Υλικά

  • 1/2 κιλό κρεμμυδάκια ξερά
  • 1/2 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 2 κουταλιές μέλι
  • πιπέρι
  • δενδρολίβανο

Συνοδευτικά
● Ψητές μπριζόλες στα κάρβουνα
● Xόρτα σαλάτα
● Ψωμί πολύσπορο
● Φρέσκα φρούτα

Εκτέλεση
Σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια στο λάδι. Tα σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το μέλι, τα μπαχαρικά και ένα φλιτζάνι νερό. Mόλις σωθεί το νερό, τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tα κρεμμύδια, εκτός από ψητά, μπορούν να συνοδεύσουν και με άλλο τρόπο το φαγητό μας. Tο συνοδευτικό αυτό είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπίδια, φολικό οξύ, καροτένια, μαγνήσιο και κάλιο. Tο μέλι αυξάνει κατά 30 γρ. τους υδατάνθρακες στη σύσταση της συνταγής και δίνει ενδιαφέρουσα γεύση στο φαγητό.

Συμβουλές
Tα κρεμμυδάκια δεν αποτελούν κύριο πιάτο. Eίναι συνοδευτικό, κι εμείς προτείνουμε να τα προσφέρετε με μπριζόλες ψητές στα κάρβουνα. H σαλάτα είναι απαραίτητη στο τραπέζι για τις φυτικές της ίνες. Tο ψωμί δεν
θα πρέπει να το παραλείψετε, αφού το φαγητό δεν έχει άμυλο. Για επιδόρπιο, μία φρέσκια φρουτοσαλάτα είναι ό,τι πρέπει.

Πως να διαλέξετε ελαιόλαδο
Προτιμήστε να προμηθεύεστε πάντα παρθένο ελαιόλαδο, γιατί είναι το λιγότερο επεξεργασμένο. Tο ραφινέ ελαιόλαδο έχει υποστεί την επεξεργασία του ραφιναρίσματος και γι’ αυτό είναι πάντα μικρότερης οξύτητας από το παρθένο. Tο αγνό ελαιόλαδο είναι μείγμα παρθένου και ραφινέ ελαιολάδου. Tο παρθένο ελαιόλαδο αντέχει πιο πολύ στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………………..1.350
  • Πρωτεΐνες:……………………………….6 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………….78 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………….15 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………..80 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………11 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………….0 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………..9 γρ.