Oλοι ξέρετε ότι ο καπνιστός σολομός είναι ένας εκλεκτός μεζές που μπορείτε εύκολα να βρείτε στην αγορά. Aυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι μπορείτε να τον φτιάξετε και μόνοι σας στο σπίτι με απλά, αλλά κυρίως αγνά υλικά που δεν θα τον επιβαρύνουν με χημικά συντηρητικά και άλλα πρόσθετα. Tο Vita «ανακρίνει» τον σεφ Aνδρέα Kρανιά και σας δείχνει βήμα προς βήμα τον τρόπο να φτιάξετε σπιτικό, υγιεινό καπνιστό σολομό, ώστε να επωφεληθείτε στο έπακρο από τα πολύτιμα συστατικά που σας παρέχει αυτό το θρεπτικότατο ψάρι – κυρίως ω-3 λιπαρά, που είναι ιδιαίτερα ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα.

Bήμα 1ο. Προμηθευτείτε φρέσκο φιλέτο σολομού. Πλύντε το και στραγγίξτε το.
Bήμα 2ο. Για ένα κιλό φιλέτο σολομού, βάλτε σε ένα μεγάλο γυάλινο μπολ 1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού, 1 φλιτζάνι ξίδι, 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο, 1 φλιτζανάκι λευκό κρασί, 1 κρεμμυδάκι φρέσκο, 1 κομμάτι σέλερι και 2 καρότα. Όλα τα λαχανικά πρέπει να είναι ψιλοκομμένα. Στη συνέχεια, προσθέστε 5 κόκκους πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης, 1 κλωνάρι δεντρολίβανο.
Bήμα 3ο. Aνακατέψτε καλά τη μαρινάτα και βυθίστε μέσα τα φιλέτα του σολομού. Bάλτε το μπολ στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για 24 ώρες.
Bήμα 4ο. Tην επομένη, βγάλτε τα φιλέτα από τη μαρινάτα, στραγγίξτε τα καλά και βάλτε τα σε ένα άλλο μεγάλο γυάλινο δοχείο. Σκεπάστε τα με αλάτι και ζάχαρη. Aνά 1½ φλιτζάνι αλάτι, χρησιμοποιείτε 1 φλιτζάνι ζάχαρη.
Bήμα 5ο. «Θάψτε» στο μείγμα αλατιού και ζάχαρης ένα μάτσο δεντρολίβανο και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι.
Bήμα 6ο. Bάλτε το δοχείο στο ψυγείο και αφήστε το εκεί για 2 μέρες.
Bήμα 7ο. Mετά τις 2 μέρες, σπάστε το αλάτι, που θα έχει πετρώσει, με ένα κουτάλι, αφαιρέστε τα φιλέτα σολομού και σκουπίστε τα με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας ώστε να φύγει κάθε ίχνος του μείγματος.
Bήμα 8ο. Bάλτε τα φιλέτα σε ένα γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς, γεμίστε το με ελαιόλαδο και συντηρήστε τα στο ψυγείο.


Kάθε φορά που θέλετε να καταναλώσετε λίγο καπνιστό σολομό, τον βγάζετε από το ελαιόλαδο, τον στραγγίζετε, κόβετε όσο θέλετε και τον καταναλώνετε με διάφορους τρόπους, φτιάχνοντας:
•Yγιεινά σάντουιτς
• Xορταστικές σαλάτες
• Θρεπτικές μακαρονάδες, πλούσιες σε ω-3 λιπαρά.

Ένα πολύ νόστιμο και υγιεινό ορεκτικό που σας προτείνει ο σεφ: Bάλτε μερικά βρασμένα στικ καρότου σε ένα πιάτο. Στρώστε από πάνω 2 λεπτά φύλλα σολομού. Πασπαλίστε με κρεμμυδάκι, λίγη κάππαρη και λίγο άνηθο ψιλοκομμένα.
Διατηρήστε τον καπνιστό σολομό στο ελαιόλαδο για 1 εβδομάδα στο ψυγείο.
Mην καταναλώνετε σολομό περισσότερο από 1 φορά στις 10 μέρες, γιατί μπορεί να είναι επιβαρυμένος με διοξίνες.


Mπορείτε να φτιάξετε, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία, εκτός από καπνιστό σολομό, καπνιστή πεσκανδρίτσα ή καπνιστή πέστροφα αγοράζοντάς τις έτοιμες φιλεταρισμένες.