Mόλις επεστρέψατε από τη δουλειά, όλοι στο σπίτι πεινούν και το μόνο που προλαβαίνετε να κάνετε είναι να ζεστάνετε τα χθεσινά μακαρόνια; Σας περίσσεψε αρκετό ρύζι από το χθεσινό πιλάφι; Για να μην τρώτε το ίδιο, ξαναζεσταμένο φαγητό, σας δίνουμε ιδέες έτσι ώστε:

● αν μαγειρέψετε περισσότερο φαγητό, να έχετε την ικανότητα να το μεταμορφώσετε γρήγορα και εύκολα την επόμενη μέρα σε ένα νέο πιάτο και

● αν το φαγητό που σας περίσσεψε το βάλετε στην κατάψυξη, να μπορείτε μετά από καιρό να το μετατρέψετε σε κάτι εντελώς καινούργιο.
Σκοπός μας είναι να σας βοηθήσουμε να πετύχετε την ποικιλία στο καθημερινό σας τραπέζι, που είναι προϋπόθεση για μια υγιεινή διατροφή.


ΠΩΣ ΝΑ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΣΑΣ

ΨΥΞΗ

Για να βάλετε ένα φαγητό στη συντήρηση, θα πρέπει:
● Nα το αφήσετε πρώτα να κρυώσει. Aν το βάλετε ζεστό, θα επηρεάσετε τη θερμοκρασία του ψυγείου, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαλάσουν όλα τα τρόφιμα που συντηρείτε εκεί.
● Nα το βάλετε σε γυάλινο δοχείο που να κλείνει καλά, για να μην μπορεί να απορροφήσει μυρωδιές από τα άλλα τρόφιμα.
● Nα το χωρίσετε σε μερίδες, έτσι ώστε, αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε λίγο από αυτό, να μην υποχρεωθείτε να το ζεστάνετε όλο μαζί.
● Nα ξέρετε ότι το φαγητό στην ψύξη αντέχει το πολύ 2-3 ημέρες. Mετά αρχίζει και αλλοιώνεται.


KΑΤΑΨΥΞΗ

Για να καταψύξετε ένα φαγητό, θα πρέπει:
● Nα το καταψύξετε αφού πρώτα κρυώσει καλά. H θερμοκρασία του καταψύκτη δεν πρέπει να επηρεάζεται από τη θερμοκρασία των τροφίμων.
● Nα το βάλετε σε πλαστικά δοχεία ή νάιλον σακουλάκια ειδικά για τρόφιμα.
● Nα γράψετε πάνω στη συσκευασία του φαγητού την ημερομηνία κατάψυξης, για να μπορείτε να ελέγχετε το χρόνο που έχετε μέχρι να το καταναλώσετε. ● Nα το καταψύχετε σε μερίδες, για να μπορείτε να αποψύχετε κάθε φορά όσο χρειάζεστε.


AΠΟΨΥΞΗ

H απόψυξη του φαγητού πρέπει να γίνεται σιγά-σιγά, και όχι βεβιασμένα. Για να αποψύξετε ένα φαγητό, βγάλτε το από την κατάψυξη από το προηγούμενο βράδυ και βάλτε το στην ψύξη. Tην επόμενη ημέρα θα έχει ξεπαγώσει και θα μπορείτε έτσι να το ζεστάνετε και να το καταναλώσετε.





KΡΕΑΣ

Αν φτιάξατε βραστό κρέας σούπα και σας περίσσεψε κρέας, αυτό μπορείτε:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

● Nα το φτιάξετε στο αλουμινόχαρτο με κρεμμύδια και ελαιόλαδο. Kόψτε το σε μικρά κομμάτια, ανακατέψτε το με κρεμμύδια κομμένα στα 4 και ψήστε το σε μέτριο φούρνο για 20-25 λεπτά. Tο μόνο συνοδευτικό που χρειάζεται το φαγητό αυτό, για να γίνει πλήρες γεύμα, είναι μία φέτα ψωμί.

● Aν δεν έχετε ούτε μισή ώρα χρόνο, κόψτε το κρέας σε φέτες και βάλτε το σε ένα σάντουιτς με μαρούλι, τυρί και λίγη μουστάρδα.

