Ο υδράργυρος πέφτει, οι νιφάδες του χιονιού κάνουν την εμφάνισή τους, το νερό παγώνει και τότε έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να δοκιμάσουμε μια γκάμα διαφορετικών σπορ στο χιόνι και τον πάγο, όπως το σκι, το snowboard, το θεαματικό snowkite, καθώς και το πιο οικογενειακό πατινάζ. Πρόκειται για σπορ που γυμνάζουν όλο το σώμα, ενώ παράλληλα είναι διασκεδαστικά, ευχάριστα, έως και αγχολυτικά. Τα μόνα που χρειάζονται για να ξεκινήσουμε τα περισσότερα από αυτά τα σπορ -εκτός από την ενοικίαση του βασικού εξοπλισμού- είναι η καλή παρέα και μια ηλιόλουστη χιονισμένη μέρα.

Γλιστρώντας στον πάγο
Τον τελευταίο καιρό η εξοικείωσή μας με τις πίστες πατινάζ και τα παγοπέδιλα είναι όλο και μεγαλύτερη, κυρίως χάρη στις εορταστικές πίστες με πάγο που στήνονται σε κεντρικά σημεία των πόλεων. Άλλωστε, τα παγοπέδιλα είναι το μόνο που χρειαζόμαστε για να γλιστρήσουμε στον πάγο – στις πίστες πατινάζ μπορούμε να τα ενοικιάσουμε με σχετικά χαμηλό αντίτιμο (π.χ. 10€).

Τα οφέλη για το σώμα Το πατινάζ είναι διασκεδαστικό, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί εξαίρετη γυμναστική. Τονώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα, βελτιώνει την αντοχή και ενδυναμώνει τους μυς. Επιπλέον, όταν γίνεται για αναψυχή, δηλαδή σε χαμηλή ένταση χωρίς άλματα, δεν είναι επιβαρυντικό για τις αρθρώσεις.
Το πατινάζ γυμνάζει όλο το σώμα και ιδιαίτερα τους μυς των ποδιών (γλουτιαίους, οπίσθιους μηριαίους κ.λπ.). Παράλληλα δραστηριοποιούνται οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μύες, που εξασφαλίζουν τη σωστή στάση του σώματος Συμβάλλει στην καλύτερη ισορροπία του σώματος, ενώ με τη σταδιακή βελτίωση της τεχνικής τονώνεται και η αυτοπεποίθηση. Προσφέρει άφθονο γέλιο και λειτουργεί ως αγχολυτικό (χωρίς τις παρενέργειες των φαρμάκων).

Μικρά μυστικά

  • Καλό είναι πριν μπούμε για πρώτη φορά στην παγοπίστα να πάρουμε από έναν ειδικευμένο εκπαιδευτή ορισμένες βασικές οδηγίες για το πώς θα ισορροπήσουμε πάνω στον πάγο, πώς θα φρενάρουμε και στη συνέχεια πώς θα στρίψουμε.

  • Η αλήθεια είναι ότι, ιδιαίτερα στην αρχή, η πιθανότητα των πτώσεων είναι μεγάλη. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να πέφτουμε σωστά – προστατεύοντας το κεφάλι μας, αλλά και τα δάχτυλά μας από τα παγοπέδιλα. Καλό είναι να φοράμε κράνος, καθώς και προστατευτικά στους αγκώνες και τα γόνατα.

  • Πρέπει να πατινάρουμε διατηρώντας τον έλεγχο του σώματός μας και έχοντας την αίσθηση του χώρου γύρω μας.

Επίδοξοι σκιέρ
Το σκι ξεκίνησε ως μεταφορικό μέσο πριν από 5.000 χρόνια, όταν οι Σκανδιναβοί έδεναν στα πόδια τους μακρόστενες ξύλινες σανίδες για να γλιστρούν στο χιόνι. Σήμερα, βέβαια, το σκι έχει εξελιχθεί θεαματικά και αποτελεί ολυμπιακό άθλημα. Εμείς, ωστόσο, δεν χρειάζεται να είμαστε ολυμπιονίκες για να το δοκιμάσουμε. Αρκεί να έχουμε κέφι και ο καιρός να είναι καλός. Μπορεί να μας φαίνεται δύσκολο, αλλά αρκούν 1-2 μαθήματα για να μάθουμε να ισορροπούμε και να φρενάρουμε με τα χιονοπέδιλα, καθώς και να κατεβαίνουμε μια πλαγιά με μικρή κλίση. Τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας είναι το καταλληλότερο πεδίο δράσης για μια γνωριμία με το σκι.

