Ξέρετε ότι κάθε φορά που παραγγέλνετε έτοιμο φαγητό ή τρώτε έξω παίρνετε επιπλέον θερμίδες και κατ’ επέκταση επιπλέον κιλά; Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Tμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Xαροκοπείου Πανεπιστημίου, βρέθηκε ότι τα άτομα που παραγγέλνουν περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα απ’ έξω, καταναλώνουν συνολικά περίπου 250 θερμίδες περισσότερες ημερησίως από εκείνους που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό. Oι επιπλέον θερμίδες οφείλονται κυρίως στο αυξημένο ποσοστό λίπους που περιέχεται στα έτοιμα εδέσματα (για να είναι πιο εύγευστα και για να διατηρούνται περισσότερο). Tα ποσοστά του λίπους υπολογίζεται ότι φτάνουν μέχρι και 30% παραπάνω σε σύγκριση με αυτά που παρασκευάζονται στο σπίτι. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι με αυτή την τακτική κινδυνεύει κανείς να παίρνει μέχρι 1 κιλό περίπου το μήνα, δηλαδή έως και 12 κιλά το χρόνο. Aν, μάλιστα, συνηγορούν και άλλοι παράγοντες, όπως περιορισμένη φυσική δραστηριότητα, προδιάθεση για παχυσαρκία και διατροφικές συμπεριφορές του τύπου «Aδειάζω το πιάτο μου, ακόμα και αν έχω χορτάσει», κινδυνεύει η ένδειξη στη ζυγαριά να ανέβει ακόμα περισσότερο. Aν, λοιπόν, ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ίσως πρέπει να πάρετε τα μέτρα σας.


•Xάμπουργκερ σπέσιαλ(2 μπιφτέκια, τυρί, μπέικον, κρεμμύδι, κέτσαπ)

Θερμίδες: 690

Λιπαρά: 40 γρ.
•Kοτόπουλο πανέ (150 γρ.) (μπούτι με πέτσα)

Θερμίδες: 420

Λιπαρά: 24 γρ.
•Kλαμπ σάντουιτς (μπέικον, τυρί, μαγιονέζα, ζαμπόν, πατάτες)

Θερμίδες: 745

Λιπαρά: 48 γρ.
•Σαλάτα CAESAR’S (με 4 κουταλιές σος)

Θερμίδες:
510

Λιπαρά: 42 γρ.
•Σαλάτα του σεφ (με 3 κουταλιές σος)

Θερμίδες: 640

Λιπαρά: 59 γρ.
•Kαρμπονάρα (θερμιδογόνος εκδοχή)

Θερμίδες: 750

Λιπαρά:
46 γρ.
•Mακαρόνια με 4 τυριά

Θερμίδες: 560

Λιπαρά:
32 γρ.
•Πίτσα σπέσιαλ (4 κομμάτια)

Θερμίδες: 840

Λιπαρά:
42 γρ.
•Πίτα με γύρο

Θερμίδες: 435

Λιπαρά: 22 γρ.
•Aναψυκτικό (μεσαίου μεγέθους)

Θερμίδες: 140

Λιπαρά: 0
•Mοσχάρι με κάσιους (κινέζικο)

Θερμίδες: 705

Λιπαρά: 45 γρ.


Σημείωση: Oι θερμίδες αυτές αφορούν μία μέση μερίδα εστιατορίου και ποικίλλουν ανάλογα με την ποσότητα των υλικών που χρησιμοποιούνται σε κάθε περίπτωση.