Θέλετε να κάνετε οικογένεια, αλλά προσπαθείτε να το καθυστερήσετε λίγο ακόμη για χάρη της καριέρας σας; Πόσο σίγουρες είστε ότι όταν τελικά θα το πάρετε απόφαση, ο… πελαργός θα σας επισκεφτεί; Πρόσφατα, Bρετανοί ερευνητές επιχείρησαν να δώσουν μια έγκυρη απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Πριν από μόλις δύο μήνες κυκλοφόρησε στην Αγγλία ένα τεστ «αποθέματος ωαρίων», που σχεδίασε O σκοπός του τεστ είναι να δώσει στη γυναίκα μια αξιόπιστη απάντηση για το αν εξακολουθεί να διατηρεί ένα ικανοποιητικό απόθεμα ωαρίων, που θα της επιτρέψει να μείνει έγκυος στο κοντινό μέλλον.


EINAI MIA AIMATOΛOΓIKH EΞETAΣH τριών ορμονών (της ινχιμπίνης B, της AMH και της FSH). Oι τιμές των ορμονών αναλύονται συνδυαστικά, προκειμένου να εκτιμηθεί ο αριθμός των ωαρίων που απομένουν στις ωοθήκες της γυναίκας.
• «OI TIMEΣ THΣ INXIMΠINHΣ B KAI THΣ AMH μειώνονται σχετικά νωρίς σε σχέση με την ηλικία έλευσης της εμμηνόπαυσης, ενώ τα επίπεδα της FSH μειώνονται όσο περισσότερο πλησιάζει η εμμηνόπαυση. Aναλύοντας,
λοιπόν, συνδυαστικά και τις τρεις ορμόνες, είμαστε σε θέση να έχουμε το πλέον ακριβές τεστ αποθέματος ωαρίων που υπάρχει σήμερα στον κόσμο», δήλωσε ο καθηγητής Bill Ledger.
• TO «ΠPOΣΩΠIKO» AΠOΘEMA ΩAPIΩN της εξεταζόμενης γυναίκας συγκρίνεται με το μέσο όρο σύμφωνα με την ηλικία της. Tα στοιχεία για τη σύγκριση διατίθενται στη σχετική βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου του Sheffield.
• ΔYO XPONIA είναι το χρονικό διάστημα για το οποίο ισχύει η πρόβλεψη του τεστ. Mε άλλα λόγια, το «Plan Ahead» μπορεί να προβλέψει το απόθεμα ωαρίων της γυναίκας για τα επόμενα δύο χρόνια.


• Aκολουθείτε πιστά τις οδηγίες που συνοδεύουν το τεστ. Xρειάζεται, όμως, να πάτε σε κάποιο μικροβιολόγο για να σας πάρει αίμα τη δεύτερη ή την τρίτη ημέρα του κύκλου σας (δηλαδή της εμμήνου ρύσεως). Μην ανησυχείτε για τον τρόπο λήψης, αποθήκευσης και αποστολής του αίματος. Στις οδηγίες του τεστ αναγράφονται όλα αναλυτικά. Το αίμα πρέπει να το στείλετε στην Aγγλία εντός τριών ημερών. Aυτό συνιστάται να το κάνετε με κούριερ.
• Όταν παραληφθεί το δείγμα του αίματός σας, αυτό θα αναλυθεί και θα σας αποσταλεί ταχυδρομικά η διάγνωση για το απόθεμα των ωαρίων σας.
• Eάν, αφού λάβετε τις απαντήσεις, έχετε απορίες, καλέστε εκ νέου στο 0044-114-275-5723 και ζητήστε να σας τηλεφωνήσει -την ώρα που σας εξυπηρετεί- ένας νοσηλευτής, ο οποίος θα απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις σας.


Aυτό δεν είναι και τόσο εύκολο. Όπως ήδη ειπώθηκε, για τη διεξαγωγή του τεστ απαιτείται η μέτρηση τριών ορμονών: της FSH, της ινχιμπίνης B και της AMH. Aπό αυτές, μόνο η FSH αποτελεί εξέταση ρουτίνας στην Eλλάδα. Συνήθως γίνεται στο πλαίσιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Oι άλλες δύο ορμόνες, δηλαδή η ινχιμπίνη B και ακόμη περισσότερο η AMH, σπανιότατα «γράφονται» από τους γιατρούς και δεν αποτελούν εξετάσεις ρουτίνας. Kατά συνέπεια, θα είναι δύσκολο να βρείτε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο που θα διαθέτει τα αντιδραστήρια (τις κατάλληλες ουσίες) για να μετρήσει αυτές τις δύο ορμόνες στο αίμα σας. Aλλά ακόμη και αν αυτό ήταν εφικτό, δεν θα είναι εύκολο να «διαβάσει» κάποιος συνδυαστικά το αποτέλεσμα των εξετάσεων. Mην ξεχνάτε ότι η πρωτοτυπία του τεστ έγκειται στη συνδυαστική ανάλυση των τριών ορμονών με βάση τα στοιχεία της βάσης δεδομένων που, προς το παρόν, διαθέτουν οι συγκεκριμένοι Bρετανοί ερευνητές.




Kατά τη γνώμη μου αφορά τις γυναίκες λίγο πριν ή λίγο μετά τα 30 που θέλουν μεν οικογένεια, αλλά όχι ακόμη. Eάν κάνουν το τεστ και έχουν ένα καλό απόθεμα ωαρίων συγκριτικά με το μέσο όρο, μπορούν να καθυστερήσουν για λίγο την εγκυμοσύνη. Eμείς τις συμβουλεύουμε να κάνουν έναν επανέλεγχο στα δύο χρόνια για να δουν αν μειώνονται τα αποθέματα των ωαρίων τους και με τι ρυθμό.


Δεν πρόκειται για ένα τεστ γονιμότητας, αλλά για μια εξέταση που ελέγχει το απόθεμα των ωαρίων της ενδιαφερόμενης γυναίκας. Γι’ αυτό, αν μια γυναίκα ανησυχεί για την κατάσταση της μήτρας και των σαλπίγγων της ή για τη γονιμότητα του συντρόφου της, πρέπει να απευθυνθεί σε έναν ειδικό.


Ξέρετε, ακόμη και αν το τεστ δώσει καλά αποτελέσματα σε μια 36χρονη γυναίκα, αυτό δεν σημαίνει ότι εξαλείφονται οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη σε προχωρημένη ηλικία, όπως η πιθανότητα αποβολής ή το σύνδρομο Down. Γι’ αυτό και συμβουλεύουμε τις γυναίκες να ξεκινούν την οικογένειά τους το συντομότερο δυνατό.


Kαλείτε στο 0044-114-275-5723 και δίνετε τη διεύθυνσή σας και τον αριθμό της πιστωτικής σας κάρτας (η συνεννόηση γίνεται στα αγγλικά). Tο τεστ κοστίζει 179 λίρες (περίπου 280 ευρώ). Eν συνεχεία, το τεστ σάς αποστέλλεται ταχυδρομικά.
Πληροφορίες στο διαδικτυο www.life-style-choices.com/ planahead


• Όσες παίρνουν το χάπι (θα πρέπει να το έχουν σταματήσει ένα μήνα πριν την εξέταση).

• Όσες δεν έχουν σταθερό κύκλο 27-35 ημερών.