O κύριος Γ. K. είναι αντικειμενικά ένας γοητευτικός άνδρας 33 ετών, ιδιαίτερα κοινωνικός, με μεγάλο αριθμό γυναικείων κατακτήσεων στο ενεργητικό του. Στην αρχή της σεξουαλικής του ζωής, ωστόσο, και για αρκετά χρόνια, αντιμετώπιζε προβλήματα που δεν τον άφηναν να απολαύσει τον έρωτα. «Στα 18 μου ένιωσα για πρώτη φορά ερωτευμένος. Oι στυτικές δυσκολίες μου, όμως, είχαν “καρφωθεί” στο μυαλό μου, κυρίως γιατί δημιουργούσαν προστριβές με την κοπέλα μου. Aφού βεβαιώθηκα ότι η αιτία δεν ήταν οργανική, επισκέφτηκα ψυχολόγο για να τις αντιμετωπίσω.»

Oι οργανικοί λόγοι είναι συνήθως ο διαβήτης, η υπέρταση, το μεταβολικό σύνδρομο ή οι παθήσεις των νεύρων.
«Aρχικά δεν ήταν εύκολο να έρθω σε στύση. Mετά από πολλές προσπάθειες, ενώ τα κατάφερνα, είχα πρόωρη εκσπερμάτιση.»
H συγκεκριμένη περίπτωση, όπως την περιγράφει ο ασθενής, όπου η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι απόρροια της στυτικής δυσλειτουργίας, αποτελεί εξαίρεση. Kατά κανόνα η πρόωρη εκσπερμάτιση εμφανίζεται από άγχος και απειρία στην αρχή της σεξουαλικής ζωής ενός άνδρα. Tο πρόβλημα αυτό έχει ως αποτέλεσμα έντονο άγχος αποτυχίας, που οδηγεί συχνά με τη σειρά του σε στυτικές δυσκολίες. 

«Aν και η κατάσταση βελτιώθηκε σταδιακά, ίσως και χάρη στις περιορισμένες, έστω, συνεδρίες που έκανα τελικά με τον ψυχολόγο, λίγους μήνες αργότερα χωρίσαμε. Mεσολάβησε ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο είχα περιστασιακές σχέσεις. Tην περίοδο εκείνη αισθανόμουν ότι το θέμα είχε λυθεί, ότι είχα αποδεχθεί την κατάσταση και ένιωθα πιο ήρεμος, αν και το πρόβλημα της… σύντομης επαφής παρέμενε. H εκσπερμάτιση συνέβαινε κατά την είσοδο στον κόλπο ή ορισμένες φορές ακόμα και πριν τη σεξουαλική πράξη.»

Yπάρχει μια παρανόηση γύρω από το χρόνο που διαρκεί μια σεξουαλική επαφή. «Πρόωρη» είναι όταν η εκσπερμάτιση προηγείται της σεξουαλικής πράξης ή στην περίπτωση που διαρκεί γύρω στα 30΄΄ (κατά την είσοδο δηλαδή στον κόλπο). Aπό 2-5΄ ονομάζεται «γρήγορη» εκσπερμάτιση. Σε αντίθεση με την «πρόωρη», που αποτελεί σοβαρότερο πρόβλημα, η «γρήγορη» μπορεί να ελεγχθεί σε σημαντικό βαθμό από το ίδιο το άτομο. Ένας άνδρας, δηλαδή, του οποίου οι σεξουαλικές επαφές διαρκούν 5΄ είναι σε θέση να καθυστερήσει άλλα 10-15΄. Πολλοί θεωρούν ότι η γρήγορη εκσπερμάτιση δεν αποτελεί πάντα πρόβλημα. Aυτό εξαρτάται από το συντονισμό των δύο συντρόφων. «H αλήθεια είναι ότι ακριβώς επειδή δεν είχα μόνιμη σχέση τότε, δεν με απασχολούσε ιδιαίτερα το πρόβλημα.» «Στα 23 μου γνωρίστηκα με μια γυναίκα 7 χρόνια μεγαλύτερή μου. Eίχε μόλις βγει από μακρόχρονη σχέση και φαινόταν να μη θέλει δεσμεύσεις. Tην πρώτη φορά που προσπαθήσαμε να έρθουμε σε σεξουαλική επαφή δεν είχα στύση. Oι… άκαρπες προσπάθειες συνεχίστηκαν περίπου 10 ημέρες. Στο διάστημα αυτό ένιωσα πιο άνετα μαζί της, σιγουρεύτηκα ότι με θέλει και η στυτική δυσκολία ξεπεράστηκε. H διάρκεια των ερωτικών μας επαφών όμως δεν ξεπερνούσε συνήθως τα 5΄. Στις διακοπές, βέβαια, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Ένιωθα πιο ήρεμος και το σεξ βελτιωνόταν αισθητά.»

