Έρευνα, που έγινε από ομάδα ειδικών του Ινστιτούτου για την Έρευνα κατά του Καρκίνου στο Λονδίνο βρήκε ότι οι γυναίκες που στην κρεβατοκάμαρά τους το φως ήταν αρκετό ώστε να μπορούν να δουν μέσα στο δωμάτιο, είχαν μεγαλύτερη περίμετρο μέσης. Η έρευνα συμπεριέλαβε 113.000 γυναίκες και δημοσιεύτηκε στο Αμερικανικό Επιστημονικό Επιδημιολογικό Περιοδικό.

Από αυτές τις γυναίκες ζητήθηκε να κατατάξουν το φως που είχαν στην κρεβατοκάμαρά τους, ως αρκετό φως: «ώστε να διαβάσω», «ώστε να βλέπω στην άλλη άκρη του δωματίου αλλά όχι να διαβάσω», «ώστε να βλέπω το χέρι μου μπροστά στο πρόσωπό μου αλλά όχι να δω στην άλλη άκρη του δωματίου», «πολύ σκοτεινό για να δω το οτιδήποτε ή φοράω μάσκα». Οι απαντήσεις τους συγκρίθηκαν με πολλούς δείκτες παχυσαρκίας όπως είναι ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), ο λόγος της περιφέρειας της μέσης προς εκείνη των γλουτών, καθώς και η περίμετρος της μέσης. Όλοι οι δείκτες ήταν υψηλότεροι στις γυναίκες που κοιμόντουσαν σε πολύ φωτεινά δωμάτια.

Οι ειδικοί σπεύδουν να τονίσουν βέβαια ότι δεν είναι καθόλου βέβαιοι για το αν το να μειώσουμε το φως στο δωμάτιο μας θα μας κάνει να αδυνατίσουμε. Αλλά εξηγούν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενδιαφέροντα και αξίζουν περαιτέρω διερεύνησης. Μία πιθανή εξήγηση είναι ότι το φως επηρεάζει το βιολογικό μας ρολόι, και έτσι βλέπουμε διαφορές στη διάθεση, τις αντοχές μας ακόμα και το πώς το σώμα μας «καίει» το φαγητό. Έτσι, οι επιστήμονες τονίζουν ότι δεν είναι καθόλου κακή ιδέα να κάνουμε τα δωμάτιά μας σκοτεινότερα, τραβώντας τις κουρτίνες για να μην μπαίνει το φως του δρόμου, σβήνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές, τα πορτατίφ ακόμα και τα φωτεινά ξυπνητήρια.