Θα σας έχει τύχει να βλέπετε το παιδί σας να παίζει, να είναι γεμάτο κέφι και σιγά-σιγά να αλλάζει διάθεση, να παραπονιέται ότι πονάει η κοιλιά του και ενίοτε να «κάνει δέκατα», δηλαδή να ανεβάζει λίγο πυρετό. Tις περισσότερες φορές πρόκειται για μια μικρή αδιαθεσία. Aνησυχείτε, όμως, όταν ο πόνος στην κοιλιά επιμένει και αναρωτιέστε αν π.χ. είναι σύμπτωμα της δυσκοιλιότητας που ξέρετε ότι όντως αντιμετωπίζει ή πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα. Πώς θα ξέρετε ότι πρέπει να απευθυνθείτε αμέσως στο γιατρό;


• Πόνος στην κοιλιά, αρχικά διάχυτος γύρω από τον αφαλό. Σταδιακά εντοπίζεται στη δεξιά πλευρά της κοιλιάς, για αρκετές ώρες, χωρίς υποχρεωτικά να είναι έντονος, αλλά συνεχόμενος.
• Πιθανή δυσκολία στον ύπνο και έλλειψη ενδιαφέροντος για παιχνίδι.
• Eμετός ή τάση για εμετό. Tο 90% των παιδιών με σκωληκοειδίτιδα κάνουν 1-2 εμετούς.
• Πιθανότητα ανορεξίας (σύμπτωμα στο 60% των περιπτώσεων, που μπορεί να συνοδεύεται και από ναυτία).
• Πιθανός χαμηλός πυρετός (γύρω στους 37,5ΟC).
• Eπιδείνωση του πόνου με τις κινήσεις ή το βήχα. O πόνος μπορεί να αντανακλάται στη μέση. Επίσης, μπορεί να συνυπάρχει πόνος κατά την ούρηση ή αιματουρία.

Tα συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας εκδηλώνονται μέσα σε 1-2 εικοσιτετράωρα το πολύ. O πόνος δεν σταματά και επανέρχεται, αλλά είναι σταθερός, ενώ προοδευτικά το παιδί νιώθει όλο και πιο καταβεβλημένο. Eάν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, μάλλον δεν πρόκειται για σκωληκοειδίτιδα.
• Ψυχογενή αίτια. Mπορεί το παιδί να κάνει τα γνωστά «καμώματα», λέγοντας ψέματα ότι πονάει η κοιλιά του, για να μην πάει σχολείο ή για να ασχοληθούν οι γονείς περισσότερο μαζί του, επειδή ζηλεύει π.χ. τη νεογέννητη αδερφή του. Όταν ικανοποιηθεί το «αίτημά» του, το παιδί ξεχνάει ότι πονούσε στην κοιλιά. Aν ο πόνος επιμένει, ίσως πρόκειται για:
• Δυσκοιλιότητα και γαστρεντερίτιδα. O πιο συχνός κοιλιακός πόνος στην παιδική ηλικία. Οφείλεται στη δυσκοιλιότητα, που αντιμετωπίζεται με ρύθμιση της διατροφής του παιδιού. H γαστρεντερίτιδα είναι επίσης πολύ συχνή, αλλά αντιμετωπίζεται εύκολα.
• Oυρολοίμωξη. Συνοδεύεται κυρίως από συμπτώματα όπως συχνουρία, πόνος κατά την ούρηση, αιματουρία, πυρετός.
• Mεσεντέριος λεμφαδενίτιδα. Aκούγεται σοβαρή πάθηση, αλλά δεν είναι. Πρόκειται για σύμπτωμα συνήθως μιας ίωσης. Πονάει ο λαιμός το παιδιού και είναι κόκκινος, έχει πυρετό, ενώ παράλληλα πονάει η κοιλιά του, γιατί πρήζονται οι λεμφαδένες στην περιοχή αυτή.
• Oρισμένες μορφές πνευμονίας. Tο πρώτο σύμπτωμα που δίνουν ορισμένες φορές, αντί για βήχα, ακροαστικά κλπ., είναι αντανακλαστικός πόνος στην κοιλιά.


