Τι πιο υγιές και όμορφο από μια καλογυμνασμένη πλάτη και ώμους σε σωστή θέση;

Τι πιο σέξι από μια μέση με λακκουβίτσα και έναν κορμό σε υπερήφανη, όρθια στάση;

Αν συμφωνείτε με τα παραπάνω, αλλά δεν κάνετε μέχρι στιγμής κάτι για να τα αποκτήσετε ή να τα βελτιώσετε, ώρα να ασχοληθείτε με τους ραχιαίους μυς σας!

Οι ραχιαίοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας εργάζονται κυρίως ισομετρικά, στατικά δηλαδή, για να κρατούν την σπονδυλική μας στήλη μας στην όρθια θέση ή να την υποστηρίζουν κατά την άρση και μεταφορά φορτίων. Επιπλέον, εκτελούν και άλλες εργασίες όπως η στροφή και η έκταση της σπονδυλικής στήλης, δηλαδή η προς τα πίσω κίνηση αυτής. Παρά τη σημασία και το ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητά μας, την ώρα της γυμναστικής συχνά παραμελούνται ή γυμνάζονται με λάθος τρόπο.

Το πρώτο λάθος που κάνουμε αφορά τον τρόπο που τους γυμνάζουμε σε σχέση με τους κοιλιακούς. Στην καλύτερη περίπτωση τους γυμνάζουμε σε αναλογία 3/1 (κοιλιακοί/ ραχιαίοι) ή δεν τους γυμνάζουμε καθόλου.

Το δεύτερο λάθος που κάνουμε είναι οι ασκήσεις που χρησιμοποιούμε και αυτό γιατί δεν κάνουμε έκταση της σπονδυλικής στήλης που είναι και κύρια λειτουργία των ραχιαίων.

Δείτε μερικές ασκήσεις ενδυνάμωσης ραχιαίων, ιδανικές ακόμα και για αρχάριους:

Τι μπορούμε να κάνουμε για να είμαστε σίγουροι ότι δεν αφήνουμε τους ραχιαίους μας εκτός του προγράμματος γυμναστικής μας;

1. Ξεκινάμε να τους γυμνάζουμε, αν δεν το κάναμε πριν.

2. Φέρνουμε το πρόγραμμα των κοιλιακών και ραχιαίων σε μια σχετική ισορροπία ως προς τον αριθμό των σετ και επαναλήψεων.

3. Προσθέτουμε ασκήσεις στις ήδη υπάρχουσες ή φτιάχνουμε ένα νέο πρόγραμμα που να περιλαμβάνει και εκγύμναση των ραχιαίων (αν δεν τους γυμνάζαμε μέχρι τώρα) για να μην παραλείπουμε βασικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης.