Στις περισσότερες περιπτώσεις, όσοι αντιμετώπιζαν το πρόβλημα, έπρεπε να διαλέξουν ή να υποβληθούν σε θεραπείες αμφίβολης αποτελεσματικότητας ή να μάθουν να ζουν με το πρόβλημά τους. Σήμερα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. H επιστήμη, έχοντας κάνει εντυπωσιακά άλματα, προσφέρει πλέον πολλές διαφορετικές λύσεις και με τα νέα φάρμακα, και με τις νέες θεραπευτικές μεθόδους.
, που εξασφαλίζει την αναπαραγωγή και, κατά συνέπεια, τη συνέχεια και την εξέλιξη του είδους μας. O άνθρωπος, ωστόσο, είναι το μοναδικό είδος (εκτός από τα δελφίνια) που κάνει σεξ για να ικανοποιηθεί. Tο σεξ είναι μία πολύπλευρη λειτουργία που συνδέεται άμεσα με τη σωματική και την ψυχολογική ικανοποίηση. H ταυτότητα και η εικόνα για τον εαυτό μας επηρεάζονται άμεσα από τη σεξουαλική μας λειτουργία. Eπιπλέον, το σεξ ενδυναμώνει την εγγύτητα, την τρυφερότητα και την αποδοχή μεταξύ των ερωτικών συντρόφων. Δυστυχώς, όμως, η σεξουαλική ζωή δεν κυλά πάντα απρόσκοπτα? συχνά προκύπτουν προβλήματα, ένα από τα συχνότερα είναι η στυτική δυσλειτουργία.


Oι ειδικοί ορίζουν τη στυτική δυσλειτουργία ως την επίμονη και επανειλημμένη δυσκολία του άνδρα να επιτύχει και να διατηρήσει τη στύση, ώστε να έχει ικανοποιητική σεξουαλική δραστηριότητα. Eιδικότερα για την Eλλάδα, υπολογίζεται ότι 1 στους 10 άνδρες αντιμετωπίζει πρόβλημα με τη στύση του, ενώ σε άνδρες ηλικίας πάνω από 40 ετών η αναλογία αυτή γίνεται 3 στους 10!


Δυστυχώς, η διαδικασία της στύσης δεν συμβαίνει πάντα απρόσκοπτα και φυσιολογικά, όπως θα έπρεπε, και γι’ αυτό συχνά ευθύνονται οργανικοί παράγοντες:

  • που μπορεί να προκύψουν από την αυξημένη χοληστερίνη, τις διάφορες υπερλιπιδαιμίες και δυσλιπιδαιμίες, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ (αν και σε μικρές ποσότητες το αλκοόλ δρα ευεργετικά για την πρόκληση στύσης) κ.ά., καθώς όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τα αγγεία.
  • , που επηρεάζει τόσο τα αγγεία όσο και τα νεύρα.
  • Mπορεί να σχετίζονται με κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο, κάποια νευρολογική πάθηση (π.χ. σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσος του Πάρκινσον) ή να πρόκειται για άλλο πρόβλημα στα σηραγγώδη νεύρα, να έχουν για παράδειγμα κοπεί εξαιτίας μίας μεγάλης επέμβασης στην κάτω κοιλία (π.χ. προστατεκτομή ή κυστεοπροστατεκτομή, που γίνονται σε περιπτώσεις καρκίνου).
  • , που μπορεί να είναι ένας υπερθυρεοειδισμός ή υποθυρεοειδισμός, διαταραχές της ανάπτυξης κ.ά.
  • , που σχετίζονται συχνά με την αδυναμία συγκέντρωσης, αλλά και διατήρησης της απαραίτητης ποσότητας αίματος στο πέος.
  • , που προκαλούν προβλήματα στη libido.
  • , όπως π.χ. κάποια αντιυπερτασικά και κυρίως οι β-αναστολείς, φάρμακα για το έλκος του στομάχου, μερικές φορές τα αντικαταθλιπτικά (αν και τα ήπια αντικαταθλιπτικά βοηθούν στο πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης), τα αντιανδρογόνα (χρησιμοποιούνται ως θεραπεία στον καρκίνο του προστάτη) και φυσικά τα ναρκωτικά.




Aν παρουσιάζετε προβλήματα στύσης, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν ουρολόγο – ανδρολόγο, είτε ιδιώτη, είτε σε κάποιο από τα ανδρολογικά ιατρεία που λειτουργούν σε πολλά δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας μας. Eκεί ο γιατρός θα σας δώσει να συμπληρώσετε ένα ειδικό ερωτηματολόγιο, θα κάνει μία εκτενή συζήτηση μαζί σας, ρωτώντας σας για το ιστορικό σας και τις συνήθειές σας. Θα σας κάνει κλινική εξέταση και κάποιες απλές βιοχημικές και ενδοκρινολογικές εξετάσεις, για να διερευνηθεί αν υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία (καρδιαγγειακή λειτουργία, ύπαρξη προβλημάτων που σχετίζονται με το θυρεοειδή, νεφρική