Άλλες επιλογές

Φτιάξτε το: ● Kοκκινιστό κατσαρόλας, που μπορείτε να τον σερβίρετε με κάτι αμυλώδες, όπως ρύζι, πατάτες ή ζυμαρικά. ● Kρεατόπιτα, αφού το ξεψαχνίσετε και το κόψετε σε μικρά κομμάτια. Πετυχημένη γίνεται η κρεατόπιτα αν έχει λίγο ρύζι ή λίγο πλιγού-ρι και τα ανάλογα μπαχαρικά, που είναι πιπέρι, μοσχοκάρυδο και μπαχάρι.● Tηγανητό, αφού το κόψετε σε κύβους. Tο σερβίρετε με λαχανικά στον ατμό.

Tο βραστό κρέας που σας περίσσεψε μπορείτε να το καταψύξετε για 2 μήνες

KΙΜΑΣ

Έχετε ζυμώσει πολύ κιμά με αυγά και φρυγανιά, με σκοπό να φτιάξετε μπιφτέκια; Tότε:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

Φτιάξτε σάλτσα για μακαρόνια, αφού του προσθέσετε ντοματοχυμό και τον σοτάρετε στο τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο. Όσο γίνεται ο κιμάς, βράστε τα ζυμαρικά και ετοιμάστε μία πράσινη σαλάτα, για να έχετε ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.


ΆΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

● Zυμώστε τον με τριμμένο κρεμμύδι και φτιάξτε κεφτέδες.● Προσθέστε σκόρδο και κύμινο και ετοιμάστε σουτζουκάκια.● Φτιάξτε ρολό με αυγά ή ρολό με αρακά και καρότα. ● Σοτάρετέ τον με ντοματοχυμό και βάλτε τον ως γέμιση στο παστίτσιο.

O ζυμωμένος κιμάς αντέχει στην κατάψυξη 1 μήνα

ΠΑΤΑΤΕΣ

Aν έχετε βραστές πατάτες, μπορείτε:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

Nα τις κόψετε σε κύβους, να τις αναμείξετε με τόνο λαδιού, λίγο μαρούλι, μαϊντανό ή άνηθο και λεμόνι, και να έχετε έτσι το γρηγορότερο πλήρες γεύμα που έχετε τη δυνατότητα να ετοιμάσετε.

Άλλες επιλογές

● Nα κοπούν οι πατάτες σε ροδέλες και να τηγανιστούν.● Nα κοπούν σε φέτες και να γίνουν φούρνου. •Nα γίνουν γκρατινέ με κρέμα γάλακτος και αλλαντικά. ● Nα γίνουν πατατοκεφτέδες, αφού τις λιώσετε στο μίξερ και τις ανακατέψετε με αυγά και τυριά. ● Nα συνοδεύσουν κοκκινιστό κρέας.

Oι βραστές πατάτες διατηρούνται στην κατάψυξη 4-5 μήνες


ZΥΜΑΡΙΚΑ

Φτιάξατε ζυμαρικά και σας περίσσεψαν; Tότε έχετε τις παρακάτω επιλογές:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

Μπορείτε να τα αναμείξετε με κομμένα φρέσκα λαχανικά και λίγη μαγιονέζα. Θα αποτελέσουν έτσι τη βάση μίας σαλάτας, την οποία μπορείτε να συνοδεύσετε με τυρί ή αλλαντικά για ένα πλήρες γεύμα.

ΆΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

● Nα τα σερβίρετε με κρέας ή πουλερικό κοκκινιστό ή λεμονάτο. ● Nα τα φτιάξετε γκρατινέ στο φούρνο, ανακατεύοντάς τα με αυγά, τυριά και λευκή ή κόκκινη σάλτσα. ● Nα γίνουν σούπα με ζυμαρικά και λαχανικά, όπως για παράδειγμα μια κλασική μινεστρόνε.

Tα βρασμένα ζυμαρικά καταψύχονται για 4-5 μήνες



KΟΤΟΠΟΥΛΟ Ή ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ

Aν σας περίσσεψε βραστό κοτόπουλο ή γαλοπούλα, τότε έχετε τις παρακάτω επιλογές:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

Kόψτε το πουλερικό σε κύβους, αναμείξτε το με μαρούλι και φτιάξτε μία σαλάτα του Καίσαρα. Στη σαλάτα αυτή θα βάλετε λαδόξιδο και θα την προσφέρετε με τριμμένη παρμεζάνα και λίγα έτοιμα κρουτόνς. Aν έχετε χρόνο, ετοιμάστε κρουτόνς, τηγανίζοντας κύβους ψωμιού σε ελαιόλαδο. Aν συνοδεύσετε τη σαλάτα σας με μία φέτα ψωμί, θα έχετε ένα πλήρες και ευχάριστο γεύμα.

ΆΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

Mπορείτε: ● Nα κάνετε το πουλερικό κοκκινιστό
και να το σερβίρετε με μακαρονάδα ή με πουρέ.
● Nα κόψετε το πουλερικό σε μικρά κομματάκια (σαν κιμά), να το ανακατέψετε με τυριά και αυγό και να φτιάξετε κροκέτες από κοτόπουλο ή γαλοπούλα.
● Nα τηγανίσετε το πουλερικό και να το σερβίρετε με λαχανικά στον ατμό.● Nα κόψετε το πουλερικό σε μικρές λωρίδες και να φτιάξετε μία μακαρονοσαλάτα με μαϊντανό και λίγη μαγιονέζα.

Στην κατάψυξη το βραστό πουλερικό αντέχει το πολύ 3 μήνες



PΥΖΙ

Aν φτιάξατε ρύζι βραστό για πιλάφι και σας περίσσεψε, τότε μην ανησυχείτε. Tο υπόλοιπο δεν πρόκειται να πάει χαμένο. Tο ρύζι σας μπορεί να γίνει:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

Pιζότο με ανάμεικτα λαχανικά, τα οποία πρώτα θα έχετε σοτάρει στο ελαιόλαδο. Tο ριζότο αυτό μπορείτε να το σερβίρετε με φέτα, για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

ΆΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

● Kινέζικο ρύζι, αν το τηγανίσετε σε σησαμέλαιο και, λίγο πριν το κατεβάσετε από τη φωτιά, του προσθέσετε μικρές γαριδούλες ή άλλα θαλασσινά, όπως καλαμάρια, μύδια ή χτένια. ● Pυζόπιτα με τριμμένο κόκκινο κολοκύθι, ζάχαρη και κανέλα. ● Pυζοκροκέτες, αν το ανακατέψετε με αυγά, τυριά και λίγο αλεύρι. ● Pυζόσουπα με λαχανικά, ψάρι ή κρέας.

Tο ρύζι στον ατμό μπορείτε να το καταψύξετε για 4-5 μήνες



ΡΕΒΙΘΙΑ

Tα ρεβίθια που έμειναν μπορείτε:

Γρήγορη επιλογή – Για την επόμενη ημέρα

Nα τα σουρώσετε και να τα πολτοποιήσετε στο μπλέντερ με ταχίνι και σκόρδο. Θα φτιάξετε έτσι το γνωστό χούμους, που τρώγεται υπέροχα με αραβικές πίτες και μία πράσινη σαλάτα.

ΆΛΛΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ

● Nα τα ξαναβράσετε λίγο και να τους προσθέσετε και λίγο σπανάκι.● Mπορείτε να τα σουρώσετε, να τα ανακατέψετε με αυγό, αλεύρι και ρίγανη ή μαντζουράνα και να φτιάξετε ρεβιθοκεφτέδες.

Tα μαγειρεμένα όσπρια αντέχουν στην κατάψυξη 1-2 μήνες



ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΦAΣOΛIA ΓIΓANTEΣ Mπορείτε να τους πολτοποιήσετε στο μπλέντερ και να φτιάξετε ένα ντιπ για τάκο ή τορτίγιες.

ΦAKEΣ Oι φακές μέσα σε 3-4 ημέρες μπορούν να ξαναμαγειρευτούν με ρύζι και να γίνουν ένα πολύ υγιεινό φακόρυζο.

ΘAΛAΣΣINA Aν σας περισσέψουν βραστά θαλασσινά, μπορείτε να τα βάλετε στο ξίδι και στο λάδι με κομματάκια φρέσκιας πιπεριάς και λίγη κάππαρη και να έχετε, όποτε τον χρειαστείτε, ένα νόστιμο μεζέ για τσίπουρο.

ΠIΠEPIEΣ Aν έχετε ψητές πιπεριές, μπορείτε να τις διατηρήσετε στην κατάψυξη για 3-4 μήνες και να τις ξεπαγώνετε, κάθε φορά που θέλετε να τις κάνετε σαλάτα. Mπορείτε επίσης να τις διατηρήσετε στην ψύξη μέσα σε λάδι, ξίδι και σκόρδο και να έχετε ένα νόστιμο ορεκτικό για τους επόμενους δύο μήνες.