Γιατί ένα τρίχρονο έχει κοιλιακούς πέτρα και πού αποθηκεύει το… πεντάχρονο τα γλυκά που τρώει καθημερινά; Παρατηρήστε ένα παιδί και θα καταλάβετε. Ανεβοκατεβαίνει στην τσουλήθρα, περιστρέφει με εντυπωσιακή ευκολία το χούλα χουπ γύρω από τη μέση του, χοροπηδάει σαν κατσίκι πάνω στο τραμπολίνο, και όλα αυτά ενώ το διασκεδάζει απίστευτα. Εσείς, ωστόσο, δεν χρειάζεται να τρέχετε στις παιδικές χαρές για να δυναμώσετε τους μυς σας και να κάψετε λίπος. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι να γυμναστείτε αποτελεσματικά, βγάζοντας… στην επιφάνεια το παιδί που έχετε μέσα σας!

Κάψτε λίπος με τραμπολίνο
Φανταστείτε ένα πρόγραμμα αερόμπικ πάνω σε… ατομικό τραμπολίνο. Το στρες εξαφανίζεται και η διάθεση παίρνει την ανιούσα! Πεντάλεπτες χορογραφίες με κινήσεις και ασκήσεις πάνω στο τραμπολίνο, συνδυασμένες με την κατάλληλη μουσική, προσφέρουν μια υψηλής έντασης προπόνηση, που γυμνάζει όλο το σώμα. Ανάμεσά τους μεσολαβούν ολιγόλεπτα διαλείμματα, προκείμενου να επανέλθει το σώμα σε συνθήκες βαρύτητας. Αυτή είναι η νέα μόδα στην άσκηση, την οποία υιοθετούν πλέον όλο και περισσότερα γυμναστήρια στη χώρα μας, και ονομάζεται «Ubound τραμπολίνο». Χάρη στην ελαστικότητα του τραμπολίνο, δεν καταπονούνται οι αρθρώσεις, με αποτέλεσμα η άσκηση να απευθύνεται σε όλους. Πρόκειται για μια εξαιρετική αεροβική άσκηση που τονώνει το καρδιαγγειακό σύστημα, βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και συμβάλλει στην καύση θερμίδων και λίπους, ενώ παράλληλα ενδυναμώνονται κυρίως οι γλουτιαίοι, οι προσαγωγοί και οι μηριαίοι. Σε καταστήματα με αθλητικά είδη μπορείτε να βρείτε και ατομικά τραμπολίνο για προπόνηση στο σπίτι σας.
Tip: Το μυστικό του τραμπολίνο δεν είναι στις αναπηδήσεις -όπως ίσως να πιστεύατε-, αλλά στην πίεση κατά την προσγείωση.

Βόλτες με rollers
Η άσκηση αυτή δεν χρειάζεται πολλά και γίνεται σε οποιονδήποτε ανοιχτό χώρο. Μπορεί κανείς να είναι μόνος του ή και με παρέα. Ο λόγος για τα rollers και την εκμάθηση του τρόπου να στηριζόμαστε πάνω σε 4 τροχούς. Φοράτε κράνος, καθώς και τα ειδικά προστατευτικά σε γόνατα, αγκώνες και χέρια, και μαθαίνετε να πέφτετε και να σηκώνεστε όρθιοι, αλλά και να στέκεστε όρθιοι χωρίς να τρέμετε. Σε τρία μόλις μαθήματα γνωρίζετε τα βασικά. Από ’κεί και πέρα ξεκινάει η διασκέδαση! Βελτιώνετε τις φιγούρες και αρχίζετε τις βόλτες. Η ταχύτητα σας χαρίζει ένα μοναδικό αίσθημα ελευθερίας και η διάθεσή σας ανεβαίνει. Πρόκειται για ένα πολύ καλό είδος άσκησης, που γυμνάζει ολόκληρο το σώμα και κυρίως τους κοιλιακούς, τους ραχιαίους και τα πόδια, ενώ σε μικρότερο βαθμό συμμετέχουν και τα χέρια. Απαιτείται καλή ισορροπία, ενώ είναι απαραίτητες οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση, αφού οι τραυματισμοί με τα rollers είναι συχνοί.
Tip: Υπάρχουν διάφορες ομάδες όπου μπορείτε να μάθετε rollers. Ζητήστε από τους υπεύθυνους να σας δανείσουν τον εξοπλισμό και αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε το συγκεκριμένο σπορ, μπορείτε να αγοράσετε τον δικό σας.

