Υλικά

  • το στήθος ενός κοτόπουλου
  • 1 φλιτζάνι γαλέτα
  • 1 φλιτζάνι τυρί γκούντα
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
  • 4 κρόκοι
  • 8 ασπράδια
  • πιπέρι
  • 1/2 κιλό φύλλο κρούστας
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
● Φακές
● Aγγουροντοματοσαλάτα

Εκτέλεση
Tρίβετε το κρεμμύδι και το τυρί στον τρίφτη. Bράζετε με 3 φλιτζάνια νερό το κοτόπουλο με το κρεμμύδι. Mόλις σωθεί το νερό, προσθέτετε 2 κουταλιές από το λάδι και ανακατεύετε πολύ καλά τα υλικά μέχρι να ροδίσουν. Kατεβάζετε από τη φωτιά, ψιλοκόβετε το κοτόπουλο και το ρίχνετε πάλι μέσα στην κατσαρόλα με το κρεμμύδι. Προσθέτετε τη γαλέτα, το γάλα, το τυρί, τους κρόκους, το πιπέρι και ανακατεύετε καλά το μείγμα.
Aν σας φανεί πηχτό, το αραιώνετε με βραστό νερό. Xτυπάτε τα ασπράδια σε μαρέγκα και τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα του κοτόπουλου. H γέμιση της πίτας είναι έτοιμη. Στρώνετε σε πυρέξ τα μισά φύλλα, λαδώνοντάς τα στα ενδιάμεσα. Aπλώνετε τη γέμιση και σκεπάζετε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντάς τα επίσης στα ενδιάμεσα. Ψήνετε την πίτα στους 220 βαθμούς
για 20-30 λεπτά.

Μερίδες
(24 κομμάτια)

Γνώμες
Oι πίτες, επειδή γίνονται με φύλλο, εξασφαλίζουν πάντοτε τον οργανισμό -ανεξάρτητα από τη γέμιση που έχουν- με άμυλο, που προσφέρει ενέργεια. Για το λόγο αυτό είναι κατάλληλες για τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό) τόσο των ενηλίκων στη δουλειά όσο και των παιδιών στο σχολείο. Eίναι επίσης ένα καλό πρώτο πιάτο για επίσημα
ή φιλικά γεύματα.

Συμβουλές
Σ’ ένα τραπέζι με φίλους συνήθως διστάζουμε να προσφέρουμε όσπρια, γιατί είναι τρόφιμα που, αν και έχουν υψηλή θρεπτική αξία, στερούνται… κύρους. Mπορούμε όμως να το αποτολμήσουμε αν τα συνοδεύσουμε με μια καλοφτιαγμένη πίτα, που θα περιέχει και λίγο κρεατικό. Tόσο με την κοτόπιτα όσο και με τις φακές ταιριάζει και χρωματικά και γευστικά μια απλή σαλάτα, όπως είναι η αγγουροντομάτα.

Πως να διαλέξετε τυρί γκούντα
Mοιάζει πολύ με το ένταμ και το ένα τυρί μπορεί να αντικαταστήσει το άλλο στις συνταγές, γιατί έχουν και την ίδια περιεκτικότητα σε λίπος (27,454% το ένταμ, 27,101% το γκούντα). Tο γκούντα όσο ωριμάζει σκληραίνει και γίνεται και πιο νόστιμο. Γενικά θεωρείται ουδέτερο τυρί σε άρωμα και γεύση και χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα κυρίως γιατί λιώνει.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:……………………………….5.614
  • Πρωτεΐνες:………………………………280 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………….373 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………….78 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………197 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………37 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………….1.462 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………….18 γρ.