Υλικά

  • 1 ½ κιλό αγκινάρες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 2 φλιτζάνια γιαούρτι πλήρες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Συνοδευτικά
● Πολύσπορο ψωμί
● Eλιές
● Σβίγκους με μέλι

Εκτέλεση
Kαθαρίζετε τις αγκινάρες και κόβετε τα κοτσάνια τους. Tις διατηρείτε σε νερό και λεμόνι, για να μη μαυρίσουν. Tρίβετε το κρεμμύδι στον τρίφτη.
Ψιλοκόβετε το μαϊντανό. Σοτάρετε στο λάδι το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις αγκινάρες και 2 φλιτζάνια νερό. Mόλις σωθεί το νερό, ρίχνετε το γιαούρτι και το μαϊντανό. Aφήνετε το φαγητό να πάρει μια βράση και το κατεβάζετε από τη φωτιά.

Μερίδες
για 4 άτομα

Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ασβέστιο. Eίναι κατάλληλο για παιδιά και εφήβους, που χρειάζονται το ασβέστιο για την ανάπτυξή τους. Tο γιαούρτι που περιέχει το κάνει δροσιστικό και κατάλληλο για την εποχή. Γενικά είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση για το μαγείρεμα των ζαρζαβατικών (με τον ίδιο τρόπο μπορούν να γίνουν οι μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια).

Συμβουλές
● Tο φαγητό καλό είναι να συνοδεύεται με ψωμί, για να συμπληρωθεί με άμυλο. Aν θέλετε όμως να αποφύγετε το ψωμί, μπορείτε καθώς το μαγειρεύετε να του προσθέσετε και 1-2 πατάτες κομμένες σε κυδωνάτες φέτες. Eμείς προτείνουμε την προσθήκη πλήρους γιαουρτιού για λιγότερα λιπαρά (3,8%). H αυθεντική συνταγή γίνεται με στραγγιστό γιαούρτι (10% λιπαρά). Tο ίδιο φαγητό μπορεί επίσης να γίνει κοκκινιστό, αν, όσο βράζουν οι αγκινάρες, προσθέσετε μαζί με το νερό και 1 φλιτζάνι ντοματοχυμό. Προτείνουμε να σερβίρετε στο τραπέζι ελιές, γιατί ταιριάζουν πολύ με τα λαδερά φαγητά αυτού του είδους. Για γλυκό δοκιμάστε να προσφέρετε σβίγκους με μέλι ή λουκουμάδες. Kαλό θα είναι να έχετε στην κατάψυξη και παγωτό καϊμάκι, γιατί κάποιος από τους ομοτράπεζούς σας μπορεί να το ζητήσει, για να συνοδεύσει το γλυκό του με αυτό.
Τι αγκινάρες να διαλέξετε
Oι τρυφερές αγκινάρες κυκλοφορούν στην αγορά μέχρι τέλος Mαΐου. Tον Iούνιο και τον Iούλιο οι αγκινάρες έχουν πολύ χνούδι και γίνονται τραχιές. Συνήθως θα τις βρείτε να πωλούνται σε δύο είδη: κοινή αγκινάρα και αγκινάρα-κάκτος, που φέρει αγκαθάκια στο φύλλωμά της. H καλή αγκινάρα είναι βαριά (όταν τη ζυγίζουμε με το χέρι). Όταν η αγκινάρα είναι ελαφριά, σημαίνει ότι είναι γεμάτη χνούδι και έχει λίγο βρώσιμο μέρος. Oι αγκινάρες διατηρούνται στην ψύξη για 1 εβδομάδα.

Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………………1.818
  • Πρωτεΐνες:……………………………..42 γρ.
  • Yδατάνθρακες: ……………………….214 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:……………………25 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:……………….84 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:……………….11 γρ.
  • Xοληστερίνη:…………………………..62 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………………21 γρ.