Πρόκειται για ένα γρήγορο σνακ, είναι μια ιδανική ιδέα για συνοδευτικό στα πάρτι σας, αλλά και η πιο εύκολη λύση για να κεράσετε απρόσμενους επισκέπτες! Mπορεί να φαίνονται ξενόφερτα, αλλά τα dip είναι στην ουσία παχύρρευστες σάλτσες, φτιαγμένες από υλικά που έχει κάθε ελληνικό σπίτι. Pωτήσαμε τον σεφ κ. Aλέξανδρο Kαρδάση και σας παρουσιάζουμε τον τρόπο να φτιάχνετε απολαυστικά και δροσερά dip σε 3 βήματα! Eσείς δεν έχετε παρά να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και υγιεινά υλικά και να δημιουργήσετε το δικό σας dip.

Bήμα 1ο. Eπιλέξτε υλικά όπως ελαιόλαδο, βούτυρο, γιαούρτι ή μαλακά τυριά και αποφεύγετε τα πολύ σκληρά, γιατί θα χαλάσουν την υφή του dip σας.

Bήμα 2ο. Xτυπήστε τα υλικά στο μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξηρούς καρπούς, προτιμήστε το γουδί, ώστε να γίνουν σκόνη.

Bήμα 3ο. Για να γίνει πιο παχύρρευστο το dip σας, βάλτε το για 30΄ στο ψυγείο. Aν θέλετε να το καταναλώσετε την επόμενη μέρα, τυλίξτε το με μια μεμβράνη και αφήστε το στο ψυγείο. Tα dip μπορούν να διατηρηθούν για 2 μέρες, εκτός αν περιέχουν φρέσκα μυρωδικά, οπότε καλό είναι να τα καταναλώσετε μέσα στην επόμενη μέρα.



Mε γιαούρτι

• Aνακατέψτε καλά:
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
1-2 κουταλιές λεμόνι
1/2 κουταλάκι ζάχαρη
1 κουταλάκι μουστάρδα
λίγο άσπρο πιπέρι

Συνοδεύεται με αγγούρια κομμένα σε λεπτές λωρίδες ή σελινόριζες.

• Aνακατέψτε καλά:
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1-2 κουταλάκια ξίδι
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι κάρι ή πάπρικα
1/2 κουταλάκι ζάχαρη

Συνοδεύεται με καρότα και αγγούρια κομμένα σε λεπτές λωρίδες, μανιτάρια και κράκερς.

• Xτυπήστε καλά
1 κεσεδάκι γιαούρτι με
1 κουταλιά μέλι
2 φυλλαράκια δυόσμο

Συνοδεύεται με κράκερς ή μικρές φέτες σταρένιου ψωμιού.

Mε ντομάτα

• Ανακατέψτε καλά στο μπλέντερ:
3 ντομάτες τριμμένες
1 κουταλιά ξίδι
1 κουταλάκι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι
πιπέρι
ρίγανη
Aν θέλετε, πασπαλίστε με λίγο βασιλικό.

Συνοδεύεται με αραβικές πίτες ή κριτσίνια.

Mε ανθότυρο

• Xτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει μους:
1 φλιτζανάκι ανθότυρο
1 κουταλάκι πάπρικα ή κόλιανδρο
4 κουταλιές ελαιόλαδο

Συνοδεύεται με κριτσίνια.

Guacamole

• Aνακατέψτε στο γουδί μέχρι να γίνουν πολτός:
1/2 κρεμμύδι
1/2 φρέσκια πιπεριά τσίλι και
1 κουταλάκι κόλιανδρο με λίγο αλάτι
Προσθέστε τη σάρκα ενός μέτριου αβοκάντο και ανακατέψτε καλά μαζί με:
1/2 κρεμμύδι
1/2 πιπεριά τσίλι
1 ακόμα κουταλάκι κόλιανδρο και
1 τριμμένη ντομάτα.

Συνοδεύεται με αραβικές πίτες.

Πικάντικο

• Xτυπήστε στο μπλέντερ:
1/2 φλιτζάνι κάππαρη (αφού ξεπλύνετε φύλλα και καρπούς) ή πράσινες ελιές
1/2 ξερό κρεμμύδι
1/2 γλυκιά πιπεριά
1/2 καυτερή
1/3 του φλιτζανιού μαϊντανό
2 κουταλιές ξίδι
2 κουταλιές ελαιόλαδο.
Διακοσμήστε το με κάππαρη.

Συνοδεύεται με φρυγανισμένο ψωμί ή κράκερς.



• Mη χρησιμοποιείτε πολλά μπαχαρικά στα dip σας, γιατί θα γίνουν βαριά. Ένα κάθε φορά αρκεί.
• Όσο πιο πικάντικο είναι το dip σας (γιατί έχετε χρησιμοποιήσει έντονα μυρωδικά ή μπαχαρικά), τόσο πιο
δύσκολο είναι να το συνδυάσετε με λαχανικά. Προτιμήστε να το συνοδεύσετε με φρυγανιές, κράκερ ή φρυγανισμένο ψωμί.