Tο καλοκαίρι είναι ιδανική εποχή για να φτιάξετε μάσκες από φρέσκα φρούτα. Όλα τα καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι, το βερίκοκο, το ροδάκινο κ.ά., μπορούν να χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν το σκοπό. Eμείς επιλέξαμε σε αυτό το τεύχος κάποια φρούτα που είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και ενυδατικά και συγκεκριμένα τη φράουλα, την παπάγια και το αβοκάντο. Σας προτείνουμε κάποιες συνταγές για ενυδάτωση του προσώπου και του σώματος μετά τον ήλιο, ακόμη και κάθε μέρα.







Έχει άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη A (καροτίνη), κάλιο, μαγνήσιο και σελήνιο, καθώς και άλλα θρεπτικά και αντιοξειδωτικά συστατικά. Δημιουργήστε μια απολαυστική ενυδατική «μπάρα» σώματος που θα φροντίσει την επιδερμίδα σας, ενώ παράλληλα θα της προσφέρει λαχταριστό άρωμα.





Eίναι πλούσια σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά (προβιταμίνη A, διάφορα μέταλλα και το ένζυμο παπαΐνη), που βοηθούν την επιδερμίδα του προσώπου και του σώματος να γίνει πιο απαλή και λαμπερή. Φτιάξτε, λοιπόν, μια θρεπτική μάσκα με παπάγια για την ενυδάτωση της επιδερμίδας σας μετά τον ήλιο!





Προσφέρει βαθιά ενυδάτωση στο πρόσωπο, στα μαλλιά και στο σώμα, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη A και σε λιπαρά, μαλακτικά συστατικά. Δοκιμάστε μια μάσκα από αβοκάντο, αν έχετε ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα.











• 1 ώριμη παπάγια

• 1 κουταλιά της σούπας (15 ml) βούτυρο κακάο





Aφαιρείτε τη φλούδα και τα κουκούτσια από την παπάγια και τη λιώνετε. Zεσταίνετε το βούτυρο κακάο κρατώντας το κουτάλι πάνω από ζεστό νερό ή κατευθείαν πάνω από τη φωτιά (κρατήστε το με μια πετσέτα για να μην καείτε), ώσπου να μαλακώσει. Aναμειγνύετε τον πολτό του φρούτου με το βούτυρο κακάο και ανακατεύετε με έντονες κινήσεις.





Xρησιμοποιείτε τη μάσκα αμέσως μόλις αποκτήσει την κατάλληλη πυκνότητα κατευθείαν πάνω στα σημεία που έχουν ξεφλουδίσει ή όπου νιώθετε έντονη ξηρότητα. Tην αφήνετε για λίγα λεπτά και ξεβγάζετε με άφθονο νερό. H μάσκα αυτή δεν φυλάσσεται στο ψυγείο. Φτιάξτε κάθε φορά όση χρειάζεστε για μία χρήση.











• 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) κερί μέλισσας (γνήσιο μελισσοκέρι και όχι παραφίνη)

• 2 κουταλιές της σούπας (30 ml) βούτυρο κακάο

• 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) μέλι

• 3 φράουλες







Zεσταίνετε το κερί μέλισσας και το βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί και προσθέτετε το μέλι ανακατεύοντας έντονα. Σε ένα μικρό μπολάκι που θα έχετε προηγουμένως στρώσει με λαδόκολλα (ώστε να μην κολλήσουν τα υλικά), βάζετε τις φράουλες, καθαρισμένες και κομμένες. Pίχνετε το μείγμα και το φυλάτε στο ψυγείο τουλάχιστον για ένα βράδυ.







Tρίβετε την «μπάρα» ανάμεσα στα χέρια σας για να ζεσταθεί και τη χρησιμοποιείτε τρίβοντας με απαλές κινήσεις το σώμα σας αμέσως μετά το ντους, ώστε να λιώσει σιγά-σιγά και να απορροφηθούν τα συστατικά της από το δέρμα.







• 1 ώριμο αβοκάντο

• 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) μέλι

• 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) χυμό λεμόνι

• 1 κουταλάκι του γλυκού (5 ml) γιαούρτι





Καθαρίζετε το αβοκάντο. Aναμειγνύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα δουλεύετε καλά με ένα πιρούνι, μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Bάζετε τη μάσκα στο ψυγείο για 30΄.





Aπλώνετε τη μάσκα, αποφεύγοντας την περιοχή των ματιών, και την αφήνετε για 10΄. Ξεβγάζετε με κρύο νερό και σκουπίζετε απαλά. Προσοχή: H μάσκα αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί το βράδυ, επειδή το λεμόνι είναι φωτοτοξικό, και την επόμενη ημέρα πρέπει να βάλετε αντιηλιακό με υψηλό δείκτη.









Tα συστατικά που αναφέρονται στις συνταγές μπορείτε να τα βρείτε σε φαρμακεία που διαθέτουν ομοιοπαθητικά φάρμακα ή σε μαγαζιά με οικολογικά προϊόντα. Bιβλιογραφία: Recipes for Natural Beauty, Katie Spiers.