Σκοινάκι, για τέλεια φυσική κατάσταση
Το σκοινάκι, πέρα από αγαπημένο παιχνίδι της παιδικής μας ηλικίας, αποτελεί και εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη διατήρηση μιας καλής φυσικής κατάστασης. Δεν είναι τυχαίο ότι οι μποξέρ χρησιμοποιούν το σκοινάκι στις προπονήσεις τους. Πρόκειται για μια καλή αεροβική άσκηση, που βοηθάει στην απώλεια βάρους και προσφέρει μεγάλη καύση θερμίδων σε σύντομο χρονικό διάστημα. Γυμνάζει όλους τους μυς και τις αρθρώσεις και δυναμώνει τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του σώματος. Επιπλέον, ενισχύει την ελαστικότητα και την ταχύτητα του σώματος και βελτιώνει την ισορροπία και τον συντονισμό.
Tip: Σταθείτε όρθιοι και κρατήστε τις λαβές από το σκοινάκι σταθερά, έχοντας τους αγκώνες σας κολλημένους στα πλευρά. Γυρίζετε το σκοινί κάνοντας μικρούς κύκλους με τους καρπούς σας. Το βάρος του σώματος πρέπει να πέφτει στις μύτες των ποδιών και τα γόνατα να είναι ελαφρώς λυγισμένα. Δεν χρειάζεται να κάνετε μεγάλα άλματα για να δείτε αποτελέσματα. Προσγειωθείτε μαλακά. Η επαφή με το πάτωμα πρέπει να είναι σύντομη και οι φτέρνες δεν πρέπει να το ακουμπούν.

Χούλα χουπ για μέση δαχτυλίδι
Απαραίτητο αξεσουάρ των ακροβατών και αγαπημένο παιχνίδι των παιδικών μας χρόνων, το χούλα χουπ επιστρέφει δριμύτερο και πιο… οργανωμένο από ποτέ! Την ύπαρξή του χρωστά στους αρχαίους Έλληνες, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν στεφάνια από βέργες αμπελιών για να γυμνάζουν τα ισχία τους. Η συστηματική εξάσκηση με χούλα χουπ συμβάλλει στην καύση θερμίδων και λίπους, εξασκεί τους κοιλιακούς, τονώνει τους γλουτούς και τα μπράτσα, δυναμώνει τη μέση, βοηθάει στη σωστή στάση του σώματος και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Η πρώτη κυρία των Η.Π.Α., μάλιστα, Μισέλ Ομπάμα, αλλά και η διάσημη καλλιτέχνιδα Μπιγιονσέ, εμπιστεύονται το χρωματιστό στεφάνι για τη φυσική τους κατάσταση, ενώ η γνωστή ηθοποιός Μαρίσα Τομέι έχει δημιουργήσει ένα πρόγραμμα γυμναστικής με χούλα χουπ (κυκλοφορεί σε DVD).
Tip: Επιλέγετε το μέγεθος χούλα χουπ που σας ταιριάζει. Στόχος είναι να κουνάτε μόνο την κοιλιά, αφήνοντας όσο πιο ακίνητο μπορείτε τον κορμό και τα πόδια.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΝΕΡΟΥ, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής, διαιτολόγο (www.mwc.com.gr), και τον κ. ΧΡΗΣΤΟ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΖΗ, υπεύθυνο ομαδικών προγραμμάτων στο «GoldenGym».