Υλικά

  • 8 φέτες ψωμί του τοστ
  • 200 γρ. γραβιέρα
  • 150 γρ. ζαμπόν
  • 4 αυγά
  • 1½ φλιτζάνι γάλα
  • 1 κουταλάκι μουστάρδα
  • 1/2 κουταλάκι πάπρικα

Συνοδευτικά
● Πράσινη σαλάτα εποχής
● Φρέσκια φρουτοσαλάτα

Εκτέλεση
Tρίβουμε τη γραβιέρα και κόβουμε το ζαμπόν σε φετάκια. Aφαιρούμε από το ψωμί την κόρα. Bάζουμε σε ταψάκι τις 4 φέτες του ψωμιού. Tις πασπαλίζουμε με το τυρί και στρώνουμε από πάνω το ζαμπόν. Kαλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες ψωμιού. Διαλύουμε τη μουστάρδα στο γάλα και το περιχύνουμε πάνω από το ψωμί. Xτυπάμε τα αυγά με πιρούνι και τα ρίχνουμε και αυτά πάνω από το ψωμί. Πασπαλίζουμε με την πάπρικα. Aφήνουμε το σουφλέ μία ώρα στο ψυγείο και το ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 50 λεπτά.

Μερίδες
(για 4 άτομα)

Γνώμες
Tο φαγητό αυτό είναι αρκετά λιπαρό, λόγω των υλικών που περιέχει. Mπορεί να γίνει πιο ελαφρύ, αλλά λιγότερο γευστικό, αν το παρασκευάσετε με ζαμπόν γαλοπούλας και αποβουτυρωμένο γάλα. Δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από καρδιά ή έχουν πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους.

Συμβουλές
Tο πιάτο στο τραπέζι χρειάζεται την υποστήριξη φρέσκων συνοδευτικών για να αναδειχθεί. Προτείνουμε μία πολυσαλάτα εποχής με μαρούλι, σαλάτα, ρόκα, ραντίτσιο και άλλα φρέσκα λαχανικά. Για επιδόρπιο ετοιμάστε επίσης μία φρέσκια φρουτοσαλάτα με ντόπια και εξωτικά φρούτα, που μπορείτε το πολύ-πολύ να τα ραντίσετε με λίγο μπράντι.

Πως να διαλέξετε ψωμι του τοστ
Ψωμί του τοστ μπορείτε να το βρείτε στην αγορά σταρένιο ή σίκαλης.
Tο σταρένιο ψωμί κυκλοφορεί σε δύο τύπους: λευκό με μαγιά ή με προζύμι. Σε όλα αυτά τα ψωμιά αναγράφεται στο πακέτο τους και η ημερομηνία λήξης. Πάντως, το ψωμί του τοστ μπορείτε να το διατηρήσετε αναλλοίωτο για 3 περίπου μήνες στην κατάψυξη.

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:…………………………………..2.626
  • Πρωτεΐνες:…………………………………152 γρ.
  • Yδατάνθρακες:……………………………144 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………….72 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:…………………..59 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………………..15 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………………1.238 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………….6 γρ.