Οι ασθενείς του στο κέντρο αντιμετώπισης πόνου στο Πολυτεχνείου του Μονάχου για ένα διάστημα τεσσάρων εβδομάδων ακολουθούν τη συνηθισμένη τους αγωγή, παράλληλα όμως λούζονται σε φως πολύ πιο φωτεινό από το συνηθισμένο.

Ενώ ένα συνηθισμένο γραφείο έχει φωτισμό στο επίπεδο των 500-800lux, στα δωμάτια στην κλινική του Δρ Tolle η φωτεινότητα είναι στα 3.000-4.000lux. Το φάσμα του φωτός επίσης έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να έχει περισσότερο μπλε και να είναι πιο άνετο στο μάτι.

Ουσιαστικά το ταβάνι της κλινικής έχει μεταμορφωθεί σε ένα φωτεινό γαλάζιο, καλοκαιρινό ουρανό.

«Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα αποτελέσματα, αλλά τα πρώτα σημάδια είναι ενθαρρυντικά. Οι ασθενείς με χρόνιο πόνο που έχουν δοκιμάσει αυτή την μορφή φωτοθεραπείας αναφέρουν ότι νιώθουν πιο ενισχυμένοι και με μεγαλύτερη ζωτικότητα.» εξηγεί ο Δρ Tolle.

Η φωτοθεραπεία ήδη χρησιμοποιείται για την αντιμετώπισης των εποχικής διαταραχής της διάθεσης (SAD) και έχει προταθεί και ως τρόπος αντιμετώπισης της αϋπνίας.
Αυτή είναι όμως η πρώτη φορά που η συνεχής έκθεση σε μια φωτεινή πηγή έχει δοκιμαστεί για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η έκθεση στο έντονο γαλάζιο φως ενεργοποιεί τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού συμβάλλοντας στην καλύτερη και πιο φυσική ρύθμιση του ύπνου, ο οποίος με τη σειρά του σχετίζεται με την χαλάρωση του οργανισμού και τη μείωση της έντασης του πόνου.
Με άλλα λόγια ομαλοποιώντας με φυσικές μη φαρμακευτικές μεθόδους τον ύπνο οι ερευνητές εκτιμούν ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί ο χρόνιος πόνος.