Τα οφέλη για το σώμα
Το σκι αποτελεί εξαίρετη καρδιοαναπνευστική άσκηση και συμβάλλει στην ενίσχυση της αντοχής, καθώς και στην ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος με έμφαση στα πόδια.
Παράλληλα γυμνάζονται οι ώμοι και οι τρικέφαλοι μύες στα χέρια, επειδή χειριζόμαστε τα μπατόν (τα λεπτά μπαστούνια του σκι).
Ενδυναμώνουν οι κοιλιακοί μύες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη διατήρηση της ισορροπίας του σώματος.
Λόγω της φύσης του αθλήματος, βελτιώνεται ο συντονισμός των κινήσεων και αποκτούμε καλύτερη αίσθηση ισορροπίας.

Μικρά μυστικά

  • Μπορούμε να ενοικιάσουμε τον βασικό εξοπλισμό του σκι (μπότες, πέδιλα του σκι, μπατόν) με ημερήσιο κόστος που κυμαίνεται στα 20€ περίπου. Επίσης, είναι απαραίτητο να φοράμε προστατευτικό κράνος, τόσο για το σκι όσο και για όλα τα αθλήματα του χιονιού, όπως το snowboard και το snowkite.

  • Χρειαζόμαστε ένα ελαφρύ αλλά ζεστό μπουφάν και ένα αδιάβροχο παντελόνι ή μια σαλοπέτα για σκι. Επίσης, είναι απαραίτητα ο σκούφος, τα γάντια, τα γυαλιά ηλίου και η αντιηλιακή κρέμα.

  • Πληροφορίες για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρα μας θα βρούμε στο site: www.eox.gr, ενώ εάν θέλουμε να επισκεφτούμε ένα χιονοδρομικό κέντρο οργανωμένα, μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους ορειβατικούς συλλόγους της περιοχής μας (Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας-Αναρρίχησης, site: www.eooa.gr).


Σερφάροντας στο χιόνι
«Ξαδελφάκι» του skateboard και του σέρφινγκ, το άθλημα της χιονοσανίδας ξεκίνησε πριν από 40 χρόνια στην Αμερική, όταν ο καλιφορνέζος skateboarder Tom Sims δοκίμασε τη σανίδα του skate στο χιόνι, δένοντας πάνω της 2 λουριά. Το snowboard είναι ένας ευχάριστος τρόπος άθλησης και βελτίωσης της φυσικής κατάστασης. Χρησιμοποιείται χιονοσανίδα με ειδικές μπότες, στην οποία πρέπει αρχικά να ισορροπήσουμε και στη συνέχεια να μάθουμε να κινούμαστε και -για τους πιο προχωρημένους- να κάνουμε άλματα. Είναι απαιτητική άσκηση, γι’ αυτό και συνιστάται η εκμάθηση της σωστής τεχνικής με έναν εκπαιδευτή, ώστε να αποφευχθούν οι τραυματισμοί. Η καλοκαιρία, το φρέσκο χιόνι και η «πούδρα» (μπόλικο φρέσκο χιόνι σαν πούδρα) είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για να κάνουμε snowboard.

Τι θα κάψουμε
404 θερμίδες καίει το σώμα μας με μια ωρα πατινάζ
με μια ωρα σκι το σώμα μας καίει 316 θερμίδες
390 θερμίδες καίει το σώμα μας με μια ωρα snowboard
Με μία ώρα snowkite το σώμα μας καίει 808 θερμίδες
(Ο υπολογισμός αφορά ένα άτομο 70 κιλών)

Τα οφέλη για το σώμα
Το άθλημα της χιονοσανίδας αποτελεί αεροβική άσκηση που τονώνει το καρδιοαναπνευστικό σύστημα.
Οι αλλαγές κατεύθυνσης με τη σανίδα βελτιώνουν την ευλυγισία και την ισορροπία, ενώ παράλληλα γυμνάζεται όλο το σώμα. Κατ’ αρχάς γυμνάζονται οι μύες των κάτω άκρων, που εξασφαλίζουν την ισορροπία, τον έλεγχο της κίνησης και τις αλλαγές κατεύθυνσης. Ακολούθως, δυναμώνουν οι μύες του κορμού, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, καθώς και οι μύες των χεριών και της ωμικής ζώνης, που βοηθούν στην ισορροπία του σώματος και στην αλλαγή της κατεύθυνσης.
Το snowboard βελτιώνει τη φυσική κατάσταση, τονώνει την αυτοπεποίθηση και συμβάλλει στη μείωση του άγχους, τόσο επειδή πραγματοποιείται σε εξωτερικό χώρο με ηλιοφάνεια, όσο και επειδή οδηγεί σε αύξηση των ενδορφινών (των ορμονών της ευχαρίστησης).