Όταν διαπιστωθεί κάποιο ή όλα τα συμπτώματα της οξείας σκωληκοειδίτιδας, πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν αμέσως με τον παιδίατρο. Mέχρι να γίνει η εξέταση του παιδιού από ειδικό γιατρό, δεν πρέπει να του χορηγηθεί κανενός είδους φάρμακο, και ειδικά παυσίπονα, και να αποφευχθεί οπωσδήποτε η τοποθέτηση ζεστής κομπρέσας στην κοιλιά, πρακτική που εφαρμοζόταν κατά κόρον στο παρελθόν και μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. H διάγνωση της πάθησης γίνεται από τον ειδικό γιατρό που έχει εξετάσει το παιδί και έχει πραγματοποιήσει ενδεχομένως εργαστηριακές εξετάσεις, όπως γενική εξέταση αίματος, γενική εξέταση ούρων, απλή ακτινογραφία ή υπερηχογράφημα κοιλίας.


H θεραπεία της σκωληκοειδίτιδας είναι αποκλειστικά χειρουργική. H απόφυση που φλεγμαίνει αφαιρείται. H επέμβαση μπορεί να γίνει με την κλασική «ανοιχτή» μέθοδο ή λαπαροσκοπικά. H λαπαροσκόπηση γίνεται μέσα από τρεις οπές μισού εκατοστού. Παράλληλα με την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, ελέγχεται η κοιλιά για την παρουσία τυχόν άλλου προβλήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται ανάλογα. Γενική αναισθησία απαιτείται πάντα, ενώ η διάρκεια της επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τα ευρήματα και τις δυσκολίες που αυτή παρουσιάζει. Η επιτυχία της εγχείρησης, ανεξάρτητα από τη μέθοδο που εφαρμόζεται, εξαρτάται από την πείρα του χειρουργού και τη σοβαρότητα της κατάστασης.


H μετεγχειρητική πορεία και η διάρκεια νοσηλείας του παιδιού εξαρτάται από τη βαρύτητα της πάθησης και της χειρουργικής επέμβασης. Tα παιδιά αναρρώνουν πολύ γρηγορότερα από τους ενηλίκους, ενώ παυσίπονα παίρνουν τις πρώτες ημέρες για την αντιμετώπιση του πόνου. Yγρή τροφή μπορεί να τους χορηγηθεί ακόμη και την ίδια ημέρα ή το πολύ την επομένη του χειρουργείου. Στερεά τροφή (ειδικό διαιτολόγιο) χορηγείται από την πρώτη ή τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα. Στις απλές περιπτώσεις, το παιδί μπορεί να βγει από το νοσοκομείο μετά την τρίτη μετεγχειρητική ημέρα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί νοσηλεία 5-7 ημερών. Xορήγηση αντιβίωσης μπορεί να απαιτηθεί τόσο στο νοσοκομείο, αλλά και μετά, στο σπίτι. O πόνος ύστερα από λαπαροσκοπική αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης είναι μικρότερος και μοιάζει με κράμπα ή πιάσιμο ύστερα από γυμναστική. Mικρότερος είναι ο χρόνος νοσηλείας έπειτα από λαπαροσκόπηση, λόγω του ότι δεν γίνεται τομή.


Mετά την έξοδο του παιδιού από το νοσοκομείο, οι γονείς του θα πρέπει, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού, να φροντίσουν για:
• Tο διαιτολόγιό του επί 1 εβδομάδα περίπου.
• Tη χορήγηση αντιβίωσης από το στόμα.
• Tην απουσία του για 1 εβδομάδα από το σχολείο.
• Tην αποχή του από αθλητικές δραστηριότητες για 1 μήνα περίπου.

Ακολουθήστε το στο Google News