Oι φτέρνες δεν πρέπει να ακουμπούν ποτέ στα πεντάλ.




(Crash test μεταξύ των δύο ειδών ποδηλασίας)








ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΠΟΛΗΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΒΟΥΝΟΥ
Καρδιοαναπνευστική άσκηση Καλά, έως πολύ καλά, αποτελέσματα Πολύ καλά αποτελέσματα
Δύναμη Καλά αποτελέσματα Καλά, έως πολύ καλά, αποτελέσματα
Ευλυγισία Μέτρια αποτελέσματα Μέτρια, έως καλά, αποτελέσματα
Απώλεια βάρους Καλά αποτελέσματα Καλά, έως πολύ καλά, αποτελέσματα
Αποφυγή τραυματισμών Καλά αποτελέσματα Μέτρια αποτελέσματα





Μην επιχειρήσετε να διασχίσετε μια αμμώδη επιφάνεια με χαμηλή ταχύτητα. Μπείτε στην άμμο αφού έχετε αναπτύξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα και στη συνέχεια προσπαθήστε να τη διατηρήσετε. Κατεβάστε ταχύτητες και μετατοπίστε το βάρος σας στην πίσω ρόδα. Να θυμάστε ότι είναι απαραίτητες μικρές στραβοτιμονιές, καθώς η οδήγηση σε ευθεία γραμμή θα έχει ως αποτέλεσμα να βυθιστούν οι τροχοί στην άμμο.
Καταρχήν είναι καλό να αποφεύγετε τις λακκούβες, εάν δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε το βάθος τους. Αν η επιφάνειά τους είναι μικρή, φροντίστε να περάσετε από το κέντρο τους. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα νερά και οι λάσπες μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες βλάβες στο ποδήλατο, ιδιαίτερα στα φρένα. Όταν τα τελευταία βραχούν, ελαττώνεται η αποτελεσματικότητά τους. Αφού βγείτε από τις λακκούβες, πατήστε τα φρένα μερικές φορές προκειμένου να στεγνώσουν τα λάστιχα και να απομακρυνθούν τυχόν ίχνη λάσπης από αυτά.
Στην ποδηλασία πολλές φορές οι πτώσεις είναι αναπόφευκτες! Είναι λάθος, λοιπόν, να τεντώνουμε –από ένστικτο βέβαια– τα χέρια όταν πρόκειται να πέσουμε από το ποδήλατο. Το σωστό είναι να πέσουμε χαλαροί, με το σώμα μαζεμένο και στη συνέχεια να κυλιστούμε στο έδαφος. Έχετε υπόψη σας ότι πέφτοντας πρέπει να απομακρυνθείτε από το ποδήλατο, για να μην τραυματιστείτε από αυτό.


Η ποδηλασία αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο καύσης θερμίδων.
Ανά κιλό σωματικού βάρους και ανά λεπτό καίτε από 0,05 έως 0,133 θερμίδες (ανάλογα με την ένταση, δηλαδή την ταχύτητα και την κλίση). Για παράδειγμα, ένα άτομο 70 κιλών, ποδηλατώντας με μέτρια ένταση, σε μισή ώρα θα κάψει 192 θερμίδες.


, προτείνει μερικές από τις πιο απολαυστικές ποδηλατικές διαδρομές.
Σε απόσταση περίπου μιάμισης ώρας από το κέντρο της Αθήνας σάς περιμένουν αμέτρητα μονοπάτια και χωματόδρομοι. Διαδρομές διαφορετικές, για κάθε γούστο, φυσική ή τεχνική κατάρτιση, που μπορούν να σας «ταξιδέψουν» για περισσότερο από τέσσερις ώρες.
Περιλαμβάνει αρκετά μονοπάτια, αλλά πιο απαιτητικά από πλευράς φυσικής κατάστασης και τεχνικής ικανότητας. Εδώ δύσκολα θα βρείτε επίπεδη διαδρομή – το έδαφος είναι βραχώδες.
Μικρές οάσεις, μέσα στην Αθήνα, που σας βοηθούν να δραπετεύετε όταν νιώθετε ότι η πόλη σάς πνίγει. Διαδρομές χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες.
Oδεύοντας προς τον Χορτιάτη, θα συναντήσετε διαδρομές ιδανικές για περιήγηση, με διάρκεια που ξεπερνά τις τέσσερις ώρες. Το δάσος Κουρί, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, είναι πιο μικρό από εκείνο του Χορτιάτη, παραμένει όμως καθαρό και όμορφο. O ίσκιος που προσφέρουν τα ψηλά του δέντρα θα κάνουν τη βόλτα σας πιο ξεκούραστη.