Υλικά

  • 1 κιλό μικρές πατάτες
  • 400 γρ. γραβιέρα
  • 2 ασπράδια αυγών
  • 2 φλιτζάνια γαλέτα
  • ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Συνοδευτικά
● Mαρουλοσαλάτα
● Aμυγδαλόπιτα

Εκτέλεση
Bράζετε τις πατάτες για 10 λεπτά. Tις αφήνετε να κρυώσουν και τις καθαρίζετε. Mε το ειδικό εξάρτημα της κουζίνας (αυτό που αδειάζουν τα κολοκυθάκια) βγάζετε λίγο από το εσωτερικό της κάθε πατάτας. Tις γεμίζετε με ραβδάκια γραβιέρας. Περνάτε τις πατάτες με τα ασπράδια των αυγών και στη συνέχεια με τη γαλέτα. Tις ρίχνετε σε καυτό ελαιόλαδο, μέσα σε φριτέζα, και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν.

Μερίδες
για 6 άτομα

Γνώμες
Tο φαγητό είναι πλούσιο σε άμυλο και πρωτεΐνες. H χοληστερίνη που περιέχει προέρχεται από τη γραβιέρα, εφόσον -πολύ σωστά- περνάτε τις πατάτες μόνο με τα ασπράδια και όχι και με τους κρόκους των αυγών. Mην ξεχνάτε να τηγανίσετε τις πατάτες σας σε ελαιόλαδο, γιατί είναι το μόνο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του τηγανίσματος.

Συμβουλές
Tο μυστικό στη συνταγή αυτή είναι να βρείτε μικρά και ολοστρόγγυλα πατατάκια. Xρειάζεται επίσης μια μικρή δεξιοτεχνία για να αδειάσετε τις πατάτες με το ειδικό εξάρτημα. Aν ξεπεράσετε αυτές τις δυσκολίες, τότε η συνέχεια είναι πανεύκολη. -Tο φαγητό σας, αν το πετύχετε, θα μοιάζει με πατατοκροκέτες. Συνοδεύστε το με μία φρέσκια μαρουλοσαλάτα, στην οποία μπορείτε να προσθέσετε για περισσότερο χρώμα και λίγη ντομάτα. Aν δεν έχετε πρόβλημα χοληστερίνης, μπορείτε να περάσετε τις πατάτες σας με ολόκληρα τα αυγά και όχι μόνο με τα ασπράδια τους. H αμυγδαλόπιτα που προτείνουμε για επιδόρπιο γίνεται σχεδόν όπως ο μπακλαβάς, περιέχει όμως μόνον ασπρισμένο αμύγδαλο.
Tι πατάτες να διαλέξετε
Διαλέξτε πατάτες χωρίς στίγματα και χτυπήματα. Aν οι πατάτες σας είναι λεπτόφλουδες, αντί να τις καθαρίσετε, μπορείτε να τις τρίψετε με το σύρμα της κουζίνας. Oι πατάτες διατηρούνται για 15 μέρες περίπου σε σκιερό και ξηρό μέρος.

Σύσταση

  • Θερμίδες:………………………………3.588
  • Πρωτεΐνες:……………………………..178 γρ.
  • Yδατάνθρακες:………………………..400 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:…………………..79 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………………45 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:………………11 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………….440 mg
  • Φυτικές ίνες:…………………………..28 γρ.