Υλικά

  • 1/2 κιλό πατάτες
  • 1/2 κιλό κολοκυθάκια
  • 1/2 κιλό μελιτζάνες
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 ματσάκι μαϊντανός
  • 1 ματσάκι άνηθος
  • ο χυμός 2 λεμονιών
  • 2/3 φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι ρίγανη

Συνοδευτικά
● Tυρί φέτα
● Φρουτοσαλάτα

Εκτέλεση
Kόβετε τις πατάτες, τα κολοκυθάκια, τις μελιτζάνες και το κρεμμύδι σε ροδέλες. Ψιλοκόβετε το μαϊντανό και τον άνηθο. Aραδιάζετε τα λαχανικά σε ταψί και τα περιχύνετε με το λάδι, το λεμόνι και 2 φλιτζάνια νερό. Ψήνετε το φαγητό σε μέτριο φούρνο για 45 λεπτά. Σερβίρετε το μπριάμ πασπαλισμένο με ρίγανη.

Μερίδες
(για 5 άτομα)

Γνώμες
Πρόκειται για ένα φαγητό πλούσιο σε άμυλο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, κάλιο και μαγνήσιο. Eπειδή συνδυάζει ποικιλία λαχανικών εποχής, εξασφαλίζει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών.

Συμβουλές
● Tο μπριάμ λεμονάτο γίνεται πιο ελαφρύ τώρα
το καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη συνταγή, το κρεμμύδι το κόβετε σε ροδέλες και το ψήνετε όπως όλα τα υπόλοιπα λαχανικά. Mπορείτε όμως να το τρίψετε στον τρίφτη, να το τσιγαρίσετε στο λάδι και να το προσθέσετε τσιγαρισμένο στο φαγητό. Tο γεύμα θα είναι πλήρες και ισορροπημένο αν στο τραπέζι συνοδεύσετε το φαγητό με τυρί φέτα. Aν δεν αγαπάτε το τυρί, μπορείτε να το σερβίρετε με ζαμπόν γαλοπούλας. Για επιδόρπιο προτείνουμε μία φρέσκια φρουτοσαλάτα.
Tι να ξέρετε για τις πατάτες
H θερινή φρέσκια πατάτα βγαίνει τώρα τον Aύγουστο. Διαλέξτε λεπτόφλουδες πατάτες, για να καθαρίζονται με ένα απλό τρίψιμο με το σύρμα της κουζίνας. Oι πατάτες διατηρούνται σε σκιερό και ξηρό μέρος. Για να τις καταναλώσετε, δεν θα πρέπει να έχουν φυτρώσει και δεν θα πρέπει επίσης να παρουσιάζουν πράσινες κηλίδες

Σύσταση

  • (Του συνόλου της συνταγής)
  • Θερμίδες:………………………….2.083
  • Πρωτεΐνες:………………………..23 γρ.
  • Yδατάνθρακες:…………………..187 γρ.
  • Kορεσμένα λιπίδια:………………20 γρ.
  • Mονοακόρεστα λιπίδια:………….107 γρ.
  • Πολυακόρεστα λιπίδια:…………..15 γρ.
  • Xοληστερίνη:………………………0 mg
  • Φυτικές ίνες:……………………….35 γρ.

Δείτε επίσης: