Είναι γνωστό ότι το κάπνισμα και η έλλειψη φυσικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν το προσδόκιμο ζωής μας. Όμως, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται τα επιστημονικά δεδομένα, που κατατάσσουν και την καθιστική ζωή στους παράγοντες, οι οποίοι βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, έρχονται να προσθέσουν το δικό τους λιθαράκι στην πληθώρα στοιχείων για την επιβαρυντική δράση του καθισιού. Οι αμερικανοί επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες περισσοτέρων από 7.000 ενηλίκων, όσον αφορά το χρόνο ορθοστασίας τους, και τις συνέκριναν με το δείκτη μάζας σώματός τους, το ποσοστό σωματικού λίπους και την περιφέρεια μέσης τους. Οι μετρήσεις έδειξαν ότι οι άνδρες που στέκονταν το ¼ του χρόνου τους κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν παχυσαρκία, ενώ εκείνοι που στέκονταν το μισό χρόνο τους είχαν 59% λιγότερες πιθανότητες. Ωστόσο, η ορθοστασία για διάστημα μεγαλύτερο των ¾ του χρόνου τους κατά τη διάρκεια της μέρας δεν συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο παχυσαρκίας. Όσον αφορά τις γυναίκες, όσες στέκονταν το ¼, το ½ και τα ¾ του χρόνου τους, είχαν 35%, 47% και 57% μείωση στην περιφέρεια τη μέσης τους, αντίστοιχα.

Τέλος, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι τηρούσαν τις οδηγίες για σωματική δραστηριότητα και πρόσθεσαν στον χρόνο αυτόν και χρόνο ορθοστασίας μείωσαν σταδιακά τον κίνδυνο παχυσαρκίας και μεταβολικού συνδρόμου είτε ήταν γυναίκες είτε ήταν άνδρες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «journal Mayo Clinic Proceedings».