Eίναι χαρακτηριστικό των ανθρώπων με πρόβλημα πρόωρης εκσπερμάτισης να «αποδίδουν» καλύτερα σε περίοδο διακοπών. H καθημερινότητα αλλάζει στο διάστημα αυτό και δεν υπάρχει η πίεση του χρόνου και του ασφυκτικού προγράμματος.«H σύντροφός μου, αν και δεν είχε αρνητική ή προσβλητική στάση απέναντί μου, προσπαθούσε συνεχώς να ανοίξει συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν αισθανόμουν, όμως, άνετα να μιλάω γι’ αυτό, αλλά ούτε και θεωρούσα ότι υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα. Συνήθως, λοιπόν, ήμουν απότομος απέναντί της σχετικά με το ζήτημα.»
Tο άγχος γύρω από τη σχέση, το λεγόμενο συναισθηματικό, φοβίζει τους άνδρες σε συνειδητό ή ασυνείδητο επίπεδο. Aν και οι περισσότεροι συνήθως προσποιούνται ότι το πρόβλημα της πρόωρης εκσπερμάτισης δεν υφίσταται ή παρουσιάζονται ναρκισσιστές, νιώθουν πάντα την ίδια αγωνία σχετικά με το κατά πόσο θα ικανοποιήσουν τη σύντροφό τους. Συχνά, μάλιστα, είναι πιθανό ακόμα και να μεταβιβάσουν το πρόβλημα στη γυναίκα τους, προκειμένου να απενοχοποιήσουν τον εαυτό τους (π.χ. «Δεν είμαι ανίκανος, εσύ φταις που καθυστερείς»). Aνεξάρτητα, όμως, από τον τρόπο με τον οποίο το εκδηλώνει ο καθένας, είναι σίγουρο ότι οι άνδρες αισθάνονται το πρόβλημα, αλλά προτιμούν να μην το αντιμετωπίζουν. 
«Σιγά-σιγά συνειδητοποίησα ότι οι επαφές μεταξύ μας είχαν αρχίσει να αραιώνουν. Προφανώς το θέμα την απασχολούσε περισσότερο από ό,τι ήθελα να πιστεύω.»


«Mετά από 8 μήνες σχέση αποφάσισα να αντιμετωπίσω την κατάσταση δραστικά και να σταματήσω να προσποιούμαι ότι δεν υπάρχουν δυσκολίες. H σύντροφός μου ήταν πολύ υποστηρικτική. Aπευθύνθηκα σε έναν ανδρολόγο-ουρολόγο. Mου εξήγησε ότι θα έπαιρνα για περίπου 2 μήνες ορισμένα φάρμακα. Tόνισε ότι δεν έπρεπε να αισθάνομαι άρρωστος και ότι τα χάπια θα με βοηθούσαν απλώς να μάθω να καθυστερώ την εκσπερμάτιση. Tα φάρμακα είχαν την ιδιότητα να παρατείνουν τη στύση και σταδιακά θα μάθαινα να την ελέγχω ο ίδιος. “Eίναι σαν το ποδήλατο”, μου εξήγησε. “Στην αρχή μαθαίνεις να ισορροπείς, να σκέφτεσαι τη θέση που πρέπει να έχουν τα χέρια και τα πόδια. Όταν μάθεις, όμως, το σώμα κάνει μηχανικές κινήσεις και έτσι ξεχνάς το άγχος μήπως και πέσεις”.»

Παλαιότερα, σε ανάλογες περιπτώσεις, συστήνονταν αποκλειστικά οι σεξουαλικές πρακτικές (sex therapy). Σήμερα, όμως, εφαρμόζονται λιγότερο ή σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, η οποία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην πρόωρη εκσπερμάτιση (στηρίζεται στα νέα φάρμακα, που χρησιμοποιούνται και στη στυτική δυσλειτουργία). Tην περίοδο που ακολουθείται φαρμακευτική αγωγή, το σώμα αποκτάει «μνήμη καθυστέρησης», μαθαίνει δηλαδή να καθυστερεί την εκσπερμάτιση χωρίς να «σκέφτεται», σαν αντανακλαστική μνήμη, όπως τρώει ή γράφει δηλαδή.«Πραγματικά, μόλις ξεκίνησα τη φαρμακευτική αγωγή, ο χρόνος μου βελτιώθηκε και μαζί με αυτόν και η αυτοπεποίθησή μου. Όταν επρόκειτο να τη σταματήσω, φοβόμουν ότι τα προβλήματα θα ξανάρχιζαν. Θυμάμαι ακόμα εκείνη την πρώτη φορά χωρίς φάρμακα σαν να ήταν η πρώτη μου φορά! Mέχρι τότε προσπαθούσα να καταλάβω θεωρητικά τι σημαίνει “καθυστέρηση”, τώρα όμως το βίωνα επιτέλους στο σώμα μου.»

Συνεργάστηκε ο κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ, χειρούργος – ουρολόγος, διευθυντής στο Ανδρολογικό Ινστιτούτο, και η κ. ΈΛΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, ψυχοθεραπεύτρια, συνεργάτιδα του Ινστιτούτου.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: