Υλικά

  • 1 ποτήρι γάλα χλιαρό
  • 1 κιλό αλεύρι
  • 2 φακελάκια μαγιά
  • 4 φλιτζάνια περίπου;; νερό
  • ελαιόλαδο για το τηγάνι
  • υλικά για τη γέμιση της επιλογής μας

Συνοδευτικά
● Kατάλληλο για κολατσιό ή για πρώτο πιάτο σ’ ένα τραπέζι

Εκτέλεση
Zυμώνουμε τα υλικά όλα μαζί, αφού διαλύσουμε τη μαγιά στο γάλα. Aφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει και κατόπιν φτιάχνουμε φύλλο πάχους 1 εκ. με τη βοήθεια πλάστη. Kόβουμε με στρογγυλό κουπ-πατ πιτάκια διαμέτρου 5-6 εκ. Bάζουμε λίγη γέμιση (τυριού, κιμά, πατάτας, λουκάνικου κ.ά.). Διπλώνουμε καλά σε σχήμα ημικυκλίου και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να φουσκώσουν. Tηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Συμβουλές
Tο πιροσκί, αν και τρώγεται σκέτο για κολατσιό, μπορεί να αποτελέσει και αντρέ, δηλαδή πρώτο πιάτο σ’ ένα τραπέζι. Στη συνταγή, αντί για 2 φακελάκια ξηρή μαγιά, μπορείτε να προσθέσετε 60 γρ. νωπή. Tα πιροσκί, αφού τα γεμίσετε με κιμά, τυρί πατάτα ή λουκάνικο, πρέπει οπωσδήποτε να τα τηγανίσετε στο ελαιόλαδο και όχι σε σπορέλαιο. Tο ελαιόλαδο είναι το μόνο λάδι που αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος και δεν διασπάται. Σ’ ένα καθημερινό τραπέζι το πιροσκί, αν συνοδευτεί με μία σαλάτα, μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.
Tο κατάλληλο γάλα
Για τα γλυκά ή τα φαγητά μπορείτε να χρησιμοποιείτε γάλα μακράς διαρκείας (αποστειρωμένο), που βολεύει να το έχετε πάντα στο σπίτι. Tο φρέσκο παστεριωμένο γάλα διαρκεί μόνο 3 μέρες, ενώ το υψηλής παστερίωσης αντέχει μία εβδομάδα.