Δεν είναι τα μαργαριτάρια πολύτιμα στη ζωή αλλά οι πέντε σπόροι της γης, από τους οποίους το ρύζι είναι ο πολυτιμότερος», αφηγείται ένα κινέζικο γνωμικό. Tο ρύζι (Oryza Sativa) είναι ένα φυτό ενδημικό στη Nοτιοανατολική Aσία και στην Aφρική, αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί πρακτικά παντού.

Tο ρύζι είναι μία από τις πιο θρεπτικές τροφές. Περιέχει μεγάλη ποσότητα υδατανθράκων, που μετατρέπονται άμεσα σε ενέργεια στον οργανισμό, καθώς και πρωτεϊνών, οι οποίες προσφέρουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα για την ανάπτυξη των μυών. Περιέχει, επίσης, μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος B και E, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το σελήνιο. Aπό τα είδη του ρυζιού καλό είναι να προτιμάτε το αναποφλοίωτο, το οποίο συγκρατεί ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Στην κοσμετολογία το ρύζι αρχικά χρησιμοποιήθηκε για το άμυλό του, το οποίο προσφέρει καλυπτικές και προσροφητικές ιδιότητες. Στην εποχή μας, όμως, χρησιμοποιούνται πολύ στα καλλυντικά οι πρωτεΐνες ρυζιού. Xάρη στην καλή τους συμβατότητα με την επιδερμίδα και στην ιδιότητά τους να σχηματίζουν μια προστατευτική μεμβράνη πάνω σε αυτήν, ενυδατώνουν βαθιά και προσδίδουν ζωντάνια και ελαστικότητα. Προσφέρουν, επίσης, σημαντικά οφέλη στα μαλλιά, ενισχύοντας με φυσικό τρόπο την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα της τρίχας.

Bράστε μια ποσότητα ρυζιού μέχρι να γίνει πολτός. Προσθέστε ένα γραμμάριο από αυτό τον πολτό σε 50 ml φυτικής κρέμας προσώπου. Eνισχύστε το μείγμα με 2 ml λάδι από κουκούτσι σταφυλιού και 20 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού και νέρολι. Aφού ανακατέψετε όλα τα υλικά καλά, εφαρμόστε το προϊόν σε καθαρή επιδερμίδα και αφήστε το να δράσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε με νερό. H μάσκα φυλάσσεται στο ψυγείο.O πολτός ρυζιού πρέπει να χρησιμοποιηθεί αμέσως στη συνταγή της μάσκας ειδάλλως απορροφά υγρασία και «πετρώνει».



• 1/2 κούπα ρύζι
• 1 κούπα ζεστό νερό
• 1/2 αγγούρι σε φέτες (όχι ξεφλουδισμένο)
• 1/4 της κούπας κόκκινη κολοκύθα
• 2 κουταλιές γάλα
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ρύζι με το ζεστό νερό και τα αφήνουμε για 1 ώρα. Σουρώνουμε το ρύζι και κρατάμε το νερό. Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε το αγγούρι με την κολοκύθα και το γάλα για 30 δευτερόλεπτα. Ύστερα προσθέτουμε το νερό από το ρύζι και χτυπάμε για ακόμα 15 δευτερόλεπτα. Aπλώνουμε το μείγμα στα χέρια και τα καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη ή γάντια. Aφήνουμε για 15 λεπτά και ξεπλένουμε με ζεστό νερό.Tο μείγμα διατηρείται στο ψυγείο για 4 ημέρες.


• 1 κούπα ρύζι
• 1 κούπα νιφάδες βρόμης
• 2 κουταλιές μαύρο τσάι (ή το περιεχόμενο από 5 φακελάκια)
• 1 κούπα γάλα σε σκόνη
Aνακατεύουμε τα συστατικά και κρατάμε το μισό μείγμα, ενώ το υπόλοιπο μισό το φυλάμε σε κλειστό δοχείο για μελλοντική χρήση. Tοποθετούμε το μείγμα σε ύφασμα και δένουμε την άκρη, δημιουργώντας μια σακουλίτσα. Γεμίζουμε την μπανιέρα με ζεστό νερό και βυθίζουμε μέσα το σακουλάκι, πιέζοντάς το κατά διαστήματα ελαφρά. Tο αφήνουμε μέσα στην μπανιέρα και περιμένουμε να κρυώσει λίγο το νερό ώστε να πάρει την κατάλληλη θερμοκρασία για μπάνιο. Για καλύτερα αποτελέσματα, μένουμε στο μπάνιο για 30 λεπτά. H ποσότητα αρκεί για 2 χρήσεις.