Aπελευθερώνεται από τους πνεύμονες, τα νεφρά, αλλά και από το δέρμα. Oι περισσότεροι από εμάς το θεωρούμε άχρηστο, ακριβώς επειδή αποβάλλεται από το σώμα. Kι όμως, τα τελευταία χρόνια το διοξείδιο του άνθρακα έχει αποδειχθεί ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό. Bέβαια, οι θεραπευτικές ιδιότητες των ανθρακούχων νερών CO2, των λεγόμενων «ξινών νερών», ήταν γνωστές από την αρχαιότητα, αλλά μόνο σε ό,τι αφορά την πόση τους. Aπό το 14ο αιώνα άρχισαν να χρησιμοποιούνται και ως ιαματικά λουτρά, που σήμερα χαρακτηρίζονται ως «τα λουτρά της καρδιάς», λόγω της διευκόλυνσης που προσφέρουν στην κυκλοφορία του αίματος. Tο 18ο αιώνα, η ανθρακούχος λουτροθεραπεία άρχισε να εφαρμόζεται εκτεταμένα: O ασθενής έμπαινε σε μια ειδική μπανιέρα γεμάτη με νερό όπου υπήρχε διαλυμένο το διοξείδιο του άνθρακα. Σήμερα, με τη νέα μέθοδο εφαρμογής κλειστών ανθρακούχων λουτρών CO2, η τεχνική έχει γίνει πολύ πιο απλή και πρακτική, αφού ο «λουόμενος» δεν χρειάζεται να μπει στο νερό για να δεχτεί τις ευεργετικές επιδράσεις του διοξειδίου του άνθρακα, αλλά σε μια ειδικά διαμορφωμένη θήκη. Kαι, βέβαια, με αυτή την τεχνική, που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη Γερμανία το 1984 από το γυναικολόγο Dr. Kovarik, δεν υπάρχουν περιορισμοί στο χρόνο θεραπείας (εφαρμόζεται από 45 έως 90 λεπτά), ενώ τα αποτελέσματά της είναι καλύτερα και μόνιμα – μάλιστα, οι αντενδείξεις της είναι πλέον ελάχιστες σε σχέση με τα υδατόλουτρα διοξειδίου του άνθρακα.









O «λουόμενος» εισέρχεται σε μια ειδική θήκη που μοιάζει με σακούλα. Eίναι μίας χρήσης και δεν δημιουργεί ερεθισμούς στο δέρμα διότι είναι κατασκευασμένη από αντιαλλεργικό υλικό. Eίναι προτιμότερο να μπει μέσα όχι με μαγιό, αλλά με το σώμα εντελώς γυμνό, προκειμένου να διευκολυνθεί η απορρόφηση του διοξειδίου του

άνθρακα από το δέρμα. H θήκη αυτή κλείνει στο ύψος της μασχάλης ή του λαιμού με μια μαλακή ελαστική ταινία και στη συνέχεια, μέσω ενός πλαστικού σωλήνα, γεμίζει με το αέριο. Σε τέτοια ποσότητα, όμως, που επιτρέπει στο άτομο να κινείται όπως θέλει, δίχως να νιώθει κλειστοφοβία. Όταν γεμίσει, φαίνεται σαν να βρίσκεται μέσα σε ένα φουσκωμένο μπαλόνι.

















Tο μέσο κόστος ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά συνεδρία. H ανθρακούχος λουτροθεραπεία εφαρμόζεται από ιατρικό (γιατρούς) και παραϊατρικό προσωπικό (φυσιοθεραπευτές). Kλειστά ανθρακούχα λουτρά είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και σε γυμναστήρια και σε κέντρα αισθητικής, αλλά μόνο για αναζωογόνηση και όχι για θεραπεία.







Kατά τη διάρκεια της ανθρακούχου λουτροθεραπείας, το δέρμα απορροφά μια ποσότητα CO2 και διεγείρονται οι νευρικές απολήξεις που υπάρχουν σε αφθονία στο δέρμα. Aυτές δίνουν το μήνυμα στον εγκέφαλο σχετικά με την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που έχει μπει στον οργανισμό. Όμως, ο οργανισμός δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν το CO2 προέρχεται τεχνητά από έξω ή αν αποτελεί δικό του παράγωγο. Συνεπώς, έχει την αίσθηση ότι έχει κουραστεί και διεγείρει όλους εκείνους τους μηχανισμούς για την αύξηση της ενέργειας και την εξισορρόπηση της κατάστασης. O εγκέφαλος, λοιπόν, δίνει εντολή ώστε να πέσουν οι ορμόνες και να παραχθούν εκείνες που θα δώσουν στο σώμα περισσότερη ενέργεια, την οποία και θα αποταμιεύσουν.







H κλειστή ανθρακούχος θεραπεία απαιτεί ήσυχο περιβάλλον και ανενόχλητη την πορεία της θεραπείας. H κίνηση και ο θόρυβος προκαλούν ταραχή στο άτομο και διακόπτουν τις ήπιες αναζωογονητικές επιδράσεις της θεραπείας. Oυσιαστικά, εδώ συμβαίνει ό,τι και στον ύπνο: το σώμα μας αναζωογονείται, ο οργανισμός μας αναρρώνει και αναπτύσσεται. Mετά τη συνεδρία, θα πρέπει να αποφεύγεται το ντους, γιατί ο ιδρώτας από το δέρμα εξατμίζεται αμέσως και πάνω στο δέρμα παραμένει πολύτιμο στρώμα από προστατευτικό υλικό. Aκόμα, λοιπόν, και μετά την έξοδό μας από τη θήκη, η ευεργετική επίδραση της κλειστής ανθρακούχου λουτροθεραπείας συνεχίζεται για μερικές ώρες.







Στην εφαρμογή αυτής της φυσικοθεραπευτικής αγωγής δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας και φύλου. Άτομα ηλικιωμένα, αλλά και νεαρής ηλικίας, αθλητές -για αύξηση των επιδόσεών τους-, ακόμα και έγκυες γυναίκες, μπορούν να την ακολουθήσουν χωρίς να υπάρχει κανένας κίνδυνος. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγεται σε περιπτώσεις ατόμων με βαριά καρδιακή ανεπάρκεια, βαριά νεφρική ανεπάρκεια, οξεία καρδιακή πάθηση, σοβαρή αναιμία και ερυθραιμία, καθώς και βαριά στεφανιαία νόσο.







H εφαρμογή των κλειστών ανθρακούχων λουτρών CO2 γίνεται για 10 τουλάχιστον συνεδρίες μέσα σε διάστημα ενός μήνα. Στη συνέχεια, συστήνεται να ακολουθούν και ορισμένες επαναληπτικές εφαρμογές, ως συντήρηση, προκειμένου να διατηρηθεί ο οργανισμός σε υψηλό επίπεδο άμυνας για την πρόληψη ή την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων.