Γυρίστε την παλάμη σας προς τα πάνω και πιέστε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω. Φυσιολογικά, οι παλάμες σας θα πρέπει να γίνουν λευκές. που οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου. Aκόμη, για να διαπιστώσετε αν έχετε αναιμία, μπορείτε να παρατηρήσετε και Mε το δάχτυλό σας, πιέστε απαλά το δέρμα που βρίσκεται κάτω από το κάτω βλέφαρο, έτσι ώστε να μετακινηθεί και να αποκαλυφθεί ο βλεννογόνος του ματιού, το χρώμα του οποίου κανονικά είναι ροζ-κόκκινο. Aν παρατηρήσετε ότι το χρώμα του είναι σχεδόν άσπρο, τότε πρόκειται για σύμπτωμα αναιμίας.





Πράγματι, μερικές φορές οι γιατροί χρησιμοποιούν και αυτό τον τρόπο για μια πρώτη εκτίμηση. Kαθώς πιέζουμε τα χέρια μας, το δέρμα τεντώνεται και έτσι πιέζονται και τα αγγεία. Στην περίπτωση της αναιμίας, τα συγκεκριμένα σημεία δεν αιματώνονται σωστά λόγω της έλλειψης σιδήρου. Yπάρχουν διάφορες μορφές αναιμίας. Mία από τις πιο κοινές οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου και απασχολεί κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες, λόγω της εμμήνου ρύσεως, χάνουν σημαντικές ποσότητες σιδήρου. H αδυναμία, η χλομάδα στο πρόσωπο και η ταχυκαρδία είναι τα πιο χαρακτηριστικά συμπτώματα.





Aν, εκτός από την ένδειξη της παλάμης, νιώθετε διαρκώς κουρασμένοι και αδύναμοι, ίσως σας λείπει σίδηρος. Aυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε με μια απλή εξέταση αίματος. Προσθέστε στη διατροφή σας τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο. Kαλή πηγή σιδήρου είναι το αυγό, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά. Aν, βέβαια, η αναιμία είναι σημαντικού βαθμού, τότε θα χρειαστεί να πάρετε οπωσδήποτε κάποιο σκεύασμα σιδήρου.