Μικρά μυστικά

  • Υπάρχουν τρία είδη χιονοσανίδας: σανίδα για τους αρχαρίους, free style (πιο εξελιγμένη) και all mountain (για κάθε είδος χιονιού και εδάφους). Οι αρχάριοι καλό είναι να ξεκινήσουν με μια απλή σανίδα, το κόστος ημερήσιας ενοικίασης της οποίας (μπότες, δέστρες ασφαλείας, σανίδα) κυμαίνεται γύρω στα 25€. Επίσης, πρέπει να φοράμε άνετα, ζεστά και αδιάβροχα ρούχα, γάντια, μάσκα ή γυαλιά ηλίου και προστατευτικό κράνος.

  • Το snowboard είναι καλό να γίνεται με παρέα για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  • Μπορούμε να κάνουμε το άθλημα της χιονοσανίδας στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας μας ή και εκτός πίστας με έναν έμπειρο δάσκαλο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρούμε στο site: www.eox.gr της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χιονοδρομίας.

Πετώντας στις χιονισμένες πλαγιές
Οι περισσότεροι μπορεί να έχουμε δει το θαλάσσιο kite, όπου τολμηροί σέρφερ είναι δεμένοι με έναν «αετό», κάνουν άλματα στον αέρα και ακολούθως προσθαλασσώνονται και συνεχίζουν το σερφ. Όσοι έχουμε δει τους ιπτάμενους σέρφερ στο νερό, δεν έχουμε παρά να αλλάξουμε το σκηνικό, βάζοντας στη θέση της θάλασσας μια χιονισμένη βουνοπλαγιά, προκειμένου να φανταστούμε το άθλημα του snowkite. Απαραίτητη προϋπόθεση για το kite του χιονιού είναι η καλοκαιρία και ένα χιονισμένο βουνό (με 6 εκ. χιόνι το λιγότερο) χωρίς δέντρα, όπως το Καϊμάκτσαλαν στη βόρεια Ελλάδα, όπου μάλιστα ήδη λειτουργεί η πρώτη αναγνωρισμένη από χιονοδρομικό κέντρο βάση snowkite.

Τα οφέλη για το σώμα
Δεν υπάρχει μέρος του σώματός μας που μένει αγύμναστο με το snowkite.
Παράλληλα, τα άλματα και οι πτήσεις με τον «αετό» αυξάνουν την αδρεναλίνη, κάνοντας το συγκεκριμένο άθλημα ακόμη πιο ελκυστικό για όσους αναζητούν την περιπέτεια.

Μικρά μυστικά

  • Καλό είναι να κάνουμε snowkite πάντα με συνοδεία.

  • Ο βασικός εξοπλισμός περιλαμβάνει το κράνος, τον «αετό», το κρεμαστικό, τη ζώνη, τα προστατευτικά της σπονδυλικής στήλης, καθώς και τα σκι ή το snowboard, μιας και το snowkite μπορεί να γίνει και με τα δύο.


Πατινάζ
Αν επικρατεί συνωστισμός στην πίστα, καλό είναι να αποφεύγουμε τις στροφές, την ανάπτυξη μεγάλης ταχύτητας, αλλά και το να στεκόμαστε σχεδόν ακίνητοι.

Σκι
Οι αρχάριοι καλό είναι να αποφεύγουν τις μεγάλες ταχύτητες και να επιλέγουν τις καταβάσεις από εύκολες πίστες.

Snowboard
Τα πρώτα πράγματα που μαθαίνουν οι αρχάριοι είναι πώς να πέφτουν, να σηκώνονται, να ελέγχουν το σώμα τους και να αποφεύγουν εμπόδια όταν κινούνται με τη σανίδα. Επίσης, καλό είναι στην αρχή να μην αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα.

Snowkite
Εάν κάποιος γνωρίζει σκι και snowboard, τότε 3-4 μέρες εκμάθησης είναι ικανοποιητικός χρόνος για να κάνει την πρώτη του βόλτα με snowkite.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΜΑΡΝΕΡΟΥ, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και διαιτολόγο και τον κ.
ΘΑΝΑΣΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ, instructor snowkite της σχολής «Kitesurf&Snowkite Passboard».